Kvalitné elektromotory hýbu svetom

18.8.2019

Zdroj: Shutterstock /SC

Páčil sa vám článok?

(pr) Elektromotory ako neoddeliteľná súčasť priemyslu spotrebujú celosvetovo až 75 % vytvorenej elektrickej energie, keďže ide o elektrické zariadenie, ktoré premieňa elektrický prúd na mechanickú prácu, resp. mechanický pohyb. V dnešnej dobe existujú rôzne typy týchto zariadení. A ktoré sú pre vás najvhodnejšie a zároveň cenovo dostupné? Prostredníctvom poradenstva na špecializovanej web stránke sa lepšie zorientujete v ich ponuke.

Ako fungujú?

Väčšina elektromotorov využíva elektromagnetizmus, no existujú i také, ktoré pracujú  na princípe elektrostatiky alebo využívajú piezoelektrický jav. Každý kvalitný elektromotor pozostáva z dvoch základných častí – statora, čiže statickej, nepohybujúcej sa časti a pohyblivej, obvykle rotujúcej časti - rotora.

Väčšina elektrických motorov je skonštruovaná na rotačnom princípe, ale existujú aj netočivé elektromotory, ako napríklad lineárny elektromotor. Najčastejšie používaným je indukčný elektromotor, ktorý sa tiež nazýva asynchrónny.

Asynchrónne elektromotory delíme z hľadiska vstupného napájania na jednofázový asynchrónny elektromotor a trojfázový asynchrónny elektromotor, ktorý je samočinný, avšak s nárastom zaťaženia klesá aj rýchlosť. Parametre a typy elektromotorov však treba prispôsobiť konkrétnym podmienkam, v ktorých bude pracovať.

Pri výbere sa raďte u odborníkov

Najširšie použitie v domácnostiach, dielňach či kanceláriách majú jednofázové elektromotory, nakoľko v týchto prípadoch je dodávané prevažne jednofázové napätie. Jednofázové špeciálne elektromotory sa však vyznačujú aj množstvom ďalších výhod, akými sú cenová dostupnosť, jednoduchosť, spoľahlivosť a nenáročná údržba.

Pri bežnom využití sa predpokladá, že zákazníci sú s najväčšou pravdepodobnosťou laici. Z tohto dôvodu je rozumnejšie, ak sa obrátite na fundovaného výrobcu či distribútora elektromotorov, ktorý vám dokáže na svojej zákazníckej linke bezplatne poradiť prostredníctvom svojej webovej stránky. Navyše vám ponúkne najkvalitnejší sortiment tovaru za prijateľnú cenu.   

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?