Dodanie tovaru z Aliexpress na Slovensko - Aké sú riziká?

26.9.2019
0

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Páčil sa vám článok?

(pr) Aliexpress je bezpochyby nekonečná studnica lacného oblečenia, bytových doplnkov a rôznych zbytočností, ktoré chcete, aj keď ich možno nikdy nevyužijete.

Aby som však veci uviedla na správnu mieru, z času na čas môžete natrafiť aj na produkt, aký sa vám skutočne zíde. Jedným z najpraktickejších výrobkov sú obaly na telefóny a množstvo ľudí nedá dopustiť práve na tie objednané z Číny. Najväčšou výhodou je zrejme ich cena, no v pomere s kvalitou sú nie vždy tou najšťastnejšou voľbou.

Riziko spojené s krytmi z Aliexpressu

Pravdou je, že na Ali a jemu podobných stránkach zoženiete obaly každého druhu. Výnimkou nie sú ani obaly na rôzne technologické novinky alebo menej známe značky. Pri tých je síce výber značne obmedzený, avšak napríklad také kryty na iPhone 6 alebo na Samsung zariadenia predáva niekoľko stoviek predajcov. Vyberať teda máte z čoho, no stojí na zváženie, či ste ochotný podstúpiť určité riziko.

Strata balíku

Prvým z nich je už len samotné doručenie. Strata balíku niekde medzi Slovenskom a Čínou nie je žiadnou výnimkou. Predsa len, nejde o vzdialenosť pár kilometrov. Takže pokiaľ vy už netrpezlivo čakáte na doručenie vášho vysnívaného krytu, on si mohol dať pokojne výlet na druhú stranu zemegule, a ktovie, u koho nakoniec skončí. Nevešajte hlavu, zrejme ste práve urobili radosť niekomu inému. (A možno aj nie, pretože má dosť pravdepodobne iný typ telefónu. Alebo nemá telefón vôbec). V tomto prípade Ali väčšinou pošle penaize späť, ale vaše dvoj, troj alebo viactýždňové čakanie na želaný tovar ešte stále neskončilo.

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Zlé sledovacie číslo

Balík bol šťastne odoslaný, prešiel všetkými krajinami, neurobil problémy na hraniciach, v rukách ho má konečne Slovenská pošta a vy ste si spokojne vydýchli. V objednávke jasne svieti, že už konečne dorazil, a tak každý deň prezeráte schránku z každej strany, no zásielka nikde. V hlave sa vám prehráva len to, že už mal ten objednaný kryt dávno chrániť váš telefón. Teda aspoň ste si to mysleli. Predajca tak dal s najväčšou pravdepodobnosťou zlé sledovacie číslo, preto vám zostáva už len ďalej čakať. A dúfať.

V tomto prípade je jednou z možností otvorenie sporu, avšak šanca na jeho výhru a vrátenie peňazí je takmer na nule. Predajcovi jasne ukazuje doručenie tovaru na požadovanú adresu. Zvýšiť šance na dokázanie svojej pravdy môže len fotodokumentácia, no pozrime sa na to logicky. Keďže nemáte tovar, nemáte čo zdokumentovať. Vyhodené peniaze spôsobia akurát tak vrásky na čele.

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Poškodený tovar

Pokiaľ sa vám v schránke však konečne objavil vytúžený žltý balíček, nemusí to vždy znamenať, že ste vyhrali. Dostali ste produkt, za ktorý ste si zaplatili, avšak radosť môže pominúť rovnako rýchlo, ako vzplanula. Po otvorení nájdete kus čohosi, čo malo pripomínať obal, no je z toho už len akási neidentifikovateľná hmota. Krehké plastové kryty sa môžu po ceste naprieč svetom polámať, a naopak tie tenučké silikónové pokrčiť do všemožných podôb, z ktorých už nie vždy dostanete presne tvar na vaše zariadenie. Šanca na vrátenie peňazí je v tomto prípade vysoká, avšak stratený čas pri kúpe želaného tovaru vám to nevráti.

Zdroj: Patrícia Lukáčová

Overený eshop je stávka na istotu

Aby sme však neboli príliš negatívny, obal vám koniec-koncov môže prísť aj v poriadku, bez akýchkoľvek poškodení. Rizikom tak ostáva azda len nekvalitný materiál. Aj keď ste pár eur ušetrili, obal z Aliexpressu by mohol pri páde telefónu stáť za jeho rozbitím, a vy si tak môžete začať šetriť rovno na celý telefón. Istotou je už len investovať pri kúpe samotného krytu a zvoliť si niektorý zo spoľahlivých slovenských eshopov, ktoré tiež ponúkajú na výber množstvo dizajnov.

Páčil sa vám článok?