Nová pýcha Bratislavy oživí nábrežie Dunaja aj v Petržalke

5.3.2021

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Zanedbaný pravý breh Dunaja v hlavnom meste môže byť už onedlho minulosťou. Bratislavčania dostanú nový a moderný verejný priestor na trávenie voľného času, prechádzky, šport a kultúru. Nábrežie sa môže zmeniť aj vďaka projektu reprezentatívneho Národného kultúrneho a kongresového centra, ktorý v plánovanej mestskej štvrti Nové Lido pripravuje spoločnosť J&T REAL ESTATE (JTRE).

Centrum aj na petržalskej strane

Bratislava získa vďaka novej štvrti rozšírené centrum, ktoré sa po novom bude tiahnuť aj po pravom brehu Dunaja. Obe moderné časti centra spojí promenádny most. Návštevníci a obyvatelia Bratislavy sa tak budú môcť prechádzkou za niekoľko minút dostať z historického centra priamo na nové nábrežie, do novej štvrte.

„Pracujeme na Novom Lide už dlhé roky a veríme, že aj vďaka novému národnému kultúrnemu a kongresovému centru sa podarí kvalitne funkčne prepojiť protiľahlé brehy Dunaja. Je to jedinečná príležitosť, ktorá sa Bratislave na rozdiel od iných miest ponúka. Poskytne verejný priestor pre širokú verejnosť, rodiny s deťmi, študentov, umelcov, tanečníkov, hudobníkov, kongresových návštevníkov i turistov. Bude tu dostatok priestoru pre všetkých. Návštevníci sa pohodlne dostanú do historického centra mesta vďaka dobrej pešej dostupnosti,“ hovorí Juraj Benetin, spoluzakladateľ ateliéru Compass, ktorý sa podieľal na príprave architektonického návrhu.

Chýbajúce kongresové zariadenie

Slovensko ani jeho hlavné mesto v súčasnosti nedokážu plnohodnotne konkurovať okolitým krajinám v oblasti kongresového turizmu. Reprezentatívny stánok vhodný pre účely kongresov na svetovej úrovni s tisíckami návštevníkov chýba už desiatky rokov. „Projekt nového národného kultúrneho a kongresového centra s podporou štátu vnímame v JTRE ako jednu z najvýznamnejších investícií štátu. Je to podľa nás projekt, aký sa stavia raz za generáciu,“ hovorí Peter Korbačka, predseda predstavenstva JTRE.

JTRE ponúka výstavbu reprezentatívneho multifunkčného kultúrneho a kongresového stánku v pripravovanej lokalite Nové Lido. Nábrežná poloha spolu s dopravným napojením vytvára ideálnu polohu pre realizáciu jednej z najvýznamnejších stavieb súčasnosti a preto ju autori situovali priamo oproti novej budove Slovenského národného divadla. „Vďaka umiestneniu v novej časti centra Bratislavy v blízkosti významných kultúrnych inštitúcií a v priamom kontakte s Dunajom získa toto centrum medzinárodný význam a bude reprezentovať Slovensko pred celým svetom,“ dodáva Peter Korbačka.

Ideálna lokalita

Pre kongresové centrum je poloha kľúčová. Svetové kongresy na svojich podujatiach vítajú stovky až tisíce návštevníkov, ktorí ocenia bezproblémovú dopravu, ubytovanie a dostupnosť k historickým pamätihodnostiam mesta. Presne tieto atribúty lokalita Nové Lido spĺňa. Kultúrne a kongresové centrum sa bude nachádzať v dostupnosti diaľnice D1, ktorá prostredníctvom ďalšej diaľničnej siete vytvára medzinárodné spojenie s okolitými krajinami. Dostupná diaľničná sieť tak vytvorí rýchle a bezproblémové spojenie s dvoma neďalekými medzinárodnými letiskami. Za Einsteinovou ulicou navyše vznikne prestupný terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP). Umožní vo väčšej miere využívať železničnú dopravu, ktorá bude priamo napojená na linky mestskej hromadnej dopravy. Práve výborné dopravné obslúženie bude kľúčové pre spojenie kultúrneho a kongresového centra s inými mestskými časťami. V jeho tesnej blízkosti vyrastie nový bulvár s  električkovou traťou.

Okolie reprezentatívneho centra spolu s priľahlým námestím nebudú zahltené automobilovou dopravou. Samotné centrum získa podzemné garáže s dostatočným počtom parkovacích miest. V bezprostrednej blízkosti Národného kultúrneho a kongresového centra vyrastie nový hotel, ktorý bude slúžiť návštevníkom kultúrnych podujatí a umožní Bratislave hostiť aj podujatia s vysokým počtom návštevníkov.

Zdroj: novelido.sk

Divadlo a kongresové centrum vytvoria kultúrnu os

Vhodnosť zvolenej lokality potvrdzuje aj územný plán hlavného mesta, ktorý v záväznej časti stanovuje, že kongresové a konferenčné centrá so širokým spektrom využitia aj na kultúru, spoločenské a výstavné podujatia majú byť umiestnené do centra mesta, do atraktívneho prostredia na nábreží Dunaja. Nábrežia v Bratislave, rovnako ako v iných metropolách, sú reprezentatívnymi priestormi. V prípade Bratislavy to dokazuje aj koncentrácia kultúrnych a spoločenských inštitúcií, ako sú Slovenské národné divadlo, Slovenská národná galéria, Slovenská filharmónia v Redute či Slovenské národné múzeum. Dynamicky sa v posledných rokoch rozvíja aj územie Eurovea City, ktoré ponúka obyvateľom rôzne možnosti trávenia voľného času a atraktívnu dunajskú promenádu. Národné kultúrne a kongresové centrum v Novom Lide bude stáť oproti budove Slovenského národného divadla a vďaka prepojeniu novým promenádnym mostom vznikne v Bratislave unikátna kultúrna os.

