5 osvedčených spôsobov, ako sa zbaviť nespavosti bez použitia liekov

18.1.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Dobrý nočný spánok obnovuje silu človeka a všetky funkcie tela. Naopak, jeho neprítomnosť v našom živote sa stáva skutočným utrpením. Čo urobiť pre nápravu?

Chronický stres, problémy v práci a doma, turbulentný informačný prúd, ktorý zasiahne človeka doslova každú minútu - to sú náklady za moderný svet, ktorý nás obklopuje na každom jednom kroku. Avšak, táto daň za príliš aktívny život môže byť niekedy veľmi veľká. Nevýhodou tiež je, že sa prejavuje na našom vzhľade alebo zdraví.

Jedným z mnohých najbežnejších problémov v dnešnej dobe je v tomto smere nespavosť, čo je problém, pretože najmä počas spánku sa naše telo dokonale odreaguje a zregeneruje.

Prečo nemôžeme zaspať?

Dôvodov nespavosti je hneď niekoľko. Po prvé, je naša hlava a organizmus poznačený denným stresom, úzkosťou a negatívnymi myšlienkami. Spracovávanie týchto informácií telo a mozog zamestnáva, v dôsledku čoho sa nám horšie zaspáva a dostáva do stavu úplnej relaxácie. Môžete to zmeniť. Predstavíme vám 5 osvedčených trikov, vďaka ktorým zaspíte lepšie.

Pred spaním si poriadne oddýchnite

Môžete počúvať príjemnú hudbu, robiť masáž, piť teplé mlieko s lyžičkou prírodného medu alebo harmančekového čaju. Pred spaním je veľmi dobré sa vykúpať v levanduľovom oleji. Okrem toho môžete pre lepší spánok aplikovať dve až tri kvapky tohto oleja aj priamo na vankúš alebo do blízkosti postele.

Vypnite všetky svetlá

Kúpeľňa a WC nie sú výnimkou. Používajte všade jemnejšie nočné svetlá. Okná zakryte hustými záclonami alebo modernejšími žalúziami, aby sa do miestnosti nedostal hluk a svetlo z ulice. Je  to nevyhnutné preto, aby sa v tele vyprodukovalo dostatočné množstvo melatonínu, ktorý potrebuje najmä tmu.

Kúpte si nové posteľné obliečky

A zaistite si v izbe na spanie s nimi ten najlepší komfort. Nové a kvalitné posteľné obliečky spolu s pevným matracom sa postarajú o správnu oporu a polohu tela počas spánku a pripravia ho na krásne snívanie. V zime sa preto nebojte investovať do hrubších tkanín, v lete si vyberajte zasa satén a na pocit chladivejšie materiály.

Neprekurujte miestnosť, v ktorej spíte

Aj keď príjemné teplo znesieme viac ako chlad, na spánok to ideálne podmienky nie sú. Dajte preto pozor na teplotu vzduchu v spálni, aby nebola vyššia ako 22 ° C. Suchý a teplý vzduch spôsobí vysušenie sliznice a zhorší vaše dýchanie, vďaka čomu sa vám bude zaspávať horšie. Zmena a výber vhodného bytového textilu v konkrétnom ročnom období má svoj zmysel a význam v tomto smere tiež.

Posledné jedlo tri až štyri hodiny pred spaním

Večera by mala byť iba ľahkým jedlom a mali ste líhať do postele nasýtení tak, aby ste ráno boli hladní. Zbytočne sa ničím ťažkým preto neprejedajte. Zelenina a nízkotučné bielkoviny (napr. kuracie alebo morčacie mäso) sú prioritou. Ak chcete dobre a rýchlo večer zaspať, na kávu zabudnite.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie