Narodeniny oslávené dobrovoľníctvom: V onkologickom ústave na Kramároch sa revitalizovalo

5.6.2019
Záhradné práce v záhrade NOÚ

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

​Národný onkologický ústav na Kramároch sa stane príjemnejším prostredím. Zariadenie a jeho okolie, ktoré denne navštevuje tisícky pacientov a ich návštev, pomohli v piatok skrášliť a zrevitalizovať dobrovoľníci zo spoločnosti Novartis.

Každý rok takto zamestnanci spoločnosti Novartis spolu s divíziou Sandoz v rámci výročia založenia spoločnosti spolupracujú na zveľaďovaní priestorov pre širšiu komunitu ľudí. My sme si vybrali spoluprácu s pacientskymi organizáciami, s inštitúciami, aby sme vytvorili krajšie prostredie pre pacientov, ktorí to naozaj potrebujú, pretože v týchto zariadeniach trávia veľa času,“ povedal nám konateľ spoločnosti Michal Tuma.

Pätnásty ročník Dňa spolupatričnosti sa niesol v duchu zútulnenia interiérových a exteriérových priestorov vo vybraných ústavoch, upratovania sídiel pacientskych organizácií, či zveľaďovania oddychových zón nemocníc. V rámci hlavného mesta bolo do dobrovoľných prác zapojených celkovo približne 70 ľudí. Títo ľudia pracovali na II. Neurologickej klinike, v Ústave srdcovo-cievnych chorôb, Onkologickom ústave a v Únii nevidiacich.

A vykonávali sa práce naozaj rozmanitého druhu. Zamestnanci pracovali ako včeličky, počas piatkového narodeninového dňa upratovali, skrášľovali pacientske zóny vo vnútorných priestoroch, ako aj v záhradách nemocníc.

V spolupráci s OZ Amazonky a so Združením pacientov s hematologickými malignitami v Národnom onkologickom ústave na Klenovej zrevitalizovali parčík, kde budú môcť pacienti a ich návštevy relaxovať. „V záhrade sme odstránili staré kríky, haluze, šišky, ako aj drobný stavebný neporiadok. Zrevitalizovali sme trvalkové záhony či okopali záhony ruží. Vysadili sme kvitnúce stromy a kvety, napríklad krásnu červenú magnóliu a na stromy umiestnili vtáčie búdky a kŕmidlá, aby prilákali vtáčiky,“ prezradil nám pán Mušic, záhradník, ktorý sa o záhradné priestory Univerzitnej nemocnice stará a zveľaďuje už dlhé roky. Park v onkologickom ústave dokonca v minulosti aj zakladal. Spoluprácu s dobrovoľníkmi si veľmi pochvaľoval, podľa jeho slov mu toľko šikovných rúk v tento deň veľmi pomohlo a prácu ľudí je na celkovom vzhľade parku hneď poznať.

​ 

Zdroj: Neuropea

Zdroj: Neuropea

Dobrovoľníkov bol pozdraviť aj generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher. Vyslovil vďaku, že akcia sa koná už piatym rokom a stáva sa tak postupne príjemnou tradíciou. "Túto spoluprácu so spoločnosťou Novartis si veľmi vážime a sme za ňu veľmi radi, pretože sa nám spoločne darí to prostredie pre našich pacientov a ich návštevy skrášliť a rozveseliť," povedal Tomáš Alscher.

Na II. Neurologickej klinike na Kramároch dobrovoľníci z radov zamestnancov spoločnosti a členov pacientskej organizácie sa snažili vytvoriť príjemnejšie priestory pre pacientov, ktorí čakajú na vyšetrenia. Vyupratovali, umyli okná a pacienti sa tiež môžu tešiť na zrenovované čakárne s novými knihami, ktoré ich privedú na príjemnejšie myšlienky.

Vďaka dobrovoľníkom, ktorí sa v tento deň v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska zahrali na maliarov, budú mať novovymaľovaný relaxačný priestor, v ktorom budú oddychovať klienti, členovia a aj zamestnanci.

Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb sa skrášľoval interiér. Tentokrát na oddelení kardiochirurgie a na oddelení všeobecnej kardiológie. A keďže hračiek a kníh pre pacientov nie je nikdy veľa, medzi zamestnancami prebiehala ich zbierka. V novom pacientskom kútiku si hospitalizovaní pacienti budú môcť oddýchnuť pri čítaní kníh a hraní hier.

 Aj zamestnanci spoločnosti Novartis, ktorá oslavovala narodeniny, takýto deň vždy ocenia. Dobrovoľníčka Dominika nám prezradila, že sa veľmi tešila na manuálnu prácu, pretože vie, že tým pomáha iným a zároveň si oddýchne od každodennej práce v kancelárii, je to pre ňu pozitívna zmena. „Páči sa mi, že môžeme pomáhať pánovi záhradníkovi pri sadení, rýľujeme, skrášľujeme trvalkové záhony a popritom sa príjemne porozprávame,“ povedala usmiata Dominika.

Do projektu sa zapojilo viacero pacientskych a neziskových organizácií ako napríklad Liga proti reumatizmu SR, Slovenský zväz sclerosis multiplex, Združenie sclerosis multiplex Nádej, OZ Amazonky, OZ Migréna je choroba, Únia pre zdravšie srdce, Hlas nášho srdca, Združenie pacientov s hematologickými malignitami, OZ Dar života, Svetielko pomoci a Únia nevidiacich a slabozrakých v SR. Farmaceutická spoločnosť sa spolu s týmito organizáciami podieľala na revitalizovaní týchto zariadení: Národný onkologický ústav v Bratislave, Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach, Národných ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, Národný ústav reumatických chorôb v Piešťanoch, Neurologická klinika Lekárskej fakulty UK a UN v Bratislave.

Deň spolupatričnosti alebo Community Partnership Day sa každoročne koná vo všetkých pobočkách spoločnosti Novartis už od roku 1996. Za posledné roky sa do netradičnej oslavy narodenín zapojilo viac ako 20 000 zamestnancov z 52 krajín. Od roku 2005 sa ku Dňu spolupatričnosti pripájajú aj zamestnanci na Slovensku.

 

(natpr) 

Páčil sa vám článok?