Siedmy most cez Dunaj

Medzi Slovenským národným divadlom a Národným kultúrnym a kongresovým centrom vyrastie peší promenádny most. Bratislavčania si tak budú môcť vychutnávať nové výhľady na Dunaj. Prechádzka medzi divadlom a kultúrnym centrom im zaberie len osem minút. Premostenie vyrastie medzi Mostom Apollo a Starým mostom. Spojí promenády a centrálne námestia nových mestských štvrtí Eurovea City a Nové Lido. Prepojí tak mesto na oboch brehoch Dunaja nielen vizuálne, ale aj prevádzkovo.

„Každý, kto sa postaví na peší most a bude sa pozerať smerom na pravý breh Dunaja, uvidí nábrežnú zónu a život na nej, priestor centrálneho námestia s priľahlou výstavbou a s budovou kultúrneho a kongresového centra v prirodzenej polohe dominujúcej námestiu. V súčasnosti prebieha diskusia o vybudovaní spomínaného centra a v Novom Lide je vyhradené to najlepšie miesto pre stavbu s národným celospoločenským významom. Je žiadúce dve dôležité inštitúcie Slovenska, teda národné divadlo a kultúrno-kongresové centrum, prepojiť promenádnym mostom,“ vysvetľuje argumenty jednoznačne podporujúce lokalitu Nového Lida projektový manažér JTRE Silvio Kičina.

Zdroj: novelido.sk

​​Flexibilné kongresové centrum

Národné kultúrne a kongresové centrum umiestnené v štvrti Nové Lido môže spĺňať tie najzásadnejšie požiadavky kongresového trhu súčasnosti. Hlavná sála poskytne kapacitu až 5-tisíc miest pre stojacich návštevníkov kongresov a koncertov. V prípade podujatí so sediacimi divákmi dosiahne maximálna kapacita 3-tisíc návštevníkov. Hlavná sála bude flexibilná a organizátorom poskytne široké možnosti na jej prispôsobenie. Môže byť rozdelená na dve, tri až štyri samostatné sály pre podujatia od 500 do 1 500 účastníkov. K dispozícii sú aj ďalšie dve sály pre maximálne 200 a 500 návštevníkov a viaceré seminárne miestnosti. Projekt počíta aj s požiadavkou na výstavné plochy, ktoré vyžadujú partneri kongresov.

„Štandard medzinárodných kongresov vyžaduje centrum s viacerými modifikovateľnými sálami s rôznymi veľkosťami, ktoré umožňujú organizovať jedno veľké alebo viac menších podujatí súbežne a vďaka samostatným vstupom docieliť oddelenie ich účastníkov, čo potom zvyšuje aj variabilitu pre konanie kultúrnych a spoločenských akcií,“ vysvetľuje Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE. Flexibilita centra dáva priestor rôznorodým funkciám, formám a žánrom, od výstav, cez čitárne a malé javiskové formy až po filmové predstavenia, premiéry a festivaly, veľké muzikály a koncerty. Rovnako môže slúžiť aj pre firemné podujatia, plesy, beánie, stužkové či venčeky. Menšie akcie sa môžu organizovať aj na strešnej záhrade.

„Národné kultúrne a kongresové centrum by nemalo žiť len počas kongresov, koncertov a predstavení. Náš koncept v Novom Lide vytvára nový verejný priestor voľne prístupný ľuďom. Otvorenosť a prepojenosť centra s okolím podporuje aj architektonické riešenie, keď sa priestor v parteri voľne prelína s priestorom námestia prepojeného s mestským bulvárom a parkom,“ vysvetľuje Juraj Benetin.

Atrakciou bude mestský amfiteáter

Autori návrhu chcú priniesť do centra Bratislavy aj unikátny strešný priestor s amfiteátrom. „Projekt umožňuje využiť strechu ako pobytovú terasu s pódiom a amfiteátrom, s výhľadom na dominanty mesta a rozšíri už tak široké spektrum priestorov, ktoré koncept ponúka,“ dodáva Juraj Benetin.

Riešenie konzultovali s popredným britským ateliérom Ian Ritchie Architects a štúdiom Efterklang, renomovaným škandinávskym špecialistom na akustiku kultúrnych podujatí a priestorov. Zahraniční partneri priniesli projektu množstvo skúseností z realizácií významných kultúrno-spoločenských objektov. Developer JTRE vníma národné kultúrne a kongresové centrum ako projekt, ktorý nesie celospoločenský význam. „Národné kultúrne a kongresové centrum bude významnou slovenskou scénou, ktorá dá priestor rôznorodým funkciám, formám a žánrom. Pomôže tak naštartovať záujem o kultúru a cestovný ruch tvrdo zasiahnuté súčasnou situáciou a svojou multifunkčnosťou dostane Slovensko aj na svetovú mapu kongresov,“ hovorí Peter Korbačka.

Moderná štvrť

Nové Lido, štvrť, v ktorej sa národné kultúrne a kongresové centrum môže nachádzať, ponúkne Bratislave široké možnosti. Na brehu Dunaja vznikne športovo-relaxačná zóna s mestskou plážou, prístavom pre malé plavidlá a nábrežný park. Nábrežná promenáda vyústi do centrálneho námestia.

O zeleň nebude núdza ani v okolí Národného kultúrneho a kongresového centra. Celú štvrť pretne centrálny park plný zelene. Okrem kongresového centra s hotelom v Novom Lide investor postaví 5-tisíc bytov, základnú školu a ďalšiu vybavenosť. V administratívnej zóne vznikne 20-tisíc pracovných miest, ktorých je v Petržalke nedostatok.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?