Termovízie a ďalekohľady: Základné vybavenie každého poľovníka

28.1.2021

Zdroj: Robert Kneschke / Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Ak ste začínajúcim poľovníkom, pravdepodobne uvažujete nad tým, aké základné vybavenie budete potrebovať. Samozrejmosťou sú kvalitné produkty, ktoré vám dokážu zabezpečiť perfektnú technickú podporu v každej chvíli.

Absolútny základ z techniky pre poľovníkov pre nás predstavujú termovízie a ďalekohľady. Poznáte rozdiel medzi nimi a viete, na aké základné parametre je potrebné sa v ich prípade zamerať? V prípade, že je vaša odpoveď negatívna, náš dnešný článok je určený pre vás. Poradíme vám pri výbere a zároveň prezradíme všetko, čo by ste na začiatku rozhodne mali vedieť. 

Termovízie - na akom princípe fungujú a na čo sú potrebné?

Pravdepodobne ste sa už v minulosti stretli s pojmom nočné videnie. V skutočnosti býva nočné videnie často s termovíziou zamieňané, ale nejde o rovnaký prístroj. Nočné videnie je postavené na princípe zberu zostatkového svetla.

Termovízie však pracujú na trochu odlišnom princípe - ich hlavnou úlohou je zachytávať infračervené žiarenie. Využitie termovízie je oveľa ďalekosiahlejšie a v teréne i praktickejšie, ako je to v prípade nočného videnia (to je takmer vždy možné použiť len za ideálnych podmienok).

Termovízie je možné použiť aj v situáciách, ktoré by nočnému videniu nenahrávali. Medzi tieto situácie patrí napríklad:

  • silné sneženie;
  • dážď;akt
  • hmla;

Termovízie neobjavia svoje využitie len v poľovníctve, hoci nepopierame, že zjavne zjednodušujú pátranie po zvieratách skrývajúcich sa vo vysokom poraste alebo využívajúcich svoje prirodzené maskovanie. Sú užitočným nástrojom i pri pátraní po stratených členoch skupiny.

Pri výbere by ste sa mali zamerať na základné parametre, medzi ktoré môžeme zaradiť:

  • účel - nie každá termovízia je vhodná na univerzálne využitie;
  • kvalitu obrazu - orientujte sa podľa rozlíšenia (je mimoriadne dôležité);
  • jednoduchosť ovládania - tiež mimoriadne dôležitá;
  • režim - niektoré modely dokážu prekryť vizuálny a teplotný obraz, čo sa môže hodiť.

Ďalekohľady - základ, ktorý musí mať každý

O výbere kvalitného ďalekohľadu hádam nikto nebude pochybovať. Dnes sa na trhu pohybuje množstvo renomovaných značiek a ďalekohľady začínajú byť v podstatnej miere najmä o osobných preferenciách. Medzi najdôležitejšie parametre, ktoré je pri ďalekohľadoch potrebné zvážiť, patria:

  • svetelnosť - je vysoká a býva priamo úmerná objektívu;
  • plnenie dusíkom - slúži proti zahmlievaniu;
  • odolnosť voči vode a vlhkosti - je vítanou vlastnosťou, ktorá dokáže ochrániť ďalekohľady pred vplyvmi vonkajšieho prostredia;
  • zväčšenie - odborníci odporúčajú voliť menšie zväčšenie, vďaka ktorému zvýšite svetelnosť i zväčšíte zorné pole.

 

Zdroj: Volodymyr Petryshyn / Shutterstock.com

Pri výbere potrieb pre poľovníkov nezabúdajte, že kvalita je v tomto prípade na prvom mieste. Pomôcť vám môže i ľadvinka, ktorá umožní mať nevyhnutnosti rýchlo po ruke. Stačí sa o tom len presvedčiť.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?