FOTO Otvorené fitnesscentrá: Ako to v jednom bratislavskom vyzeralo v prvý deň otvorenia po pandémii?

4.6.2020
0
Fit&CO kardio zóna

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Po takmer troch mesiacoch sa život vrátil aj do fitnescentier. Klienti sa však ani zďaleka nevracali v počte ako pred pandémiou. Do fitnesscentra Fit&Co v Eurovei si v prvý deň otvorenia prišla zacvičiť asi tretina ľudí z počtu, ktorý mali štandardne pred koronakrízou.

Na základe mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 boli na Slovensku od 13.marca nariadením vlády zatvorené fitness centrá. Kvôli priaznivej epidemiologickej situácii mohli opäť otvoriť v rámci  4. vlny uvoľňovania opatrení v stredu 3. júna. 

Posilňovne môžu mať aktuálne jedného cvičiaceho na 10 m² plochy prevádzky a samozrejmosťou je aj dodržiavanie prísnych hygienických opatrení. Priestor musia čistiť a dezinfikovať vo zvýšenej frekvencii, a to najmä dotykové plochy – kľučky, vodovodné batérie, skrinky či športové náradie a pomôcky. Taktiež musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Cvičíte bez rúška, avšak rúško musia mať zamestnanci, zákazníci ho potrebujú iba pri vstupe do prevádzky. Pri samotnom cvičení s rúškom necvičíte. Fitnesscentrá sú povinné viesť si dennú evidenciu klientov, ktorú po 30 dňoch musia zmazať.

Cvičiť sme šli v poobedných hodinách, kedy štandardne býva najviac ľudí, no cvičilo len zopár ľudí a pripomínalo skôr víkendové dni.

Počas pandemického obdobia, v ktorom boli fitká zatvorené, sa podobne ako iné aktivity, aj tréning presunul do online prostredia, kde začali vznikať online tréningové hodiny. Tie si ľudia, ktorí predtým navštevovali fitko, odcvičili jednoducho doma.

FOTOGALÉRIA:

​“Aktuálne je situácia taká, že ľudia sú stále ešte opatrní a tým, že boli dosť dlho doma, vznikli online skupinové tréningy, naučili sa cvičiť v domácom prostredí a hlavne v prírode,“ opisuje situáciu Laura, ktorá pracuje ako supervízorka vo fitnesscentre Fit&Co v Eurovei.

Laura predpokladá, že ešte nejaký čas potrvá, kým sa im klienti vrátia a stav sa vráti do predkoronovej doby. Nenahráva im ani to, že otvorili v čase, kedy je pre nich v rámci roka štandardne najslabšie obdobie, ktorým je práve letná sezóna. „Myslím si, že ľudia ešte mesiac, dva bez fitiek potiahnu, začína leto, vtedy ľudia cvičia vonku, behajú a chodia na dovolenky. Tá naša najlepšia sezóna, ktorú voláme „do plaviek“, nás obišla, keďže sme boli zatvorení. Takže aj tento prvý deň bol slabý, došla nám približne tretina ľudí,“ hovorí Laura.

Zdroj:

​Laura - supervisor fitka Fit&Co

Ďalším dôvodom  je aj to, že veľkú časť ich klientely tvoria zamestnanci veľkých korporátnych firiem, ktoré majú sídlo v blízkosti Eurovei a ich práca je ešte stále v režime home office, čiže do práce fyzicky nechodia. „Píšu nám správy na sociálne siete, že ešte nie sú v Bratislave a podobne, ale že sa tešia, keď prídu cvičiť,“. Podľa Laury si však doma z dlhodobého hľadiska človek nezacvičí tak kvalitne. "Doma sa cvičí s vlastnou váhou, prípadne možno s nejakým náčiním, ale tie cviky sa viacmenej opakujú, domáce prostredie to fitko úplne nahradiť nevie," hovorí Laura. Okrem toho chodenie do fitka v sebe zahŕňa aj iné aspekty, nie je to len o samotnom odcvičení si. „Kto zvykol chodievať do fitka, berie to aj ako životný štýl, socializáciu, pred cestou do práce ide sem, prehodí s inými pár slov,“ povedala Laura. Hovorí o tom, že doma sa človek aj viac šetrí. "Pokiaľ nie je napríklad vrcholový športovec alebo nemá na to psychiku, nepremôže sa tak ako vo fitku. Aj tá motivácia tu a doma je rozdiel," tvrdí.  Klienti sa podľa nej k nim vrátia v plnom počte na jeseň. “Možno teraz sa im zapáčilo cvičiť doma alebo v prírode, ale veríme, že sa k nám vrátia. Bude to trvať, myslíme si, že fitko sa vráti do „normálu“ tak v septembri,“ dodáva.

