FOTO a VIDEO Na bratislavskom letisku všetkým pasažierom merajú teplotu

28.2.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Prví pasažieri prilietajúci na Slovensko sa od dnešného rána podrobili meraniu telesnej teploty na letisku v Bratislave. Pozrite si, ako to vyzerá aktuálne na našom letisku.

Od dnešného rána merajú hygienici telesnú teplotu všetkým cestujúcim, ktorí priletia do Bratislavy na pravidelných linkách. Kontroly by mali trvať až do odvolania aj na letiskách v Košiciach a Poprade.

"Na základe rozhodnutia Bezpečnostnej rady SR budú od 28. 2. merať hygienici z Útvaru vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR telesnú teplotu všetkým cestujúcim, ktorí priletia do Bratislavy na pravidelných linkách. Cestujúci budú vypĺňať na palubách lietadiel dotazníky," vedúca hygienička rezortu ministerstva dopravy a výstavby SR Mudr. Katarína Chudíková Phd.

Kontrola je súčasťou preventívnych opatrení štátu súvisiacich s hrozbou koronavírusu a prebieha v príletovej hale letiska.

Na kontrolu čakajú v rade všetci pasažieri prilietajúci z talianskeho letiska Miláno - Bergamo

Hygienici kontrolujú všetkých pasažierov priamo v príletovej hale. K dispozícii majú teplomery aj termokamery. V priestoroch letiska sú zariadenia na penovú dezinfekciu rúk pre cestujúcich a zamestnancov a v najbližších dňoch bude k dispozícii aj zariadenie na celopriestorovú povrchovú dezinfekciu, ktorou je možné čistiť vzduch.

V prípade podozrenia bude cestujúci prevezený priamo z letiska zdravotníkmi do izolácie. "Pasažieri, ktorí budú mať teplotu vyššiu ako 38 stupňov Celzia budú odvedení do osobitného priestoru v rámci letiska, kde sa s ním spíše podrobná cestovateľská anamnéza. To znamená či boli v nedávnej dobe v epicentre nákazy, alebo v kontakte s človekom podozrivým alebo ktorému bola nákaza potvrdená, " priblížila v piatok na letisku hlavná hygienička.  Podľa jej slov nikto z minitorovaných pasažierov zatiaľ zvýšenú teplotu nemal.

Ak bude nákaza potvrdená, bude následne prevezený do zdravotníckeho zariadenia na infekčnú kliniku v Bratislave.

Ostatných cestujúcich budú informovať prostredníctvom  inštruktážnych letákov, ktoré budú dostupné a budú sa rozdávať v priestoroch letiska. Inštrukcie sú zamerané na to, aby sa pasažieri sledovali a v prípade zvýšenej teploty oslovili zdravotnícke zariadenie. Zdôraznila, že je vhodnejšie zavolať rýchlu zdravotnú pomoc a nenavštevovať ambulancie osobne.

Cestujúci po kontrole hygienikmi vchádzajú do príletovej haly letiska

Pracovníci letiska, ktorí prichádzajú do kontaktu s cestujúcimi, musia byť vybavení respirátormi a rukavicami.

Doposiaľ sa na letisku realizovali opatrenia bez merania, pričom zahŕňali aj vyplnenie formulára, ktorý hovorí o tom, či sa u posádky alebo pasažierov prejavili príznaky ochorenia. Týkalo sa to všetkých letov z Talianska.

V rámci preventívnych opatrení je podľa nej dôležitá osobná hygiena, časté umývanie rúk aj dezinfekcie priestorov. Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy sa aj preto v nariadeniach smerom k letisku zameral na to, aby sa stierali plochy ako držadlá či kľučky dezinfekčnými prostriedkami.

​Podľa ministerstva zdravotníctva preverili do dnešného dňa 127 podozrení na koronavírus na Slovensku. Ani jeden sa neukázal ako pozitívny. Nový koronavírus 2019-nCOV spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Je geneticky odlišný od koronavírusov SARS-CoV a MERS-CoV. Ochorenie sa prejavuje najmä horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas ochorenia je 14 dní.

(nc)

Páčil sa vám článok?