5 spôsobov izolácie, vďaka ktorým si môžete užívať viac tepla

16.11.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Teplo v dome alebo byte znamená pohodlie a pohodu. Je dôležité ho správne zabezpečiť, no musíte sa potom postarať aj o to, aby vám v dome nejaký ten čas vydržalo. Všetci veľmi dobre vieme, že k väčšine teplotných únikov dochádza najmä cez okná.

Bez nich a prirodzeného denného svetla, ktoré k nám cez  sklenené tabule preniká, si ale svoj život nevieme predstaviť. Preto je dôležitý ich správny výber a starostlivosť. A v niektorých prípadoch by možno stačilo použiť iba jednoduché spôsoby rýchleho zateplenia.

 Chcete izolovať okno? - Umyte ho!

Teplo opúšťa naše byty nielen kvôli prievanu, ale aj nedostatočnému prenikaniu žiarenia, ktoré je blokované nedostatočne priehľadným sklom. Bežné sklo, ktoré je transparentné pre žiarenie viditeľného spektra, má nízku úroveň transparentnosti pre lúče, ktoré prenášajú teplo.

Riešením môže byť nové a kvalitnejšie plastové okno. Tí, čo ich majú a predsa pociťujú spomínané teplotné obmedzenia, zrejme zabudli na ich čistotu.

Znečistené sklo stráca priehľadnosť a možnosť šíriť teplo cez okenné tabule. Preto, aby ste ušetrili, stačí ho jednoducho pred začiatkom zimnej sezóny umyť. Okrem skla je potrebné umývať aj rámy - na nich sú nalepené tesnenia a iné časti, ktoré rýchlo pod vplyvom nečistôt prestávajú plniť svoje funkcie.

Tradičné spôsoby zatepľovania okien - tesnenie

Ak naozaj nechcete investovať peniaze do nových okien, pretože ide iba o dočasné bývanie, môžete izolovať okná s tým, čo máte k dispozícii. Ak okno alebo balkónové dvere nie sú dostatočne tesniace, potom by ste si mali vybrať samolepiace gumové tesnenia rôznych hrúbok. Alebo si skontrolujte praskliny pod oknom a v ich okolí využite na izolovanie cementovú škárovačku.

Často sa stáva aj to, že napriek dokonalému oknu stále doma necítite dostatok teplého vzduchu. Moderné závesy sú dokonalou dekoráciou a vytvoria v okolí okien príjemnú atmosféru, pozor si ale dajte s

ich umiestnením v okolí vykurovacieho zdroja, tu voľte radšej kratšie verzie.

Inštalácia fólie

Ak sa v zime na vnútorných stranách okenného skla vytvára kondenzácia a mráz, znamená to, že okno nemá dostatočné izolačné vlastnosti. Opäť si môžete vybrať okno s väčším počtom komôr. Efektívnym spôsobom, ako znížiť tepelné straty, je aj inštalácia fólie na úsporu energie na vnútornej strane okna. Kúpite ju v špecializovaných predajniach alebo stavebninách.

Nastavenie plastového okenného zámku

Jedným z dôvodov zvýšených tepelných strát v dome alebo byte môže byť nesprávny alebo narušený v spôsob nastavenia plastových okenných zámkov a rámov okien. Venujte preto pozornosť pevnej časti, ktorá sa nachádza na ráme. Úpravu by sme vám ale neodporúčali robiť svojvoľne a zavolať si na tieto  úlohy profesionálov.

Možno by ste mali vymeniť aj podlahu

Záleží na tom, o akú miestnosť ide a koľko času v nej denne strávite. Nikdy si ale nenechávajte pod nohami obyčajný betón, ktorý vás bude chladiť už len od pohľadu. Medzi hlavné vlastnosti a výhody kvalitnej vinylovej podlahy patrí vyššia teplota a dobrá vodeodolnosť.

Je lacná a určite si aj s jej pomocou a správnym umiestnením dokážete v danej miestnosti a možno aj okolí okien ušetriť pár stupňov. Stačí len vyskúšať, pozrieť sa ešte pred začiatkom tuhej zimy na kvalitu okien a riešiť všetko včas. Ide predsa o vaše pohodlie a komfort.

Páčil sa vám článok?