Hovorí však o lojalite skalných zákazníkov, ktorí, aj keď si v prvý deň neprišli zacvičiť, prišli sa aspoň pozdraviť, porozprávať sa, či dať si obľúbenú kávu. „Tým, že sme pre nich pripravili rôzne, novinky, došli sa pozrieť aj na samotné fitko, pretože sme počas pandémie vylepšili sály či dokúpili stroje a takisto sme rozšírili sortiment, pretože naši partneri uviedli novinky, tak sme sa to snažili mať počas otvorenia čo najlepšie pripravené. Sú s nami v kontakte, viacerí nám povedali, že ešte 2-3 týždne počkajú, ako sa bude situácia vyvíjať a prídu opäť,“ pokračuje v rozprávaní.

Zdroj: nc

Priestory prevádzky​ prešli pred otvorením kompletnou hĺbkovou dezinfekciou 

V rámci fitnesscentra otvorili aj wellnes služby. „Príjemne nás prekvapil výrazný záujem o wellnes, je tam takisto nastavená kapacita, to vyzerá, že tam sa ľudia ísť neboja,“ podotkla Laura. Ich fitko má 550m2 plochy na cvičenie, v jeden čas tu môže teda cvičiť naraz 55 ľudí. „Všetky miestnosti, šatne máme označené, takisto sú na zemi vyznačené aj potrebné rozostupy, ktoré vyžadujeme od klientov, aby ich aj dodržiavavali a aj to dodržiavajú, čo je super. Takisto kvôli bezpečnosti obmedzili v počte klientov aj skupinové cvičenia podľa metráže sály, pred koronou bola maximálna kapacita 20 ľudí, teraz je to iba 10 plus tréner. Ako podotkla, podmienky sa snažili nastaviť na maximum z bezpečnostného a hygienického hľadiska. „Každý cvičiaci by mal po sebe po odcvičení na kardio stroji utrieť ho dezinfekciou, tieto štandardy sme mali zavedené ešte pred pandémiou. Navyše tu máme inštruktora, ktorý má celý deň službu a on je tu na to, aby ľuďom poradil, upratuje náčinie a dezinfikuje stroje,“povedala. Fitko ešte pred otvorením prešlo kompletnou dezinfekciou, na ktorú si najali profesionálnu firmu.

Čo sa týka prenájmov priestorov, fitnesscentrum ešte nevie, koľko budú musieť platiť za obdobie, keď boli zatvorení. Model zákona, ktorý predstavila vláda, totiž ešte nie je schválený, a tak zrejme musí čakať aj Eurovea, aké sa príjmu zákonné úpravy, aby mohla konať. Oslovili sme i nákupné centrum, po získaní odpovede budeme článok aktualizovať.. 

Spýtali sme sa aj prvých návštevníkov fitka v tento deň, ako to vidia z ich pohľadu oni. „Tešil som sa do fitka, predsalen, je to iné, ako cvičiť vonku. Kedže bolo pekné počasie, počas pandémie som často chodieval bicyklovať či na túry do lesa,“ povedal nám jeden. Kolega mu dal za pravdu a dodal, že má toto prostredie rád a chýbalo mu to.„ Snáď budeme  všetci zodpovední a druhá vlna sa nám vyhne a fitko už nezatvoria,“ dodal na záver.

 (nc)

Páčil sa vám článok?