Kde končí vypražený olej

7.8.2019

Zdroj: SLOVNAFT, a.s.

Páčil sa vám článok?

(pr) Vyprážate stále menej, zato si nakladáte syr alebo zeleninu do oleja? Nie je podstatné, ako kuchynský olej poslúžil – či je prepálený z fritézy alebo farebný od korenín. Stále sa dá recyklovať a znovu využiť. Teda, pokiaľ v ňom nezostávajú zvyšky potravín, štiav či voda, ktoré môžu kvasiť a olej znehodnotiť.

Olej po použití stačí prefiltrovať cez sitko do suchej a čistej PET fľaše. Keď je fľaša plná, odneste ju na čerpaciu stanicu Slovnaft o odovzdajte obsluhe. Ak ste členom BONUS klubu, za každý odovzdaný deciliter oleja získate 1 bonusový bod. Vyzbieraný olej sa následne vyčistí a vyrobí sa z neho biopalivová zložka do motorovej nafty.

Zdroj: SLOVNAFT, a.s.

​V Bratislave je 28 zberných miest, kde môžete použitý olej z kuchyne odniesť: 26 čerpacích staníc Slovnaft, zberná nádoba je umiestnená aj v Starej tržnici, kde môžete olej odovzdať počas sobotňajších trhov, a tiež na hlavnej vrátnici v spoločnosti Slovnaft vo Vlčom hrdle.

Bratislavčania držia prvenstvo v množstve vyzbieraného použitého oleja na Slovensku. „Svedčí to o tom, že mestskí ľudia stále viac myslia na životné prostredie. Nevyhadzujú látky, ktoré ho zaťažujú, do odpadových vôd, ale, naopak, nechávajú ich recyklovať,“ hovorí riaditeľ Komunikácie Slovnaftu Anton Molnár.

Zdroj: SLOVNAFT, a.s.

Páčil sa vám článok?