Ako nájsť tú najlepšiu opatrovateľku pre vaše deti

5.11.2019
0

Zdroj: Schutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Dôverovať cudziemu človeku, aby sa staral o vaše deti, je ťažké. Hľadanie vhodnej opatrovateľky je ešte ťažšie. Máme pre vás pár tipov, ako nájsť spoľahlivú opatrovateľku.

Spíšte všetky požiadavky, ktoré máte

Asi si hovoríte, že vaše požiadavky sú jednoduché. Potrebujete niekoho spoľahlivého, kto sa postará o to aby si vaše deti neublížili a nič nevyviedli kým ste preč. Väčšinou to však nie je, až také jednoduché. Potrebujete aby vaša opatrovateľka deti vozila na krúžky, alebo ich niekde vyzdvihla? Ako často budete potrebovať aby strážila vaše deti? Keď si spíšete všetky situácie, v ktorých by ste potrebovali pomôcť, zistíte na čo všetko sa nesmiete zabudnúť opýtať. To vám pomôže pri výbere. Pri spisovaní svojho zoznamu dajte najväčšiu váhu tým požiadavkám, ktoré musí vaša opatrovateľka naozaj nevyhnutne spĺňať a poznačte si aj to bez ktorých sa dokážete zaobísť.

Čo by ste mali pri výbere zvážiť:

Cena

Starostlivosť o deti nie je zadarmo, takže zvážte či je pre vás cena vybranej opatrovateľky dlhodobo prijateľná a ak nie je, obráťte sa na niekoho iného. Na starostlivosti o vlastné deti nechcete šetriť, ale radšej buďte trpezliví a nájdite niekoho vhodného, koho cena je pre vás prijateľná.

Dostupnosť

Zamyslite sa nad tým, ako často budete opatrovateľku potrebovať. Denne? Pár krát za týždeň? Na koľko hodín ju budete potrebovať? Iba popoludní? Dlho do noci? Preverte si aj ako veľmi sa vám dokáže prispôsobiť v prípade, že ju budete niekedy potrebovať na poslednú chvíľu.

Potenciálne povinnosti

Má opatrovateľka vaše deti niekam voziť, alebo ich niekde vyzdvihnúť? V tom prípade potrebujete niekoho kto má vodičský preukaz a auto. Má pre vaše deti variť? Má s nimi robiť domáce úlohy, alebo ich doučovať? Máte domácich miláčikov s ktorými bude musieť vychádzať, prípadne sa o nich postarať? Ktoré z týchto schopností sú pre vás nevyhnutné a ktoré sú iba čerešnička na torte?

Špeciálne požiadavky

Potrebujete niekoho s odbornými znalosťami v určitej oblasti, ako je napríklad starostlivosť o batoľa, alebo o dieťa so zdravotným postihnutím?

Skúsenosti 

Nezabudnite sa opýtať na predošlé pracovné skúsenosti a iné rodiny, pre ktoré pracovala. Požiadajte ju, aby vám poskytla referencie, zavolajte tam a opýtajte sa, ako ju hodnotia.

 

Odborná certifikácia

Opýtajte sa, či absolvovala kurz opatrovanie detí a školenie prvej pomoci. Asi budete chcieť niekoho, kto tieto osvedčenia má, hlavne ak bude s vašimi deťmi tráviť veľa času.

Aké aktivity pre deti navrhuje

Opýtajte sa, ako by trávila čas s vašimi deťmi, prípadne čo by rada robila s vlastnými deťmi. Bude s nimi tráviť čas iba pred televízorom, alebo má nápady na zábavné, či vzdelávacie aktivity?

Otázky pomocou ktorých môžete získať viac informácií o pracovnom štýle a osobnosti potenciálnej opatrovateľky:

„Stalo sa vám niekedy, že vaše osobné okolnosti ovplyvnili, alebo mali potenciál ovplyvniť vašu prácu? Čo sa stalo a ako ste to zvládli? “

Pomocou tejto otázky môžete posúdiť, či ide o niekoho, kto za svoju situáciu preberá zodpovednosť, alebo vinu pripisuje iným. Dozviete sa tak viac o povahe potenciálnej opatrovateľky, čo vám pomôže posúdiť aký bude jej prístup k vašim deťom.

