VIDEO: Slovensko má prvý potvrdený prípad koronavírusu - 52-ročného muža hospitalizovali na Kramároch

6.3.2020
Radostný rekord: v bratislavských nemocniciach bolo najviac pôrodov v histórii - kramare unb.sk
Páčil sa vám článok?

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom, ktorá sa šíri po celom svete. V piatok o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pacient, u ktorého bol koronavírus potvrdený, sa nachádza v Univerzitnej nemocnici v Bratislave na klinike infektológie. Premiér Pellegrini povedal, že 52-ročný muž v predchádzajúcich dňoch nikam do zahraničia necestoval a ide pravdepodobne o sekundárny prenos – pacientov syn bol v Benátkach, on však nevykazuje známky nákazy. Pellegrini povedal, že aj ľudia, ktorí aktuálne nevykazujú známky vírusu, ho môžu prenášať, ako to bolo aj v tomto prípade. 

Premiér ďalej vyhlásil, že zatiaľ zakázali návštevy pacientov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a vláda chce na všetky aktívne SIM-karty na území Slovenska odoslať správu, ako sa správať v prípade možných príznakov na koronavírus.

Pellegrini odporúča, aby ľudia zvážili účasť na akciách, kde je veľa osôb, zároveň odporúča starším ľuďom, aby si doobjednali lieky, ktoré potrebujú a nesedeli v čakárňach s chorými ľuďmi, ale lieky si vyzdvihli cez e-recept.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) upokojuje verejnosť po tom, čo sa na Slovensku potvrdil prvý pacient s nákazou na nový koronavírus. Na paniku podľa jeho slov aktuálne nie je dôvod a nie sú ani dôvody na "rabovanie" obchodov. Predseda vlády odporučil ľuďom, aby dodržiavali primeranú hygienu, umývali si často ruky, dodržiavali odstup od iných ľudí, upustili od vrúcnych privítaní a nechodili na podujatia s väčším počtom ľudí.

K prípadu sa už vyjadril na sociálnej sieti aj starosta Ružinova Martin Chren, ktorý chcel obyvateľov ubezpečiť, že pacient nie je v ružinovskej nemocnici: "Riaditeľka Univerzitnej nemocnice ma práve telefonicky uistila, že pacient išiel priamo na Kramáre a priamo na infekčné oddelenie, takže nebol ani v kontakte s ľuďmi na urgentnom príjme, ani s ďalšími lekármi. Nemocnica však preventívne vyhlásila zákaz návštev."

Jeho syn, ktorý nákazu pravdepodobne z Talianska preniesol, zostáva v domácej karanténe.

Na Slovensku bolo doteraz, teda presnejšie k 5. marcu 2020 vyše 300 negatívnych testov na vírus COVID-19. 

Dôležité kontakty:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk, 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

Zdroj: Pro Care

(ars)

Páčil sa vám článok?