Prešli sme bratislavské podniky: Situácia je zlá, priznávajú ich majitelia

15.10.2020
Svag to go na Kozej ulici

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Slovenský gastrobiznis ide do ťažkých dní. Reštaurácie či kaviarne fungujú od dnes opäť v obmedzenom režime, ich interiéry zostávajú zatvorené do odvolania.

Gastrobiznis je v týchto dňoch v súvislosti s pandémiou jedným z najohrozenejších. Od dnes je podnikanie reštaurácií a ďalších prevádzok spojených s predajom a podávaním jedál opäť obmedzené. Majitelia budú môcť jedlo zákazníkom predávať len zabalené, nebude ho možné konzumovať v interiéri, ak to bude možné, tak len v exteriéri. Vláda od dnes, 15. októbra, zaviedla nové prísne opatrenia v dôsledku rapídneho zhoršenia situácie spojenej so šírením ochorenia COVID-19.

Včera sme navštívili centrum mesta a prevádzky mali interiéry celkom plné.  Veľa ľudí išlo ešte poslednýkrát pred čiastočným obmedzením fungovania podporiť svoje obľúbené prevádzky a kuchárov či čašníkov. Od dnes ich totiž môžu podporiť objednaním si jedla donáškou či formou take-away, prípadne v dobrom počasí konzumovať na terase.

Zdroj: nc

V Bistre Soho terasu na Laurinskej neotvorili, fungujú formou donášky

Oslovili sme viacero podnikov, manažéri prevádzok sa však vyjadrovať zatiaľ veľmi nechceli, situácia je podľa ich slov zlá a budú robiť, čo sa dá. Viacerí potvrdili, že nevedia, ako dlho budú musieť fungovať v tomto režime a ako to celé nakoniec dopadne, veľa závisí aj od počasia, ktoré, keďže je polovica októbra, dlho vhodné na sedenie vonku nebude. Niektoré prevádzky, ak im to priestor dovolil, vylepšili svoje exteriérové sedenie, napríklad v Galérii Kontajner pribudla nová exteriérová zimná vyhrievaná terasa so sedením a dekami pripravená pre zákazníkov.

Zdroj: nc

​Podnik, ktorý otvoril len nedávno po prvej vlne pandémie Brixton House na Františkánskom námestí takisto funguje ďalej, podľa slov prevádzkara Branislava Beniana vylepšili terasu, ktorá je po novom tiež vyhrievaná,  spúšťajú aj donášku. Okrem Brixton House prevádzkuje ďalšie podniky v centre, The Velvet a zvyšné dva Old Fashioned Bar a Urban House sa aktuálne rekonštruujú. "V plnej miere akceptujeme všetky nariadenia a urobíme všetko preto, aby sme v aktuálnej situácii dokázali prežiť," uviedol pre banoviny.sk manažér Branislav Benian. Nevyhli sa ani prepúšťaniu, podľa jeho slov viac ako tretinu zamestnancov musia kvôli aktálnuej situácii prepustiť.

Zdroj: Instagram/ brixton

Zdroj: nc

​Takto to vyzeralo večer pred zatvorením, ľudia podporili svoje obľúbené prevádzky poslednou návštevou pred čiastočným zatvorením

„Situácii sa prispôsobujeme a od dnešného dňa majú naši zákazníci možnosť zobrať si jedlo so sebou alebo konzumovať na našej terase. Okrem toho doručujeme cez platformu Wolt a na objednanie jedla využívame okrem priameho telefonického kontaktovania prevádzky aj objednávkový formulár priamo na našej stránke,“ potvrdila nám Bianka Serra z prevádzky Kubista na Grosslingovej. Potvrdila nám, že sa nevyhnnú ani personálnym zmenám. „Zmenám v pracovnom tíme sa však, bohužiaľ, nevyhneme,“ dodala.

Majiteľka prevádzok Bratislavská reštaurácia, Franz Xaver Messerschmidt, Slovak pub, Biofarma Stupava a bufet na Železnej studienke nám povedala, že aktuálne nariadenia v súvislosti so zamedzením šírenia koronavírusu vníma ako problematické. Podľa nej sú obmedzenia výrazné a nedá sa zovšeobecniť, že „veď ste mohli mať otvorené“, pretože nemajú všade terasy a poučení situáciou počas prvej vlny, už približne vedia, čo má a čo nemá význam. „V pondelok vyskúšame vo Flag Ship – Bratislavská reštaurácia na Námestí SNP predaj cez výdajné okienko,“ potvrdila nám majiteľka Martina Hlinová. Dodala, že ani počas leta, keď mali otvorené, ich tržby neboli porovnateľné s rovnakým obdobím minulého leta. „Tržby boli nižšie, hlavne v prevádzkach v meste. Mestské prevádzky boli silne poznačené tým, že chýbali turisti,“ doplnila.

K skôr lokálnemu ako celoplošnému uzatváraniu by sa priklonila aj Linda Žišková z prevádzky Fach, ktorý prevádzkujú na Laurinskej. Pri dodržiavaní všetkých potrebných nariadení nepovažuje ako rizikové prevádzkovanie gastro prevádzky, ako tomu bolo doteraz. Tiež fungujú s otvorenou terasou pokiaľ to počasie dovolí a spúšťajú rozvoz a take away ako pri prvej vlne.
Či budú prepúšťať, ešte nevedia. "Žiaľ pripúšťame aj túto možnosť, že budeme musiť prepúštať, to v akej miere záleží od toho dlho opatrenia budú trvať," dodala Žišková.

Zdroj: nc

​Niektoré prevádzky zmenšili svoje terasy na polovicu

Zdroj: nc

Počasie dnes majiteľom prevádzok počas dňa celkom prialo

Podľa dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorý pravidelne analyzuje ekonomické informácie z podnikateľského prostredia, od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením. Do konca septembra tohto roka je  zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania. „Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. 

Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty. „Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ približuje Petra Štěpánová. Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.

 (nc,ts)

Páčil sa vám článok?