Ako pripraviť záhradu na zimné mesiace?

27.10.2020

Zdroj: Elena Elisseeva / Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Jeseň je v plnom prúde a spolu s ňou prichádza aj čas, kedy by sme svoju záhradu postupne mali pripravovať na zimu. Ani v tomto ročnom období by ste svoju záhradu či dvor nemali zanedbávať. Práve naopak, čím viac času venujte príprave na zimu, tým viac si uľahčíte práce na začiatku ďalšej sezóny. Ako teda poriadne pripraviť záhradu na zimu?

Využite čas a pekné počasie, ktoré jeseň ešte ponúka a pustite sa do príprav vašej záhrady na zimu. Doprajte jej patričnú starostlivosť a prichystajte ju na najchladnejšie ročné obdobie. Tým, že si svoju záhradu, ale aj záhradný domček či chatku na zimu poriadne pripravíte, uľahčíte si tak prácu, keď opäť príde jar.

Zima však nemusí znamenať, že na záhrade nemôžete tráviť žiaden čas. Práve naopak. Oddych na záhrade si môžete vychutnávať aj počas zimných mesiacov. Ako na to? Prečítajte si v tomto článku.

Príprava na zimu

Svoju záhradu, záhradný domček, chatku či altánok najlepšie pripravíte na zimu tak, že si najprv upracete. O to jednoduchšie sa vám budú realizovať jarné práce. Budete mať všetko náradie čisté, záhradná chatka či záhradný domček budú upratané a všetko bude na svojom mieste. Vyprázdnite tiež všetky nádoby určené na zber vody, zmotajte hadice, vyčistite kosačku, vypusťte z nej palivo aj starý olej. Vyčistite tiež záhradný nábytok a ak nie je určený na celoročné používanie, schovajte ho na suché miesto. Ak máte záhradný gril, nezabudnite ani na ten. Doprajte mu vyčistenie a revíziu, aby ste ho mohli v nasledujúcej sezóne bez problémov využívať.

Zazimujte rastliny a myslite aj na stromy

So zimou sa neodmysliteľne spájajú aj mrazy, ktoré môžu v mnohých prípadoch vašu záhradu, rastliny a stromy v nej poriadne potrápiť. Zamerajte sa na rastliny v črepníkoch. Vonku by ste mali ponechať len tie, ktoré sú mrazuodolné. Všetky ostatné presuňte dovnútra. Rastlinám, ktoré sú vždy zelené a majú lístie či ihličie, doprajte dostatok svetla a tie, ktorým lístie opadáva môžete uschovať aj na tmavšie miesta. V prípade rastlín odolných voči mrazom netreba zabúdať na črepníky a chrániť ich pred prasknutím vplyvom mrazov. Črepník môžete pred mrazom ochrániť napríklad s využitím textílie a umiestnením do závetria.  Nezabudnite ani na stromy. Listnaté stromy môžete pred zimou ochrániť navŕšením zeminy okolo ich kmeňov. Na ochranu ovocných stromov sa využíva vápno, ktorým sa potrie kmeň, aby nepraskal. Nezabudnite však ani na ihličnaté stromy. Počas zimy sa totiž môže stať, že pod váhou snehu sa ich konáre môžu zlomiť. Preto môžete ihličnany na zimu zviazať.

Vaša záhradka, záhradná chatka či záhradný domček si zaslúžia poriadnu starostlivosť, a preto by ste ich prípravu na zimu nemali zanedbať. Využite príjemné jesenné počasie, kedy nás a naše záhrady ešte netrápia mrazy a prichystajte sa na zimu. Tak si uľahčíte práce na jar, kedy budete mať všetko pekne nachystané a zachované a budete sa môcť pustiť do jarných záhradných prác. Dôkladná príprava vašej záhrady na zimu je skutočne dôležitá, a koniec koncov, vaša záhradka sa vám neskôr počas ďalšej sezóny odvďačí krásne kvitnúcimi rastlinami, chutnými plodinami či príjemnou atmosférou na relax a odpočinok.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie