Nepočujúci protestujú pred Úradom vlády: Tlmočníci za 6 mesiacov práce nedostali zaplatené a stiahli ich z tlačoviek

2.9.2020
Tlmočníčka Eva Šoltýsová tlmočí TK premiéra

Zdroj: Úrad vlády

Páčil sa vám článok?

Z dôvodu chýbajúcich tlmočníkov pre nepočujúcich na vládnych tlačových konferenciách protestovali v stredu pred Úradom vlády desiatky ľudí.

Ako poukázal predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik, netlmočilo sa už dva týždne a tlmočníci za doterajšiu polročnú prácu nedostali ani zaplatené. Úrad vlády reagoval, že situáciu rieši, tlmočníkom chce zmluvu ponúknuť do konca týždňa.

„Žiadame okamžité obnovenie tlmočenia na Úrade vlády,“ povedal Cehlárik. Tvrdí, že Úrad vlády porušuje právo na prístup k informáciám, nepočujúci nerozumejú, čo sa na tlačových konferenciách deje a nedostávajú dôležité informácie. Predseda zväzu nepočujúcich poukázal na to, že situáciu je možné riešiť ústavnou žalobou. „Takéto riešenie použijeme, len keď vyčerpáme všetky možnosti a budeme vidieť, že cesta je nepriechodná,“ doplnil Cehlárik.

Na protestnej akcii nepočujúci žiadali aj okamžité vyplatenie odrobenej práce tlmočníkov. Za svoju prácu na Úrade vlády nedostali zaplatené od februára. Podľa Cehlárika boli tlmočníci doposiaľ trpezliví pre vážnosť situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

„Tlmočníci chodili na takmer všetky tlačovky, nemali však uzatvorenú žiadnu zmluvu s úradom vlády,“ vysvetlil vedúci úradu vlády Július Jakab. „Tlmočnícke služby sme zastavili do momentu, kým nebudeme mať spoločne podpísanú zmluvu.“

Tlmočníkov pre nepočujúcich pre tlačové konferencie spojené s krízovým štábom malo ešte vo februára zazmluvniť ministerstvo vnútra. Podľa Jakaba teraz vznikol rozpor, keď ministerstvo nevedelo čo má a nemá platiť.

Jakab ozrejmil, že zmluva Úradu vlády SR je aktuálne vo finálnej podobe, situáciu by chceli vyriešiť do konca tohto týždňa. Predchádzajúca práca tlmočníkov bude podľa Jakaba vyplatená ministerstvom vnútra. Cehlárik poznamenal, že žiadnu zmluvu zväz s ministerstvom nepodpisoval.

ROZHOVOR Tlmočníčka posunkového jazyka prezrádza tajomstvá: Čím pomalšie hovoríte, tým sa to ťažšie tlmočí

Predsedníčka Slovenskej komory tlmočníkov posunkového jazyka Eva Šoltýsová je jednou z tlmočníčok do slovenského posunkového jazyka, ktorí sa v čase epidémie objavujú na brífingoch členov vlády. Práve tie v dnešnej dobe zviditeľnili svet nepočujúcich, ktorí tiež potrebujú mať kontakt s dianím v krajine. V rozhovore hovorí, aké to je tlmočiť politikov a ako je to u nás s tou profesiou.

Premiér Igor Matovič povedal, že o problémoch s neplatením tlmočníckych služieb pre nepočujúcich doteraz nič netušil a sám je z tejto kauzy zhrozený. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?