4 tipy na zaujímavé odpadkové koše do domácnosti

2.4.2020

Zdroj: HollyHarry/shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Hľadáte ten najlepší odpadkový kôš? Či už recyklujete, len tak vyhadzujete, alebo kompostujete, pre všetky alternatívy sa dá nájsť riešenie.

Ak chcete nájsť najlepší typ koša pre vaše potreby, musíte premýšľať o tom, aký odpad bude váš kôš zhromažďovať a kde ho plánujete použiť - v interiéri, alebo v exteriéri. Štýlové koše, ktoré sú skvelé pre prostredie orientované na „vizuál“ nemusia mať trvanlivosť ani kapacitu na to, aby sa vedeli vyrovnať s intenzívnym používaním v rušnej kuchyni. Na druhej strane, veľkokapacitné odpadkové koše, ktoré sú ideálne na použitie v domácnosti, nemusia mať elegantný a kompaktný dizajn potrebný na splynutie s jedálňou, vstupnou halou alebo kúpeľňou.

Ak ste troj- alebo štvorčlenná rodina, vyberte si kôš s najväčšou kapacitou, aká sa vám zmestí do kuchyne: najmenej 30 litrov. 60 je pravdepodobne lepšie. Ideálny kôš by mal ponúkať čo najdlhší čas medzi vyprázdňovaním, ale bez toho, aby sa napĺňal tak dlho, aby zhnité a zapáchajúce smeti bolo cítiť vo vašom domove.

1. Pedálové koše

Pedálové koše sú jedným z najhygienickejších druhov dostupných „smetiakov“. Konštrukcia pedálu umožňuje likvidáciu odpadu bez použitia rúk, aby sa zabránilo šíreniu baktérií a znížilo sa riziko krížovej kontaminácie - obzvlášť dôležité v priestoroch na prípravu potravín a toaletách.

Pedál je tiež užitočný pri prenášaní väčšieho množstva odpadu oboma rukami, pretože to znamená, že nemusíte zápasiť s otvorením veka, aby ste sa zbavili odpadu. Ovládanie pedálom znamená, že na kryte zásobníka zostane menej odtlačkov prstov a lepkavých zvyškov, čo vám pomôže udržať ho čistý a hygienický.

2. Koše na triedený odpad

Či už chcete šetriť životné prostredie alebo splniť ciele udržateľnosti, recyklačné nádoby vám pomôžu. Sú často vybavené farebne označenými viečkami a nálepkami, uľahčujú ľahkú identifikáciu a použitie správneho koša pre každý materiál. Mnoho recyklačných košov má tiež obmedzujúce viečka, ktoré zabezpečujú, aby sa správny materiál hodil do správneho koša. Napríklad koše na recykláciu papiera môžu mať tenkú vertikálnu štrbinu, do ktorej sa zmestia len papierové vrecká vrecká a listy papiera.

 Čo patrí do recyklačného koša?

  • všeobecné nádoby na odpad - kontaminované balenia potravín, odpad zametaný na podlahe, vreckovky, polystyrén
  • zásobníky na kompost / potravinový odpad - odrezky ovocia a zeleniny, zrná a cestoviny, kávové usadeniny, čajové lístky...
  • zásobníky na plast - čisté fľaše, podnosy a nádoby na jedlo a fľaše z čistiacich prostriedkov
  • recyklačné nádoby na plechovky - čisté plechovky od nápojov a potravín
  • recyklačné nádoby na sklo - čisté sklenené fľaše a poháre
  • recyklačné koše na papier - noviny, kancelársky papier a časopisy
  • zmiešané recyklačné nádoby - plast, plechovky, sklo a papier

3. Koše s výkyvným vekom

„Hojdačky“ majú jednoduchý, kompaktný dizajn a k rozpočtu priateľskú cenu, vďaka čomu sú ideálne pre izby, spálne alebo kúpeľne. Výkyvné veko úplne zakrýva váš kôš a automaticky sa zatvorí. Výkyvné veko sa dá ľahko oddeliť pre zjednodušenie čistenia.

Pretože väčšina výklopných nádob musí byť otvorená ručne, nie sú veľmi vhodné na použitie v kuchyniach a iných oblastiach, kde je vysoké riziko krížovej kontaminácie. Ak sa v týchto oblastiach rozhodnete používať výkyvný kôš, ihneď po dotyku veka si umyte ruky. Malý otvor týchto nádob tiež znamená, že nie sú vhodné na likvidáciu veľkých predmetov. Tieto koše sú ideálne na zber menšieho „čistého“ odpadu, napríklad papiera, malých obalov z potravín, plastov, kartónu a plechoviek.

4. „Slimky“

Tenký dizajn dodáva týmto košom pozoruhodne malú stopu. To znamená, že sa môžu úhľadne zasunúť do úzkych, ťažko dostupných oblastí - čo je dôležité pre akékoľvek miesto s malou podlahovou plochou. Pomôžu uvoľniť priestor bez toho, aby sa obetovala kvalita a praktickosť.

