Série a opakovania pri cvičení– večná dilema

13.12.2018

Zdroj: Maximus

Páčil sa vám článok?

(pr) Koľko séríí a koľko opakovaní mám robiť pri cvičení? Odpoveď na túto otázku dávajú dlhoročné, overené skúsenosti a postupy, ako aj výsledky mnohých štúdií a výskumov. Základnou pracovnou jednotkou silového tréningu je séria, ktorá pozostáva z opakovaní.

Počet opakovaní by mal zohľadňovať cieľ, ktorý sa tréningom snažíte naplniť. Pokiaľ ste sa rozhodli budovať silu, určite nepoužívajte vysoké počty opakovaní. Naopak, ak je vaším cieľom vytrvalosť alebo redukcia hmotnosti, nízky počet opakovaní nie je najvhodnejší. Inými slovami, čím vyššia záťaž, tým nižší počet opakovaní a naopak.

Takže koľko opakovaní?

Ak chcete zvýšiť silu a objem, zamerajte sa v základných cvikoch na 1 až 6 opakovaní. Pokiaľ je vaším cieľom hlavne maximálny svalový rozvoj, ideálny počet opakovaní je 8 až 12. Viac ako 15 opakovaní rozvíja hlavne silovú vytrvalosť.

Zdroj: Maximus

​Série a opakovania sú efektívny nástroj na optimalizovanie intenzity tréningu spolu s využívaním rôznej dĺžky prestávok medzi sériami. Kombinovaním a striedaním rozličných počtov opakovaní a sérií môžete urobiť váš tréning zaujímavejší a účinnejší.

Počet sérií pre konkrétne partie je rôzny a individuálny. Platí však všeobecné pravidlo: čím väčšia a komplexnejšia partia, tým viac sérií je potrebných na jej efektívne precvičenie. Preto obvykle pre veľké svalové partie ako sú napríklad stehná a chrbát používame väčšie množstvo sérií ako napríklad pre paže (biceps a triceps). Pokiaľ sa potrebujete poradiť a nastaviť cvičebný plán, radi vás privítame v Maximus Fitness&Gym.

René Riegel
Tréner
Maximus Fitnes&Gym
www.maximusgym.sk

Zdroj: Maximus

Páčil sa vám článok?