Známa bratislavská reštaurácia ukázala blacklist: Krajčího a členov vlády u nás neobsluhujeme

22.5.2021
Dunajský pivovar

Zdroj: Instagram/ dunajskýpivovar_ba

Páčil sa vám článok?

Bratislavská reštaurácia Dunajský pivovar zverejnila na profile na sociálnej sieti blacklist ľudí, ktorých vo svojej prevádzke neobslúžia. Na čiernej listine sú predstavitelia vlády a štátni tajomníci. Majiteľ reštaurácie vysvetlil, že ide o reakciu na vládne rozhodnutia voči gastro sektoru.

Bratislavská reštaurácia Dunajský pivovar vytvorila blacklist ľudí, ktorých vo svojom podniku neobslúži. Na „čiernej“ listine sa nachádzajú členovia vlády, štátni tajomníci a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. Na internete si vyslúžili podporu, ale aj vlnu kritiky. Reštaurácia fotografiu nezverejnila len zo žartu, blacklist má podľa majiteľa aj hlbšiu myšlienku. 

„Tak ako väčšina z vás, milí členovia Vlády Slovenskej republiky, tak aj my sme fanúšikmi vizuálnych pomôcok. Tu máme tú základnú pre náš personál, aby ste boli spoznaní, predsa cez tie rúška v médiách vás nie každý pozná podľa tváre. Blacklist, keď chcete zoznam neželaných hostí, sme rozšírili o štátnych tajomníkov a o nespornú ikonu pandémie Mareka Krajčího,“ uviedol na sociálnej sieti Dunajský pivovar a doplnil k tomu známe vyjadrenie bývalého premiéra #dobrebude.

Oslovili sme aj majiteľa reštaurácie Milana Halgaša, ktorý vysvetlil, prečo sa rozhodli vytvoriť takýto blacklist. Reštaurácia chce ním apelovať na vládu, aby konečne začala konať, nie iba rozprávať, nesúhlasí s tým, ako sa vládni predstavitelia k pomoci postavili a aký postoj zaujali nielen ku gastru, ale aj k celému cestovnému ruchu či k segmentu kultúry. "Celá tá myšlienka, že sme sa rozhodli vytvoriť blacklist na členov vlády vyeskalovala tým, ako sa pred touto problematikou nielen celého gastra, ale aj segmentu umelcov, kultúry, cestovného ruchu, živnostníkov a všetkým, ktorí prepadli pomocou, v dňoch uvoľňovania opatrení začína sa tvoriť názor, že veci sú už v poriadku," priblížil pre banoviny.sk Milan Halgaš.

Majiteľ prevádzky skonštatoval, že im nejde o to, aby si zvyšovali popularitu, tým, že neobslúžia členov vlády. Rozhodli sa tiež zoznam členov vlády doplniť o štátnych tajomníkov a Mareka Krajčího, pretože tí sa podľa Halgaša tiež podieľajú na exekutíve, ako aj jednotliví členovia vlády.  "Vytrhávať to z kontextu a "kastovať" štýlom, že môže za to Matovič viac, Heger menej, Sulík najmenej, to je farizejské. My vládu berieme ako jeden orgán, ktorý svojimi nariadeniami vystupuje jednotne," spresnil Halgaš. Zároveň upozornil, že reštaurácia je apolitickým subjektom. "V žiadnom prípade to nie je náš politický názor. Ja som voličom strany SaS," vyvracia názory niektorých ľudí, ktorí im píšu, či uprednostňujú "Smerákov" alebo politickú stranu Kotlebovci - ĽSNS. "Jednoducho, ak mala byť súčasná vláda vládou zmeny, ako avizovali, nemôžeme to teraz brať tak, že kradnú menej ako predchádzajúca a všetko je v poriadku," spresnil Halgaš. 

Halgaš pre banoviny.sk vysvetlil, že od vlády nepýtajú peniaze, ale pomoc a záujem riešiť problémy. "Toto je prejav, kedy by sa vláda mohla zaoberať formou pomoci tomuto segmentu a ja tým nemyslím, aby nám poskytli dodatočné financie, dá sa pomôcť aj tak, aby sa v tejto krajine podnikalo lepšie, napríklad znížiť daňové, odvodové zaťaženie na nejaký čas, tých nástrojov je niekoľko a nielen robiť facebookové statusy, ako sa idú dane zvyšovať," dodal majiteľ bratislavského podniku s tým, že takýmto spôsobom tieto služby buď zaniknú alebo sa v segmente bude podvádzať.

Prečo na blackliste chýba napríklad Boris Kollár, nám majiteľ pivovaru vysvetlil tiež. "Boris Kollár je predseda NRSR, to je zákonodarná moc,ktorá až taký vplyv na uznesenia vlády nemá, to znamená, bolo by to nespravodlivé, aj keď je predseda koaličnej strany, tento úkon je výsostne apolitický, aj keď sa politiky dotýka," upresnil Halgaš.

Spätnú väzbu na blacklist od členov vlády zatiaľ nedostali. "Ani to nejak neočakávame, pravdepodobne preto, aby sa napätie neeskalovalo. Táto kampaň bude pokračovať aj v najbližších dňoch, ideme sa baviť o tom, že nikto nevie, čo bude na jeseň, objavujú sa správy, že bez preočkovania sa ďalšímopatreniam nevyhneme," povedal Halgaš. Tvrdia, že do extrému neplánujú zájsť, myslia pozitívne a dúfajú, že sa dá zaočkovať čo najväčšia časť populácie. "Ide o to, aby na jeseň nám neostalo rozliate mlieko, nad ktorým budeme plakať," povedal.

Majiteľ reštaurácie potvrdil, že má podporu aj od iných ľudí z gastro sektora, nebolo však podľa neho účelom, stiahnuť týmto smerom k sebe aj iné gastro prevádzky.  "Vrie to vo všetkých, s ktorými sme sa bavili, ale stiahnuť k sebe prevádzky a žiadať ich, aby podporili myšlienku, s ktorou sme prišli, nebolo účelom, aj keď v posledných dňoch sme boli oslovení viacerými podnikmi, ktoré by s podobným blacklistom chceli pokračovať tiež. Sme ochotní si s vládou sadnúť, aj keď pre nich sme veľmi malý subjekt, aby s nami strácali čas, ale sme ochotní si sadnúť a veci si vydiskutovať,  ale ak to bude z ich strany tak, že problém neexistuje, tak by sme ich zdvorilo poprosili, aby našu prevádzku nenavštevovali," dodal na záver Halgaš.

Minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý je na blackliste tiež, nám na otázku, čo hovorí na tento zoznam odpovedal, že danú reštauráciu nepozná.

Okrem toho podnik vytvoril aj nový vlastný merch (oblečenie), ktorý si môžete zakúpiť a vyjadriť vizuálne svoj a aj názo tohto podniku. „Čašníci ich nosia, lebo si to obliecť chceli, niektorí nie, je to forma takej recesie k tejto situácii, ktorá k tomu prináleží," komentoval Halgaš.

(nc)

Páčil sa vám článok?