FOTO: V Malých Karpatoch dochádza k nešetrnej ťažbe dreva, tvrdí iniciatíva Naše Karpaty

22.1.2020
0

Zdroj: OZ Naše Karpaty

Páčil sa vám článok?

Verejnosť sa v posledných týždňoch výrazne sťažuje na necitlivú ťažbu dreva v lesoch v okolí Bratislavy, uvádza iniciatíva Naše Karpaty.

Ako ďalej informuje spomínaná iniciatíva, na fotkách a videách napríklad z okolia Marianky, Dračieho hrádku či priamo z Cesty Hrdinov SNP je vidno zničené turistické chodníky a cyklotrasy dekorované desiatkami vyrúbaných stromov vrátane tých s turistickými značkami. Má ísť o holiny po ťažbe, hlboké koľaje, nepriechodné cesty či obité stromy od necitlivého približovania a ťažby dreva.

„Malé Karpaty sú mimoriadne intenzívne využívané na rekreáciu a šport v prírode. Mnoho ľudí sem chodí na turistiku, cykloturistiku, zabehať si po práci alebo si len oddýchnuť v prírode. Na tieto lesy by sme sa mali pozerať inak ako len na kubíky dreva. Ľudia citlivo vnímajú takúto nešetrnú ťažbu dreva, nahlasujú ju a chcú vidieť úplne iný prístup k lesom v Malých Karpatoch,“ vysvetľuje Jakub Mrva z iniciatívy Naše Karpaty. 

FOTOGALÉRIA:

"​Dlhodobo žiadame, aby sa ťažba v obľúbených rekreačných lesoch znížila a aby sa realizovala šetrne. Citlivo k prírode a citlivo k rekreačnej infraštruktúre. Aby sa neťažilo v podmočenom teréne, aby drevo neťahalo po frekventovaných turistických chodníkoch a cyklotrasách, aby sa neničilo turistické značenie a aby sa ťažba realizovala účelovým výberom a nie clonnými rubmi, ktoré pripomínajú holorub," dodáva iniciatíva s tým, že lesy Malých Karpát predstavujú ideálne prostredie pre turistiku, beh, cykloturistiku, bežecké lyžovanie, hubárčenie alebo bežné prechádzky v prírode. Upozorňuje, že na mnohých miestach je koncentrácia návštevníkov mimoriadne vysoká a mimoprodukčná - rekreačná funkcia lesa tam vysoko prevláda nad funkciou hospodárskou, no legislatíva a hospodárske plánovanie štátnych lesov túto skutočnosť ignoruje a aj v rekreačne významných lesoch sa až na drobné výnimky hospodári rovnako ako v lesoch hospodárskych. 

"Riadna starostlivosť o les zahŕňa aj nevyhnutné zásahy, stačí si spomenúť na tragédiu v Nitre práve v oblasti určenej na rekreáciu. V spomínanej lokalite sme realizovali vopred naplánovanú ťažbu, pričom sa odstraňovali aj stromy, ktoré boli poškodené a predstavovali vážne nebezpečenstvo pre ľudí. Každá ťažba sa realizuje na základe schváleného plánu (PSOL – plán starostlivosti o les) a je pod kontrolou štátnej správy (okresný úrad). Na prevoz dreva sa používa ťažká technika, ktorá môže zanechať na lesných cestách poškodenia (napr. ryhy, resp. tzv. koľaje). Lesné komunikácie sú však bezodkladne po ukončení prác opravené do pôvodného stavu (je to zmluvná povinnosť našich externých dodávateľov). Lesy SR rokujú s magistrátom Bratislavy o obmedzení ťažby a posilňovaní rekreačných funkcií bratislavských lesov. Zatiaľ si však magistrát stále nevybral alternatívu hospodárenia," povedal nám Pavel Machava, vedúci odboru komunikácie podniku Lesy SR.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie