Inšpiruje sa Bratislava Singapurom? Príbeh úžasného mestského štátu prináša nová publikácia

24.6.2020
Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Príbeh Singapuru môže zmeniť i našu krajinu. O jeho budovaní a o tom, ako sa z malej bezvýznamnej krajiny stala svetová veľmoc a nezávislosti Singapuru, hovorí knižná novinka autora Lee Kuana Yewa, ktorá je v týchto dňoch uvedená na náš knižný trh.

Krst knihy uvádzala známa moderátorka Andrea Vadkerti, ktorá niekoľko rokov v tejto krajine žila. "Iné krajiny, napríklad Japonci, o Singapure hovorili v minulosti ako o malej červenej bodke, mysleli si, že zo Singapuru nikdy nič nebude a dávali mu len 10 či 12 rokov života. Mysleli si, že v tých močariskách a trópoch vyhnanci z Číny a Indonézania, ľudia, ktorí sa snažili vyhnúť radikálnej moslimizácii krajiny, pravdepodobne neprežijú. Singapur však bol natoľko šikovný, že za tých viac ako 50 rokov svojej existencie povedal, že my ten posmešok povýšime na našu prednosť a dnes sa hrdia tým, že su malá, ale silná a výkonná bodka  v Ázii, ktorej na počiatku nikto nefandil, ale dnes ju všetci poznajú," uviedla Vadkerti.

S týmto názorom sa stotožňuje aj fotograf a cestovateľ Filip Kulisev. "Tento ázijský ekonomický tiger má však úplne iné prednosti. Malý fliačik zeme mohol byť vydaný na milosť a nemilosť svojim väčším susedom. Usilovnosťou, disciplínou a víziou sa však stal významným štátom, ktorý obohatil a obohacuje náš svet. Pre mňa je v mnohom inšpiráciou. A mal by byť aj pre Slovensko," hovorí Filip.

Krst knihy sa udial symbolicky v jednej z výškových budov v Bratislave. "Nehovorím, že naša budúcnosť je v mrakodrapoch, ale je to symbolické, že aj v malej krajine môžeme toho ešte veľa dokázať," povedala Andrea Vadkerti.

Andrea pre banoviny.sk pomenovala posolstvá, príklady a postupy, ktoré by boli aplikovateľné aj pre naše hlavné mesto. Singapur je ako mestský štát veľmi dobre zorganizovaný. Za každý štvorcový meter výstavby  musí developer vytvoriť rovnaký kus zelene, preto sa dnes krajina podobá botanickej záhrade. Mesto je mimoriadne čisté b,ezpečné a malé deti bežne vidíte štvornožkovať na chodníku. Ľudia podľa nej dbajú o to, aby si čistotu a bezpečie aj zachovali. "Ak napríklad odhodíte papier mimo smetného koša alebo nezdvihnete exkrementy po svojom psovi, vždy sa nájde niekto, kto vám poklepká po pleci, aby ste to napravili," pokračuje v rozprávaní Andrea.

Majú tiež obmedzené množstvo áut. "Autá a bývanie sú veľmi drahé a potom ešte psy,"vysvetľuje so smiechom Andrea. Dodáva však, že majú veľmi spoľahlivú verejnú dopravu, plne automatizovanú bez šoférov a presnú na minútu, takže veľa ľudí ju využíva.

Andrea pripomína, že Singapur leží v trópoch, kde panuje vysoká vlhkosť i teploty a aj preto sa ľuďom ani nechce chodiť peši vonku. Singapur sa naučil, ako zatraktívniť mesto aj prinesením Formuly 1 či konaním rôznych významných svetových šampionátov. "Singapur má krásne múzeá, je naozaj radosť navštevovať ich. Pragmaticky uvažovali nad tým, ako zatraktívniť mesto, aby turisti, ktorí ho navštívia, aj zotrvali, cítili sa dobre, minuli peniaze a prišli na dlhšie ako len na krátku návštevu a robili Singapuru aktívny marketing," hovorí. Tento princíp je podľa nej uplatiteľný aj v Bratislave. "Stačí,aby ľudia začali rozmýšľať dlhodobo a konzistentne a aby lídri mesta dodržiavali svoju víziu a vedeli to vykomunikovať medzi ľudmi, aby mali v ľuďoch spojencov a nie odporcov,"pokračuje Andrea. A potom podľa nej na to treba čas, peniaze a šikovné hlavy. "Bratislave fandím, počujem, ako ľudia o nej rozprávajú, aj moja generácia sa tu cíti dobre a chce tu zostať žiť," dodáva s tým, že aj ona sa plánuje vrátiť do Bratislavy.

