VIDEO: Radiála očami Karlovešťanky - som sklamaná najmä zo zrušených obojsmerných prejazdov

25.10.2020
0

Zdroj: IJ

Páčil sa vám článok?

Pred otvorením obnovenej Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály sme sa popri nej previezli v aute a zaznamenali dojmy jednej z obyvateliek. „Veľa vecí sa podarilo, čo mi však prekáža, je, že pre zrušené obojsmerné prejazdy cez trať najazdíme oveľa viac ako predtým, takže automobily budú znečisťovať vzduch oveľa väčším množstvom výfukových plynov,“ konštatuje Ivica.

„Vždy, keď idem z práce alebo do práce, rozmýšľam nad tým, čo to tu bude za zápchy, obávam sa, že budú ešte väčšie ako pred obnovou,“ hovorí. „Na niektorých miestach sa zužujú jazdné pruhy do jedného, prejazdov cez trať je menej, nie sú na miestach, kde by odrážali potreby obyvateľov, takže do zápch sa budú dostávať aj autá, ktoré sa budú chcieť dostať len k ´svojej´ odbočke... Pri výjazde z parkoviska nám pribudol podľa môjho názoru úplne zbytočný semafor, ktorý takisto nepomôže plynulosti premávky, práve naopak...“ A najsmutnejšie podľa nej je, že do jednosmernej Lackovej, ktorá je paralelná s Karloveskou, vchádza čoraz viac áut v protismere, v snahe skrátiť si cestu do Dúbravky. Tá sa totiž mnohým obyvateľom po zrušení  obojsmerných prejazdov zbytočne predĺžila. 

Kým doteraz sa kritizovala najmä zvýšená hlučnosť električiek, Ivica očakáva, že sa ľudia začnú sťažovať aj na ďalšie prvky rekonštrukcie,  a to od momentu, keď si finálnu podobu začnú „užívať“ na vlastnej koži. Detailnejšie o dôvodoch hovorí vo videách:

„Na jednej strane nám tu pribudli semafory, na druhej nikto nerieši, že ľudia si cez parkovisko začali skracovať cestu domov. Smerom z mesta vojdú na parkovisko, cez ktoré prejdú spokojne 50-tkou k druhému výjazdu, tam doslova vojdú do protismeru, hoci len na okamih, ale dostanú sa vďaka tomu do bočnej ulice na Lackovu. „Kým bola odbočka pri Jurištovi, využívali tú. Teraz ju zrušili, otáčať by sa museli až za OD Centrum, a to sa im nechce,“ hovorí Ivica.  

Rovnako v snahe ušetriť čas začali vodiči jazdiť po Lackovej v protismere. Bohužiaľ, často aj rýchlo, napriek tomu, že im musí byť jasné, že človek vychádza z panelákového vchodu doslova rovno na cestu. Kedy tu dôjde k nehode, je len otázkou času.

Cesta na poštu či nákupmi do OD Centrum sa obyvateľom pre zrušené obojsmerné prejazdy tiež predĺži.

(in)

Páčil sa vám článok?