Obľúbené lokály: Kam chodieva bratislavský hipster? 2. časť

16.8.2019
Street Food Park

Zdroj: Facebook/Nora a Jakub

Páčil sa vám článok?

Kto sú bratislavskí hipsteri a ako ich spoznáte? Dnes vám prinášame druhú časť nášho seriálu. Hipsteri navštevujú v hlavnom meste aj "svoje" lokály. Tie vznikajú v Bratislave ako huby po daždi. Podľa hipsterov totiž mainsteram potláča jedinečnosť a uvoľnenú atmosféru, no "ich" podniky ponúkajú priestor na stretávanie sa s kamarátmi či kreatívne využitie ich voľného času.

Bermudský trojuholník - bratislavské podhradie

Bermudský trojuholník je v našich pomeroch označované trojkrčmie plné života — Čert, Andy (Drink In Gallery) a Vydrica na Beblavého ulici. Táto časť sa stala rajom hipsterov aj pre dobovú atmosféru, ktorú si štvrť pod hradom zachovala dodnes. Nedávno mohlo ich existenciou zatriasť nariadenie staromestskej samosprávy o prevádzkovom čase, ktoré by obmedzilo aj tieto podniky s viac ako dvadsaťročnou tradíciou. Hlavne v lete vidíte partie s pivom v ruke postávať v družných debatách na uličke pred ikonickými krčmičkami v tejto časti.

Zdroj: IG/Roman Wesserle

Atmosféra U Čerta v letný večer

U Kubistu

Bistro na rohu Klemensovej a Grosslingovej ulici v starej „kubistickej“ budove zo začiatku minulého storočia, ktorá dotvára duch a čaro tohto miesta. Zaujímavo majú riešený aj interiér, ktorý je účelný a minimalistický, nájdete tu jednoduché drevené lavice s vankúšmi, minimalistické osvetlenie či reštaurované stoličky. Často sú pred podnikom odparkované staré cestné bicykle. U Kubistu nájdete rozmanitých ľudí, mamičky s deťmi, skupinku cudzincov či introvertných bradatých hipsterov s knižkami na stole. Cítiť odtiaľ živú príjemnú a hlavne neformálnu atmosféru.

Zdroj: IG/michalagreskova

Zdroj: U Kubistu

​Urban House

Ak budete smerovať do centra mesta, na Laurinskej nájdete podnik, ktorý vás zaujme nielen štýlovým „urban“ dizajnom, ale aj počtom ľudí, ktorí tam zvyknú sedávať. Tých býva naozaj, hlavne v lete, veľa. To môže byť jej negatívom pre introvertov, ktorí si tu svoj pokoj a ticho veľmi neužijú. V tejto kaviarničke nájdete tu pravú „urban“ atmosféru, čo sa týka štýlu interiéru a ponuky. V takomto koncepte majú miesto stretnutia s kamarátmi, práca či štúdium, ale aj kulinársky zážitok. „Hipsterská“ atmosféra, mladí ľudia dotvárajú význam tohto pekného kaviarenského priestoru v centre mesta.

Zdroj: IG/clexyz/_urbanhouse_

Nová Cvernovka na Račianskej

Pre havarijný stav na Páričkovej si museli umelci presťahovať ateliéry mimo centra mesta, na popularite to tomuto konceptu neubralo, práve naopak. V priestoroch bývalej chemickej priemyslovky sa udomácnili mimoriadne pohodlne. Cvernovka ožila, stalo sa z nej kultúrne centrum, organizujú tam koncerty, workshopy, diskusie či divadelné predstavenia. 

Zdroj: Michal Líner

Zdroj: Mikuláš Bado

Sundeck na Tyršovom nábreží

Nájdete tu rôzne partičky hipsterov, bicyklistov, psy. Atmosféra je uvoľnená, je tu veselo. Sundeck je obľúbený hlavne u milovníkov hudobnej zábavy, koná sa tu veľa hudobných akcií elektronického formátu. Okrem toho si dáte dobré jedlo a vychutnáte pohľady na Dunaj či západy slnka.

Zdroj: IG/sundeckbratislava

Stará tržnica

V priestoroch Starej tržnice v centre mesta sa konajú rozličné akcie, podujatia, koncerty, významnou akciou sú pravidelné sobotné markety Trh-Piac-Markt. Stretávajú sa tu poväčšine lokálni výrobcovia kvalitných potravín, zeleninári, kde návštevníci dávajú prednosť bio-eko-vegan výrobkom pred tými zo supermarketov. Tento fenóném narástol na takej popularite, že tu zablúdia hipsteri z celého mesta.

Okrem toho ich veľa nájdete aj na pravidelnom podujatí Street Food Park, kde nájdete kvalitnú ponuku streetfoodu či obľúbené lokálne prosecco či pivo.

Zdroj: Facebook/Nora a Jakub

Zdroj: Facebook/Nora a Jakub

Zdroj: nc

Dobré trhy na Panenskej a Jakubáku

Dobrý trh oživuje mestský verejný priestor, podporuje malovýrobcov a produkty rozmanitých kultúr. Prezentujú sa tu stánky s potravinami, doplnkami, oblečením, ale tiež umelecké inštalácie, občianske združenia, workshopy pre deti a dospelých. Táto pouličná komunitná akcia patrí medzi bratislavské stálice, kde sa to hemží nielen hipstermi, ale aj cestovateľmi, rodinami s deťmi, ľuďmi, ktorí tu nachádzajú kreatívne útočisko. Nechýba kvalitná pouličná gastronómia.

Zdroj: Dobrý trh

Zdroj: Dobrý trh

Bukowski bar

Bukowski nájdete v priestoroch, kde roky existoval legendárny podnik Malí Františkáni, ktorý bol známy prevádzkou do skorého rána. Na tento koncept nadviazal Bukowski s tzv. late night štýlom. Ak chcete stretnúť umelcov, intelektuálov či kreatívne nočné typy rôzneho druhu, ste na správnom mieste. Mainstreamovú hudbu tu rozhodne nečakajte. Nájdete tu pravidelný program s koncertami, literárnymi večermi, ochutnávkami shotov, ktoré majú originálne názvy po spisovateľoch.

Zdroj: nc
Zdroj: nc

​(nc)

 

Páčil sa vám článok?