„Čo očakávate od rodiny, pre ktorú opatrujete deti?“ Táto otázka vám umožní zistiť, čo od vás opatrovateľka očakáva, a rozhodnúť sa, či chcete tieto očakávania splniť.

"Povedzte mi o niečom, čo sa vám podarilo a na čo ste hrdá." Dozviete sa viac o tom, čo ju motivuje. Vaše deti sa pravdepodobne naučia niektoré dôležité životné lekcie aj vďaka vzťahu, ktorý si opatrovateľkou vytvoria - uistite sa, že im bude výborným príkladom.

„Čo by ste urobili, keby ste boli vymknutá z domu bez kľúčov a telefónu a moje deti by boli vo vnútri?“ 

Táto hypotetická otázka vám umožní overiť si akým spôsobom zareaguje v stresovej situácii, ktorá môže byť pre deti potenciálne nebezpečná.

Tieto otázky použite ako východiskový bod a doplňte ďalšie podľa vašich kritérií na opatrovateľku vašich detí.

Pri hľadaní opatrovateľky choďte na istotu

Ak nepoznáte potenciálnu opatrovateľku vo svojom okolí, vyskúšajte napríklad slovenskú stránku www.wilio.sk, ktorá združuje vyše 20 000 poskytovateľov služieb vo vyše 200 kategóriách. Výhodou je, že tu nájdete opatrovateľky s množstvo overených hodnotení od existujúcich zákazníkov, ktoré vám pomôžu vybrať si niekoho naozaj spoľahlivého. 

Ako postupovať pri výbere 

Dôverovať niekomu s vašimi deťmi nie je rozhodnutie, ktoré môžete urobiť na ľahkú váhu, takže si vyhraďte dosť času na výber tej správnej opatrovateľky. 

  1. Aj keď nemáte čas na mnoho osobných rozhovorov, skúste sa s kandidátkami najprv spojiť telefonicky. To zvládnete aj počas obedných prestávok v práci. 
  2. Vypýtajte si referencie a zavolajte tam, určite to stojí za váš čas.
  3. Vyberte si niekoho do zálohy. Nikdy neviete kedy sa vám zíde mať v zálohe ešte niekoho ďalšieho. 
  4. Urobte skúšobné stretnutie aj s vašimi deťmi, aby ste videli ich vzájomnú interakciu. Po stretnutí sa s deťmi porozprávajte o tom, ako sa im páčilo. Možno budete musieť brať ich spätnú väzbu s rezervou, ale aj tak je dobré sa s deťmi porozprávať a pripraviť ich na to, že sa vybraná kandidátka stane súčasťou ich života.
  5. Nezabudnite pre vybranú kandidátku spísať akékoľvek pravidlá, ktoré má s deťmi dodržiavať a vaše očakávania, napríklad či má s deťmi  robiť domáce úlohy a podobne. Zahrňte aj informácie o zdravotnom stave detí, všetky alergie a potravinové intolerancie, ktoré vaše deti majú. Čím jasnejšie všetko vysvetlíte tým lepšie sa opatrovateľka môže o vaše deti postarať.

Vytvorte si vzťah 

Keď pre vás opatrovateľka začne pracovať nebuďte v pokušení hneď po príchode domov jej zaplatiť a vystrčiť ju von z dverí. Snažte sa ju spoznať. Porozprávajte sa s ňou a zistite aký deň mala s vašimi deťmi. Dobrý vzťah určite zaváži, keď budete potrebovať stráženie na poslednú chvíľu. Zároveň sa tak v predstihu dozviete, ak sa jej osobná situácia zmení a už nebude mať toľko času venovať sa vašim deťom.

Páčil sa vám článok?