Nad Marianom K. a Pavlom R. vyniesli rozsudky - za falošné zmenky dostali 19 rokov väzenia

27.2.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok nie je právoplatný.

Na predchádzajúcich pojednávacích dňoch si súd vypočul záverečné reči procesných strán. Prítomní boli obaja obžalovaní. Záver pojednávania bol pre očakávaný zvýšený záujem médií a verejnosti výnimočne v budove Justičnej akadémie v Pezinku, kde je najväčšia pojednávacia miestnosť.

Vo svojej záverečnej reči navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. 20-ročný trest odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Marianovi K. navrhol tiež peňažný trest 300.000 eur. Obhajcovia obžalovaných žiadajú ich oslobodenie, apelujú na doplnenie dokazovania o ďalšie výpovede svedkov a znalcov.

Marian K., obžalovaný v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti, žiadal doplnenie dokazovania. Bývalý príslušník SIS Roman Osuský vie podľa neho dosvedčiť existenciu zmeniek. Vyhlásil to na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu. Marian K. tvrdí, že Osuský bol príslušníkom SIS v rokoch 1996 až 2015. Exsiskár Peter Tóth vo svojej svedeckej výpovedi uviedol, že od neho Marian K. zháňal výpovede bývalých SIS-károv za úplatok.

Obhajoba chce vypočuť aj amerického znalca Geralda LaPorteho, ktorý podľa nich už dostal licenciu na to, aby prišiel na pojednávanie. Potreboval ju pre zaradenie Mariana K. na Magnitského sankčný zoznam.

„Každý má právo na voľné hodnotenie dôkazov, ale je pre mňa šokujúce poznať skutočnosť, že sa tu nebojuje rovnakými zbraňami,“ myslí si obžalovaný Pavol R. Zopakoval, že im od prípravného konania odmietajú svedkov, ktorí by pravosť zmeniek potvrdili.

 Po ich záverečnom slove sa súd odobral na záverečnú poradu. Po nej nasledovalo vyhlásenie rozsudku. Obaja obžalovaní požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, takže si rozsudok osobne nevypočuli.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

(TASR)

Páčil sa vám článok?