Sú ako stvorené pre kúpeľne a toalety. Tieto koše fungujú a sú dostupné aj ako recyklačné koše.

Zdroj: ferex.sk

Top tipy na správnu manipuláciu s kuchynským odpadom

  • Kôš pravidelne vyprázdňujte
    Vaša nádoba na odpad sa v kuchyni plní veľmi rýchlo, však? Vyprázdnite ju hneď, ako sa odpad priblíži k viečku a už nikdy nebudete musieť riešiť pleseň ani iný „maglajz“, ktorý sa tvorí, keď sa jedlo pokazí.
  • Použité čajové vrecká vyžmýkajte
    Pred vložením čajových vreciek a zvyškov mletej kávy do koša ich nechajte vychladnúť a čajové  vrecká navyše aj vyžmýkajte. Ak ich tam dáte horúce a mokré, kôš sa zaparí, vytvorí sa vlhkosť, ktorá len povzbudí tvorbu mikróbov.
  • Likvidujte nadmernú vlhkosť v koši
    Na absorpciu nadmernej vlhkosti použite starý chlieb, papier znečistený potravinami alebo staré noviny, aby ste zabránili uviaznutiu plesnivých zvyškov v rohoch. Je to tiež skvelý spôsob, ako ušetriť kuchyňu pred zápachom.
  • Vyskúšajte biologicky rozložiteľné vrece na odpad z potravín
    Tieto potravinové odpadové vrecia sú skvelé. Vďaka nim je odpadový kôš oveľa hygienickejší a ľahšie dostanete váš kuchynský odpad do vonkajšej zbernej nádoby. Pretože sú biologicky odbúrateľné, sú vhodné do domácej kompostárne spolu s bioodpadom.
  • Separujte svoje steaky
    Chráňte svoju kuchyňu pred zápachom.  „Smradľavé“ kúsky, ako sú mäso, ryby alebo kosti,  dávajte do biologicky rozložiteľného vreca na potraviny, zabaľte ich do novín alebo ich vyprázdnite priamo do hlavného koša na odpadky vonku, aby ich komunálne služby mohli odviezť skôr ako sa objavia muchy a červy.
  • Alebo jedzte menej mäsa…
    S touto radou sa určite nevieme všetci stotožniť, ale niekto si ju možno vezme k srdcu... Mäsu trvá dlhšie, kým sa rozpadne ako zelenine a do vašej kuchyne priťahuje viac hmyzu -  muchy, včely alebo osy. Ak zabudnete vyprázdniť odpad na báze zeleniny, zistíte, že je nádoba plná plesní, ak však zabudnete vyprázdniť zvyšky mäsa môžete nájsť kôš plný červov. Najjednoduchší spôsob, ako tomu zabrániť, je jesť menej mäsa. Budete mať menej mäsitých zvyškov a súčasne znížite dopad na životné prostredie. Je to výhodné pre všetkých.
  • Skúste kompostovať
    Ak máte záhradu, odpad z jedla si môžete zobrať priamo do kompostu, alebo môžete použiť špeciálny kuchynský kompostovač.  Ak plánujete vložiť do kompostu mäso, použite utesnený kôš, ktorý zachytí pachy a odradí saprofágy. Zápach alebo škodcovia ako potkany sú znakom toho, že do kompostu vkladáte priveľa mäsa.  Zmes pravidelne obracajte a minimalizujte množstvo odpadu z mäsa.
  • Neplytvajte jedlom
    Naplánujte si menu na týždeň a vytvorte nákupný zoznam, takže nakupujete iba to, čo potrebujete. Hľadajte inšpiráciu v receptoch ako pripraviť napríklad skvelý banánový bochník z prezretých banánov, alebo guláš z nedeľného pečeného mäsa. Recyklácia potravín je skvelá a následná konzumácia ešte lepšia.

Zdroj: Victoria 1/shutterstock.com

Pri výbere odpadkového koša buďte kreatívni
Nemusíte používať štandardný plastový odpadkový kôš, ak to k vášmu kuchynskému dekoru nepridáva. Buďte kreatívni - hľadajte vintage nádoby alebo iné vodotesné nádoby s viečkami, ktoré by štýlovo zvládli zeleninové šupky. Mohli by ste tiež vsadiť na dizajnový keramický kompostovač alebo lesklú nerezovú nádobu.

Odpadkový kôš podľa možnosti umiestnite na chladnejšom mieste
Odpadkový kôš umiestnite mimo dosahu priameho slnečného svetla, pretože teplo môže urýchliť tvorbu zápachu.

Udržujte ho v čistote
Vypláchnite kôš raz týždenne horúcou vodou obsahujúcou kvapku oleja z čajovníka alebo citrónovej šťavy a potom nechajte uschnúť. Citrónová šťava je prírodný odstraňovač zápachu a pomôže zabiť všetky zárodky, ktoré by mohli číhať vo vašom odpadkovom koši.

Zdroje informácií: advice.manomano.co.uk/kitchen-bin-buying-guide-3237.

Páčil sa vám článok?