Vladimír Orth, zakladateľ skupiny spoločností United Group, predseda správnej rady Nadácie United Philanthropy, ktorý časť svojho života prežil v zahraničí a aj v Singapure, ukázal, ako by mohlo meniť Slovensko a aplikovať aj na príklade Singapuru. "Kniha hovorí o tom, že keď chcete niečo dosiahnuť, musíte vedieť prečo, za čo, ako, s kým a následne, keď ľudí vyberiem, musíte ich začať merať. Akonáhle ich meriate a máte nejaké výsledky, v tom okamihu viem dosiahnuť to, čo som si zaumienil, "hovorí Orth.

Aj my by sme sa mali podľa neho zamerať na služby, na vysoko kvalitné obyvateľstvo, prispôsobiť tomu školstvo. Neprodukovať ľudí, ktorých nepotrebujeme a následne v horizonte do 10 rokov vieme vidieť prvé výsledky. "Singapur mal tie výsledky neskôr, pretože oni boli úplne dole ako krajina. My tu tých ľudí kvalifikovaných máme, len to treba nejako nastaviť, ale máme to pokrivené  minulou dobou. My tu štát máme, treba ho meniť k lepšiemu, kúsok po kúsku. Podľa neho firma, ktorá neprodukuje zisk, by mala prepustiť zamestnancov, nastaviť by mala efektívne zvyšok zamestnancov, aby boli pre firmu efektívni.  Tí efektívni chcú dobre zarábať, tých, ktorých ste prepustili, treba niekde zamestnať, ale nie naoko, ale efektívne," dodáva Vladimír Orth.

Podľa bratislavského župana Juraja Drobu si z príbehu Singapuru vieme zobrať veľa príkladov. "Výnimočný príbeh výnimočnej krajiny postavený na otvorenej ekonomike a hodný nasledovania. Kopírovať sa nedá, ale vieme sa z neho veľa naučiť," hovorí župan Juraj Droba.

Územie Singapuru sa skladá z viac ako 60 menších ostrovčekov, medzi ktorými sú vodné a bažinaté plochy.  Nevhodný povrch bol pritom iba jedným z niekoľkých prekážok, s ktorými sa museli tvorcovia idey o modernom mestskom štáte vysporiadať, v minulosti čelil extrémne turbulentným dobám pre politické a rasové nepokoje.

Zdroj: nc

Krstilo sa symbolicky v jednej z výškových budov Bratislavy, na foto Andrea Vadkerti a Vladimír Orth

Rok 1965 bol pre Singapur zlomový. Získal nezávislosť a na jeho čelo sa postavil nový premiér Lee Kuan Yew. Singapur získal vysoké ratingy renomovaných agentúr. Predovšetkým vďaka otvorenosti, liberálnemu prístupu k podnikaniu a ochote prijímať migrantov. V súčasnosti tvoria až 36 percent obyvateľstva Singapuru imigranti a až 50 percent z nich pracuje v službách.

Krajina má druhý najvyťaženejší prístav na svete, jeden z najvyšších príjmov na osobu, jednu z najdlhších dĺžok života obyvateľstva,  špičkovú životnú úroveň, vzdelávanie i zdravotnú starostlivosť a hoci je formálne parlametnou republikou, už 55 rokov stavia na princípoch meritokracie. To znamená, že vodcami sú praví lídri, najlepší jedinci zvolení na základe svojich osobných zásluh. Nezáleží na ich sociálnom zaradení, vzdelaní, rodinnom zázemí, popularitu alebo dokonca vek. 

Zaujímavý príbeh Singapuru si môžete prečítať v svetovom bestsellere, ktorý vďaka Nadácii United Philanthropy prichádza na Slovensko. Knihu s názvom Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure 1965-2000 nájdete od 23.júna vo všetkých kníhkupectvách.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Autor knihy Lee Kuan Yew

(nc)

 

Páčil sa vám článok?