Otázky a odpovede: Od prvého júla zdraželi nákupy cez Aliexpress či Wish. Ako to po novom funguje?

7.7.2021
0

Zdroj: Colný úrad

Páčil sa vám článok?

Od začiatku júla nastali pre nákupy z tretích krajín, vrátane Číny a jej elektronických platforiem Aliexpress a Wish veľké zmeny. Tie sa týkajú objednávok v hodnote nižšej ako 22 eur, ktoré boli do prvého júla tohto roka oslobodené od platenia DPH.

Bižutéria, športové potreby či kozmetika z Aliexpressu budú po prvom júli oveľa drahšie. Zvýšená cena drobných nákupov z Číny a iných krajín mimo Európsku úniu je spôsobená zmenou legislatívy, ktorá ukladá povinnosť platiť DPH všetkým zásielkam z krajín mimo Európskej únie a to bez ohľadu na ich hodnotu.

Zmenu výberu DPH pre zásielky z Číny, USA a ďalších tretích krajín iniciovala Európska únia, ktorá cieli na vytvorenie férových podmienok obchodu pre európskych predajcov, ktorí k hodnote predávaného tovaru pre koncového zákazníka mali dlhodobo povinnosť vyrubovať aj sumu DPH. Úľava od platenia DPH pre dovozy z Číny a iných tretích krajín znevýhodňovala európskych obchodníkov a preto sa Európska únia rozhodla upraviť výber DPH.

Tu je pár odpovedí na otázky, ktoré si nakupujúci kladú asi najčastejšie:

Koľko budú stáť moje športové tenisky za 20 eur z Aliexpressu?

Ak sú tenisky značkovým tovarom a predajca na Aliexpresse, od ktorého ste si ich objednali, nemá povolenie na ich distribúciu, je vysoká pravdepodobnosť, že sa k vám nedostanú tenisky vôbec, pretože ich zabaví colnica. V prípade, ak išlo o obyčajné, neznačkové, tenisky v hodnote 20 eur aj s cenou prepravy, tak vám ich doručí prepravca po ich colnom prerokovaní a zaplatení DPH. Pri tejto hodnote tenisiek zaplatíte DPH vo výške 4 eurá a ak si zásielku colne neprerokujete vo vlastnej réžii, budete musieť zaplatiť aj poplatok za túto službu Slovenskej pošte alebo špedičnej spoločnosti, ktorá zásielku doručuje. Tento poplatok môže byť aj v hodnote presahujúcej 10 eur.

Koľko zaplatím po 1. júli ak si dám zásielku precliť Slovenskou poštou?

Slovenská pošta účtuje od prvého júla poplatky od 2 do 9 eur za zásielku. Výška poplatku závisí od kompletnosti dokumentácie, ktorá príde spolu so zásielkou. Slovenská pošta uplatňuje prechodné obdobie, počas ktorého vyrubuje poplatok za colné prerokovanie zásielky iba vo výške 2 a 4 eur. Prechodné obdobie platí do 1. septembra tohto roka. V prípade ak si zásielku prerokujete vo vlastnej réžii, Slovenská pošta vám bude aj tak účtovať poplatok vo výške 4 eurá. Prepravné spoločnosti DHL a Fedex majú na tieto služby oproti Slovenskej pošte vyššie ceny.

Kto môže od 1. júla colne prerokovať moju zásielku z Číny?

Drobný nákup z Číny alebo iných tretích krajín si môžete prerokovať cez jednoduché colné vyhlásenie, ktoré nájdete na portáli Finančnej správy SR . Potrebujete na to občiansky preukaz s čipom, dohodu o elektronickej komunikácii s Finančnou správou a čítačku kariet. Ak sa na tento úkon necítite, môžete požiadať o podanie vašu rodinu alebo priateľov, ktorí za vás spravia podanie na základe splnomocnenia.

Týkajú sa zmeny drobných nákupov z tretích krajín aj cla?

Pri platení cla z tretích krajín sa od júla 2021 nič nezmenilo. Clo je aj naďalej vyrubované pri dovoze tovaru v colnej hodnote 150 eur a viac. Do colnej hodnoty tovaru vstupuje okrem nákupnej ceny tovaru aj cena prepravy, poistenia a ďalšie dovozné náklady.

Kedy sa oplatí sám si “precliť” zásielku z Aliexpress, Wish a ďalších eshopov?

Vlastné colné prerokovanie sa oplatí vo väčšine prípadov ak má človek zriadenú elektronickú komunikáciu s Finančnou správou SR a všetky ďalšie náležitosti. Fyzické osoby väčšinou elektronickú komunikáciu s verejnou správou nemajú a preto pre nich môže byť colné prerokovávanie zásielok vo vlastnej réžii procesne náročné.

Bude výsledkom zmien v platení DPH pokles objednávok z čínskych eshopov?

Predpokladáme, že ľudia budú drobné nákupy z Číny viac zvažovať a prepočítavať či si drobný tovar radšej nenakúpia na Slovensku. Čínske eshopy ako Aliexpress a Wish sú ale veľmi flexibilné a na novú situáciu už stihli reagovať tým, že majú v Európe vlastné veľkosklady, z ktorých vedia posielať zákazníkom tovar, tak že DPH vyberú ešte počas objednávkového procesu a zákazník nebude musieť pri dodaní nič riešiť. Všeobecne však možno očakávať, že ceny drobných tovarov z čínskych eshopov zaznamenajú od júla zdraženie.

Týkajú sa zmeny od júla aj veľkodistribúcie z Číny a Ázie?

Dovozov výrobných strojov a tovaru z Ázie vo väčších množstvách sa zmeny netýkajú. Ich hodnota je štandardne viac ako 22 eur, čo znamená, že zmeny platné od júla 2021 sa na ne nevzťahujú.

Michaela Královičová

Páčil sa vám článok?