Vyskúšali sme: Čo aktuálne potrebujete, ak si chcete nakúpiť v Rakúsku?

14.6.2021
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Na obľúbené nákupy za hranicami v susednom Rakúsku sme si museli pár mesiacov počkať. Pomaly sa už rozbieha cestovanie a my sme boli dnes doobeda vyskúšať, čo potrebujete na hraniciach s naším susedom na západe .

Od 10. júna 2021 je pre ľudí, ktorí cestujú do Rakúska zo Slovenska napríklad za účelom nákupov, zrušená povinná registrácia, avšak musíte spĺňať určité podmienky.

Prvou podmienkou je zaočkovanie,  a to od 22. dňa po zaočkovaní prvou dávkou (na max. 3 mesiace s tým, že zaočkovanie aj druhou dávkou predlžuje lehotu na max. 9 mesiacov od prvej dávky)  alebo prekonanie ochorenia COVID- do 6 mesiacov od potvrdenej infekcie alebo na základe pozitívneho protilátkového testu nie staršieho ako max. 3 mesiace. Poslednou podmienkou je negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín. Ak sa žiadnym z týchto spôsobov nepreukážete, do krajiny vás pustia, ale pri vstupe sa musíte najneskôr do 24 hodín nechať na vlastné náklady otestovať PCR alebo antigénovým testom a aj naďalej sa registrovať. 

Rakúsko uznáva nad rámec aktuálne platnej spolkovej vyhlášky o podmienkach vstupu, aj iné druhy potvrdení ako napríklad slovenský národný očkovací certifikát  či medzinárodný očkovací preukaz WHO. Toto usmernenie platí minimálne do začiatku júla 2021, kedy sa očakáva zavedenie jednotného EU digitálneho certifikátu.

Do Rakúska sme si vybrali cestu cez hraničný priechod Jarovce, nakoľko sme plánovali ísť diaľnicou. Na priechode stáli rakúski policajti, ktorí každé auto zastavili a skontrolovali. My sme sa vôbec nezdržali, pred nami boli dve autá, ktoré kontrolovali. Boli sme v aute traja, ale polícia kontrolovala v našom aute len dvoch sediacich na predných sedačkách. Všetci sme mali so sebou certifikát – potvrdenie o očkovaní, o ktorý sme požiadali na webe Národného centra zdravotníckych informácií. Môžete si ho vytlačiť alebo vám stačí aj stiahnutý v telefóne. Dvaja z nás boli zaočkovaní druhou dávkou a jeden prvou, ale všetci sme spĺňali podmienku vstupu 22 dní od prvej vykonanej vakcinácie. Policajti rýchlym okom pozreli na doklady a pustili nás. Cieľom našej cesty bol outlet v Parndorfe, tak sme smerovali na rakúsku diaľnicu. 

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Rakúski policajti zastavili každé auto prekračujúce hranice a pýtali si doklad, my sme mali so sebou očkovacie certifikáty

Parkovisko v Parndorfe bolo naplnené tak priemerne, asi preto, že bol pondelok krátko pred obedom. Všetky prevádzky mali regulovaný počet osôb v predajni podľa m2 a aj to dôsledne dodržiavali. V jednej predajni zákazníka s obyčajným rúškom predavačka upozornila, aby si nasadil respirátor alebo predajňu opustil. V tom je rozdiel v pravidlách prevádzok Bratislavy, kde vám už v interiéri nákupných centier stačí rúško. 

 

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​ Parkoviská. 

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Výnimočne ste museli pred  obchodom pre obmedzenia aj počkať, avšak iba krátko.

Zdroj: nc

​Veľa zákazníkov, páska zabraňujúca vstup do predajne.

Zdroj: nc

​Pri ceste späť boli na hraniciach naši policajti, avšak autá nekontrolovali.

Zdroj: nc

(nc)

Páčil sa vám článok?