Cestná kontrola: Aké sú povinné doklady v aute?

4.5.2020

Zdroj: unsplash.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Máte všetky povinné doklady v aute? Pri cestnej kontrole ich musíte predložiť hneď niekoľko, inak vás neminie pokuta. Cestné kontroly sú bežná vec a stretol alebo stretne sa s nimi snáď každý vodič. Ich intenzita sa pravidelne zvyšuje počas sviatkov alebo na začiatku a konci školského roka. Majú za úlohu preveriť vodiča a rovnako tak auto. Vodič musí byť v prvom rade oprávnený na vedenie vozidla. Auto a každé iné vozidlo musí byť spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke.

Doklady vodiča

Vodičský preukaz je základný predpoklad k tomu, aby ste mohli sadnúť za volant akéhokoľvek motorového vozidla. Inými slovami auta, dodávky, motorky, kamiónu a vôbec všetkého, čo sa za pomoci motora pohybuje po našich cestách. Áno, aj toho starého Fiata, na ktorom sa chcete za dedinou učiť jazdiť. Nie, že by sa to bežne nerobilo, no ak vás pri tom zastihne policajná hliadka, je veľmi pravdepodobné, že svoju jazdu ukončíte “peknou” pokutou.

Vodičský preukaz majte pri sebe vždy, keď sadáte za volant auta. Pri cestnej kontrole nepomôžu ani výhovorky, že ste si ho zabudli doma a pokuta vás neminie. Keď už budete predkladať vodičák, rovno k nemu priložte doklad totožnosti. Je to totiž hneď druhá položka na zozname v dobre známej vete policajta: “Dobrý deň, pán vodič, cestná kontrola, poprosím predložiť vodičský, občiansky…” Ako doklad totožnosti slúži najčastejšie občiansky preukaz, no môže to byť aj pas či akýkoľvek iný doklad, ktorý dokazuje vašu identitu.

Vodiči nad 65 rokov a vodiči nákladnej dopravy musia mať pri sebe navyše doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti na vedenie vozidla. Doklad vystavuje obvodný lekár a obnovuje sa každé dva roky.

Doklady vozidla

Medzi ďalšie povinné doklady v aute patrí osvedčenie o evidencii - technický preukaz. Technický preukaz obsahuje údaje o vozidle ako sú továrenská značka, kategória, hmotnosť, pohon, palivo, povolené pneumatiky a mnoho ďalšieho. Okrem iného sú na ňom uvedené údaje o majiteľovi, prípadne držiteľovi vozidla, ak sa jedná o vozidlo kupované prostredníctvom lízingu.

Technický preukaz sa vydáva v dvoch častiach. Prvá časť je vodičom dobre známa malá plastová kartička podobná vodičskému či občianskemu preukazu. Je to v podstate občiansky preukaz vášho auta a ste povinní mať ho v aute pri každej jazde. Druhá časť technického preukazu je vyhotovená vo veľkosti A4 a obsahuje podrobnejšie informácie o vozidle, ako prvá časť. Je úradným dokumentom a vždy ho majte uschovaný doma, nikdy ho nevozte v aute. Môže vám byť za to vystavená dokonca pokuta.

Pokuta vás neminie ani v prípade, že ste neabsolvovali povinnú technickú a emisnú kontrolu. Tie sú povinné pre všetky vozidlá staršie ako 4 roky. Doklad o absolvovaní technickej kontroly (STK) znamená, že je vozidlo spôsobilé na prevádzku. Auto je v dobrom technickom stave a neohrozuje zdravie a život svojej posádky, ako ani posádky ostatných áut. Emisná kontrola (ES) posudzuje dodržanie emisných limitov motora a doklad o jej úspešnom absolvovaní potvrdzuje, že vaše auto neprodukuje vyššie množstvo emisií, než aký je povolený limit. STK aj EK ste povinní absolvovať každé 2 roky a za zmeškanie kontroly vám hrozí pokuta až do výšky 165 €.

Na záver nesmieme zabudnúť na povinné zmluvné poistenie - PZP. Je povinné pre všetky autá bez rozdielu. Doklad o uzatvorení PZP, tzv. zelenú kartu, vám vydá poisťovňa do jedného mesiaca po uzatvorení poistenia. Niektoré poisťovne umožňujú uzatvorenie PZP online a povinnú poistku tak vybavíte aj z domu.

A pamätajte, všetky doklady vodiča aj auta musia byť hlavne platné.

Páčil sa vám článok?