Psychológia bezpečnej jazdy: Čo prezrádza farba auta o vašej osobnosti?

20.2.2019

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Nie tak dávne a celkom nové štúdie psychológov ukazujú, že štýl jazdy závisí vo veľkej miere od typu ľudského temperamentu. Nakoniec ako všetky činnosti, ktoré vo svojom voľnom alebo pracovnom živote robíme. Kontrola a sebadisciplína je niekedy naozaj ťažká, no na cestách moc šancí na polemizovanie nemáme, pretože tu nejde len o vašu, ale aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Tak ako váš výkon, aj efektivita za volantom sa dá veľmi dobre zvýšiť a pomôže vám v tom niekoľko veľmi dôležitých vecí, za ktoré nemusíte nič platiť. Tak sa poďte spolu s nami na tie najdôležitejšie teraz pozrieť. 

Vaša nálada môže ovplyvniť štýl jazdy

Nielen počas jazdy autom pri dôležitých kondičných jazdách v Bratislave musíte pochopiť a zhodnotiť svoju vlastnú náladu, stav, postoj k ostatným a identifikovať tak hlavné ťažkosti a naučiť sa s nimi na ceste vyrovnať. Na preplnených vozovkách a bez rád skúseného odborníka, ktorý vedľa vás neustále sedí, to môže byť v niektorých situáciách ešte horšie. Je preto nevyhnutné vyhnúť sa panike a zachovať pokoj.

Mnohým účastníkov cestnej premávky však spôsobuje agresiu dokonca aj malá chyba pri vedení vozidla okoloidúceho auta na tej istej ceste. Takéto správanie ale za volant nepatrí, pretože odpútava vašu pozornosť a schopnosť sa plne sústrediť na dianie na vozovke. Dávajte si preto pozor, v akom duševnom rozpoložení sa nachádzate a vždy dbajte na sebakontrolu. Tú pri jazde na motorke môžu zasa zvýšiť padacie protektory.

Snažte sa vnímať svoje okolie

Jedna z vecí, ktorú pre zachovanie bezpečnosti na vozovke a zvýšenie efektivity jazdy musíte urobiť, je zaobstarať si kvalitné vybavenie a občas si nechať prečistiť DPF filter. Dôležité je ale vedieť optimalizovať aj proces vnímania.

Je známe, že približne 90 % informácií dostane vodič do svojej hlavy prostredníctvom zraku, 6 % počuje, a zvyšné 4 % vníma prostredníctvom vône a dotyku. Aj vďaka týmto schopnostiam kultivuje schopnosť intuitívne rozpoznať autá na ceste, čo si vyžaduje zvýšenú pozornosť.

Existuje aj priamy vzťah medzi farbou auta a štýlom jazdy

Farba auta je často dôležitá v súvislosti s tým, ako je viditeľná na ceste pre ostatných účastníkov tejto premávky. Modely áut v čiernej, zelenej a hnedej farbe sú z hľadiska bezpečnosti na tom horšie, pretože s prírodným prostredím viac splývajú a sú tak menej viditeľné aj za horších podmienok.

Naopak, najbezpečnejšie farby sú v tomto zostupnom poradí:

  • strieborné
  • biele
  • a červené 

U vodičov automobilov takýchto farieb je dvakrát menej pravdepodobné, že sa stanú účastníkmi dopravných nehôd než vlastníci vyššie spomenutých tmavších farieb.

Farba auta môže prezrádzať typ vašej osobnosti

Netreba sa toho samozrejme držať striktne, no ako určitá nápoveda na posúdenie osobnosti, konkrétna farba slúži veľmi dobre. Aj nedávna štúdia Michigan Colburn Group Insurance ukázala priamy vzťah medzi farbou auta a štýlom jazdy. A ak chcete vedieť, čo farba auta hovorí o tej vašej osobnosti, čítajte ďalej?

  • Vozidlo striebornej farby značí prestíž, bohatstvo a luxus. je vyberané elegantnými, pokojnými, vyrovnanými ľuďmi.
  • Zelené auto si podľa štúdie vyberie viac sebecký a rozmarný človek, ktorý je zároveň veľmi vážny a svedomitý. Táto farba prináša pokoj a znižuje stres a možno aj preto vedia milovníci zelených odtieňov auta udržať svoje emócie v rovnováhe.
  • Žlté auto je znakom bezstarostného optimistu s bohatou predstavivosťou, žltá je farbou nezávislej osoby.
  • Šedá je vyberaná pokojnými ľuďmi s triezvym pohľadom na svet, plne oddaných svojej práci. Táto farba symbolizuje stabilitu a sebestačnosť.
  • Najviac opatrní vodiči sú majitelia modrej farby auta, pretože táto farba je spojená s flegmatickým typom temperamentu. Modré odtiene auta, môžu priniesť dokonca ešte väčšie upokojenie ako zelené. Vodiči áut tmavo modrých odtieňov sú údajne veľmi presvedčiví a môžete sa na nich spoľahnúť.
  • Energickí ľudia s rýchlou reakciou, ktorí sú v neustálom pohybe, si vyberajú autá v červenej farbe. Červená je odvážna možnosť ako vyčnievať z davu a výberom vášnivého, trochu "ostrého" človeka. Niekedy je červená vyberaná aj tými, ktorí svojmu okoliu dôverujú menej.

Nech je to ako chce, dôležité je, aby ste sa na ceste správali bezpečne a nenechali sa pri jazde rozptyľovať ani najmenším podnetom z okolia.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie