Ako sa nezblázniť a efektívne využiť čas v karanténe?

20.4.2020

Zdroj: Antipina Daria/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Pracujete z domu, ste na nútenej dovolenke, alebo vás zo zamestnania dokonca prepustili? Napriek tomu, že to nie je pre nikoho príjemná situácia, v rámci zachovania zdravia celej spoločnosti je nutné niektoré veci brať tak, ako prídu.

Karanténa je nakoniec jediný a najlepší spôsob, ako sa tohto problému čo najskôr zbaviť! Možno aj za cenu neustále zapnutého spoľahlivého imobilizéra v aute, dôležité však je, že to funguje. Otázkou ostáva, ako sa počas nepríjemného obdobia izolácie a absencie sociálneho kontaktu s inými ľuďmi doma nezblázniť?

Nevýhodou možno je, že pod vplyvom negatívnych emócii strácame nad sebou vlastnú kontrolu a schopnosť správne sa rozhodovať. Pokiaľ však budeme všetci dôslední a dbať na dodržiavanie opatrení, nielen pohodlné ubytovanie na Liptove, ale aj relax a zábava v tejto čarokrásnej oblasti budú pre nás najkrajšou odmenou. Aj v tej najhoršej búrke predsa na nás za veľkým mračnom čaká Slnko a nová nádej na zlepšenie. Možno stačí zmeniť pohľad a veriť v lepšiu budúcnosť. Opýtajte sa sami seba: Čoho sa naozaj bojíte? Zdrojom úzkosti zvyčajne nie je práve strach z nebezpečenstva, ale obmedzenia, ktorým musí každý z nás čeliť.

Čo môžete pre seba a svoje okolie urobiť?

  • Cvičte jogu a meditujte

Pomôže vám to sa uvoľniť a odvrátiť pozornosť od úzkosti. Každý večer si môžete do denníka písať príjemné chvíle posledného dňa alebo si zostaviť vizualizačnú tabuľku. Základom je hlboké a správne dýchanie, ktoré prekrví váš mozog, vďaka čomu získate viac energie a chuti do života.

  • Bežte do prírody

Pokiaľ vám to situácia dovoľuje a nie je dôvodom vašej izolácie karanténa, môžete načerpať energiu aj na čerstvom vzduchu. Stačí krátka prechádzka, v krajných prípadoch aj otvorené okno a pravidelné vetranie miestnosti.

  • Uvarte si niečo neobvyklé

Obchody, potraviny a ich nové platobné terminály naďalej fungujú, takže za stanovených podmienok si vždy môžete na chutný a zaujímavý recept všetko potrebné dokúpiť. Máte na všetko čas a ideálne možnosti, ako na internete načerpať inšpiráciu.

  • Postarajte sa o mikroklímu v interiéri

Vo veľkom sa na našej nálade a pohode podpisuje aj klíma v miestnosti. Spomínaný čerstvý vzduch eliminuje koncentráciu škodlivých vírusov v našom okolí, čo prospieva nielen našej kondičke, ale aj psychike. Pomôcť by vám tiež mala väčšia koncentrácia záporných iónov, viac zelených rastlín a správne dýchanie.

  • Začnite sa učiť niečo nové

Väčšina vzdelávacích zdrojov poskytla dnes všetkým používateľom voľný prístup k ich programom. Ak ste sa preto už dlho chceli niečo naučiť niečo nové, je to veľká šanca, takúto možnosť využiť. Prípadne hľadajte motiváciu alebo nové schopnosti v zaujímavých knihách.

  • Urobte remake starého nábytku

Aj malá zmena scenérie pomôže odvrátiť pozornosť od negatívnych myšlienok. Ak však nie ste aktuálne schopní kúpiť si nový nábytok alebo dekoráciu, vyskúšajte zmenu koberca, vankúšov, záclon, závesov alebo farby stien. Aj takéto jednoduché a lacné riešenie vám pomôže!

„Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete.“
Mahátma Gándhí

Páčil sa vám článok?