FOTO a VIDEO Na novej interaktívnej výstave v Bibiane si vaše deti môžu vyskúšať vetrostroj či objaviť hrací priestor "Black box"

2.7.2020
Výstava v Bibiane Posvieťme si na divadlo

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana dnes otvára veľkú interaktívnu výstavu s názvom Posvieťme si na divadlo. Výstava deťom prezradí všetko o tom, čo sa skrýva pred aj za oponou. Deti sa na výstave stávajú aj spolutvorcami divadelnej inscenácie.

"Veríme tomu, že divadlo je fascinujúci fenomén, ktorý má obrovskú šancu osloviť. Tiež máme skúsenosti, aké veľmi dôležité je pomôcť deťom uvedomiť si samých seba práve prostredníctvom divadla," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii dramaturgička Alexandra Broadhurst-Petrovická ku genéze výstavy, ktorá deťom hravou formou predstaví proces vzniku divadelnej inscenácie. Môžu sa tiež stať jej spolutvorcami.

Podľa autorky námetu a scenára Dominiky Zaťkovej, divadlo je plné rôznych obyčajných profesií - krajčír, zámočník, vlásenkárka, nehovoriac o tom, že to predstavenie niekto vedie, je tam inšpicientka, javiskoví technici, osvetľovač, zvukár. "Títo ľudia sa svojim umom, zručnosťou a tvorivosťou podieľajú na tom, aby diváci večer zažili niečo jedinečné, to sme sa snažili ukázať," uviedla Dominika Zaťková.

Podľa autoriek je celá výstava prevedená tak, že príbeh divadelnej inscenácie je predstavený deťom od momentu jeho vzniku až po javiskové finále v jednotlivých výstavných miestnostiach. Každý priestor je podľa nich divadelnou herňou. V závere výstavy nájdu zmenšené divadlo s javiskom nasvieteným reflektormi, oponou a hľadiskom so sedením pre divákov.     

Výstava chce priblížiť svet divadla z druhej strany, všetko to, čo predchádza tomu večernému alebo poobedňajšiemu zážitku, ktorý divák zažíva, keď prichádza do divadla. Všetko to, čo sa musí udiať, aby vznikla divadelná inscenácia sa snažili ukázať touto výstavou. A podľa slov Dominiky Zaťkovej, ktorá nás miestnosťami osobne previedla, divadlo musí začať dobrým príbehom.

Príbeh stvárni a napíše dramatik, čiže v úvodnej "Dielni dramatika" sa deti zahrajú s divadelným textom, cez storyboardy si uvedomia dôležitosť dialógu. Nájdu tu pracovňu dramaturga či dramatičky, kde sa hrá so slovami, s konfliktom, s dialógmi, s monológmi. "Text dramaturga si zoberie režisér, ktorí vymyslia, akým spôsobom sa bude inscenovať, a pracujú na tom spolu so scénickým a kostýmovým výtvarníkom," upresňuje Dominika.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Úvodná miestnosť "Dielňa dramatika", tu sa deti zoznámia a pohrajú s divadelným textom

"V druhej miestnosti vstupujeme do hlavy scénografa, ktorý rozmýšľa nielen o tom, ako budú vyzerať kulisy a rekvizity, ale aj akým spôsobom to prispôsobí priestoru v ktorom sa hrá. Deťom chceme ukázať, že divadlo sa nehrá len v priestoroch divadla, divadlo sa môže hrať v rôznych priestoroch napríklad v električke, poznáme bytové divadlá či opustených priestorov plavárne," pokračuje v rozprávaní. Kým sa teda divadlo stane výtvarným stvárnením inscenácie, musí scénografický návrh stvárniť a vyrobiť množstvo iných ľudí či remeselných profesií-zámočníkov, stolárov, maliarov, elektrikárov, rezbárov.

Zdroj: nc

​2.miestnosť - scénografia, deti sa zahrajú so scénou a kulisami

Tretia miestnosť je priestorom je pre kostýmového výtvarníka. Deti sa tu zoznámia s profesiami ako obuvník, vlásenkárka, maskér, rukavičkár, ktorí nielen oblečú, ale aj nalíčia herca. 

Zdroj: nc

Zdroj: nc

3. miestnosť "kostýmy", deti si navrhnú kostým, parochňu či líčenie herca

V štvrtej miestnosti nájdete sklad divadelných rekvizít. "Je veľmi dôležité mať všetky rekvizity pohromade a  pred predstavením nachystané. Preto sa snažíme ukázať deťom, čo všetko treba prichystať. Je to miestnosť plná zvukov a svetiel, aby si uvedomili, že zvuky sa v divadle musia nejakým spôsobom vyrobiť," hovorí Dominika s tým, že niektoré sa dnes už robia digitálne. Nájdete tu a vyskúšať si môžete, ako narábať s vetrostrojom, ktorý kedysi vytvoril zvuk vetra.

Zdroj: nc

​Vetrostroj vyrába zvuk vetra, nájdete ho v 4.miestnosti, "zákulisie", deti odhalia záhady zvuku a svetla

V záverečnej miestnosti "Black Box" deti objavia svet vo vnútri divadla. "Poslednou miestnosťou sa cez šatňu herca, dostávame do Black Boxu divadelnej jaskyne, kde všetky podnety, ktoré deti získali počas skúmania výstavy si môžu vyskúšať. Môžu sa stať či už tvorcami divadelnej inscenácie alebo jej interpretmi," hovorí Zaťková k výstave, ktorej bodku dávajú v stručnej, hravej podobe dejiny divadla od antiky až po Rok slovenského divadla.

Zdroj: nc

​Na záver stručnou a zrozumiteľnou formou sú deťom predstavené aj základné prelomové okamihy divadelnej histórie

Najťažšie bolo podľa Dominiky Zaťkovej pripraviť prvú miestnosť. "Práca dramatika je výtvarne nespracovateľná, že s tým sme sa dosť natrápili, kým sme mu našli podobu - jednak ideovú a výtvarnú, ako to urobiť," povedala nám Dominika Zaťková. Ona osobne zo všetkých miestností má najradšej Black Box, ktorý je pre ňu podľa jej slov takým terapeutickým miestom, kde sa všetko môže.

Návštevníci výstavy sa na nej stretnú aj s dokumentačným archívnym materiálom z Divadelného ústavu. Ide o fotografie z inscenačných zbierok, skeny scénických a kostýmových návrhov, makiet scén. "Vzhľadom na to, že výstava je interaktívna, chceme, aby sa deti mohli všetkého dotýkať, veci prestavovať a vytvárať ďalšie inštalácie. Všetko, čo tu máme z archívu Divadelného ústavu je v podobe digitalizátov," dodala Zaťková.

Divadelnými hrami, s ktorými deti pracujú celou expozíciou, sú Zlatovláska, Zvedavý sloník a Kocúr na kolieskových korčuliach.

 Výstava je prístupná od dnešného dňa do 17. januára 2021.

(nc)

Páčil sa vám článok?