ROZHOVOR: Starosta Rado Števčík - Staromešťania musia zostať na prvom mieste

28.10.2018

Zdroj: archív R.Š.

Páčil sa vám článok?

Prečo ste sa rozhodli opäť kandidovať na starostu Starého Mesta?

Za tie štyri roky vo funkcii sa mi podarilo urobiť väčšinu z toho, čo som sľúbil Staromešťanom pred voľbami. Život však priniesol ďalšie výzvy a problémy, ktoré treba vyriešiť. Chceme dokončiť systém rezidentského parkovania, aby Staromešťania vedeli bez problémov zaparkovať pred svojim domom, chceme dokončiť výstavbu nového seniorcentra na Palárikovej či vybudovať tvz. centrálny okruh, aký majú napríklad vo Viedni.

Čo považujete za najväčšie úspechy vo funkcii starostu?

Veľmi veľa sa nám podarilo v oblasti verejných priestorov: postavili sme tri nové parky (Šafárikovo a Kmeťovo námestie, Belopotockého), kompletne sme vynovili dunajskú promenádu, opravili sme množstvo ciest a chodníkov, vytvorili sme nové zelené plochy, vysadili sme nové stromy, povymieňali smetné koše a zvýšili intenzitu upratovania. Pre niekoho sú to možno maličkosti, ale som si istý, že Staromešťania to pocítili aj na vlastnej koži a oceňujú to.

Zdroj: archív R.Š.

                                                          ​"Jeden deň v týždni roznáša starosta obedy staromestským seniorom v núdzi."

Čo sa vám podarilo v oblasti dopravy, ktorá trápi ľudí azda najviac?

Rozšírili sme rezidentské zóny, čo znamená viac parkovania pre Staromešťanov. V tejto oblasti však ešte máme čo vylepšovať, pretože nás brzdili spory v mestskom zastupiteľstve, kde sa za štyri roky nedokázali dohodnúť na jednotnej parkovacej politike. Verím, že po najbližších voľbách sa s témou parkovania pohneme ďalej. Obmedzili sme vjazd zásobovacích vozov do pešej zóny, postavili nové cyklostojany a mojou víziou je vytvorenie tzv. centrálneho okruhu v centre Starého Mesta.

Aké výsledky máte v sociálnej oblasti?

Vytvorili sme 100 nových miest v materských školách, takže Staromešťania nemajú problém umiestniť svoje deti. Opravili alebo zrekonštruovali sme tiež všetky materské a základné školy. Zrekonštruovali sme Seniocentrum a začíname s výstavbou na Palárikovej ulici. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo kandidujem znova - rád by som dotiahol jeho výstavbu do úspešného konca. S príspevkami tiež pomáhame rodinám pri narodení dieťaťa, mnohodetným rodinám, či pri nástupe prváčikov do školy.

Ako sa hovorí, peniaze sú až na prvom mieste - ako sa vám darí v tejto sfére?

Na Starom Meste hospodárime mimoriadne zodpovedne, čoho výsledkom je už tretí rok prebytok rozpočtu. Za vlaňajší rok bol vo výške 832 661 eur, čo sú všetko peniaze, ktoré môžeme vrátiť naspäť do našej mestskej časti. Aj experti INEKO hodnotia naše hospodárenie od roku 2015 ako výborné. A teší ma, že podobne úspešní sme aj v rebríčku Transparency international, kde sme poskočili zo 44. na 10. miesto v rámci všetkých samospráv na Slovensku, pričom za tento rok očakávame ďalší posun hore.

Poďme na nepríjemnejšie témy. Po voľbách v roku 2014 sa k vám prihlásil vtedajší premiér Robert Fico, hoci ste sa od tejto podpory dištancovali. Ako to bude s podporou politických strán tento rok?

Asi som sa od tejto “podpory” nedištancoval dostatočne… V prvom rade, aj v minulých, aj v týchto voľbách kandidujem ako nezávislý kandidát. O podporu som politické strany nežiadal ani vtedy, ani dnes. To, že si nejaký líder potrebuje privlastniť cudzí úspech, s tým už neurobím nič. Keď už, tak politická podpora sa vyjadruje pred voľbami, nie po voľbách. Takže ešte raz opakujem, že budem kandidovať ako nezávislý kandidát a po zlej skúsenosti spred štyroch rokov už dopredu zdôrazňujem, že odmietam podporu strany Smer-SD. Napokon, táto strana v týchto voľbách bude mať svojho kandidáta - pána Martina Borguľu, hoci formálne kandiduje ako nezávislý.

V poslednom čase sa objavilo viacero antikampaní proti vašej osobe. Okrem iného vás obviňujú z toho, že nebývate v Starom Meste, ale v Rakúsku. Čo na to hovoríte?

Je to samozrejme nezmysel, resp. klamstvo. Viac ako 20 rokov bývam na Vajanského nábreží a nehodlám na tom nič meniť. Je pravda, že sme si v Rakúsku kúpili chalupu, ale trávime tam jeden víkend mesačne, takže o “presťahovaní sa do Rakúska” samozrejme nemôže byť reč. Najbsurdnejšie na tom všetko je, že viaceré moje protikandidátky naozaj nebývajú v Starom Meste, čo by podľa môjho názoru kandidátky na starostu mali. Ja som často obviňovaný za to, že pochádzam z Prievidze, ale pravda je, že človek si nemôže vybrať kde sa narodí, no rozhodne si môže vybrať, kde bude žiť. A ja som si už dávno vybral Staré Mesto.

Pri ohlásení kandidatúry ste vyzvali protikandidátov, aby v kampani nepoužívali vonkajšiu reklamu, čiže bilbordy, či tzv. citylighty. Prečo?

Celé štyri roky vo funkcii bojujeme s nelegálnou vonkajšou reklamou. Postupne sa nám podarilo odstrániť všetky trojnožky a napokon aj všetky bývalé telefónne búdky, ktoré boli využívané ako reklamné nosiče. A môžete mi veriť, že to nebol ľahký boj, pretože majiteľmi týchto reklám sú veľmi vplyvní ľudia. Tieto reklamy špatia naše mesto a preto som sa rozhodol, že ich nebudem nijako podporovať. Preto som vyzval aj všetkých protikandidátov, aby sa v kampani zdržali týchto nosičov, ak im záleží na tom, v akom prostredí žijeme.

Čo považujete za svoj najväčší neúspech, alebo zlyhanie vo funkcii?

Mrzí ma, že som sa rozhodol pri dvoch dôležitých témach, ako boli otváracie hodiny a chodník na Židvoskej ulici, dôverovať svojmu zástupcovi, pánu Boháčovi. V obidvoch prípadoch zlyhal a keďže som starosta, zobral som za to zodpovednosť na seba. V prvom prípade som prišiel s vlastným návrhom mechanizmu otváracích hodín, ktorý funguje doteraz. V druhom prípade som opravu chodníka na Židovskej zaplatil z vlastného platu, aby za to nijako netrpeli Staromešťania. V budúcnosti sa pri delegovaní právomocí poučím. 

Akú máte víziu do ďalšieho volebného obdobia, ak by ste boli zvolení?

Ako som už spomínal, chcem dokončiť výstavbu seniorcentra na Palárikovej ulici, vyriešiť parkovací systém a vybudovať nultý, resp. Centrálny okruh, ako majú napríklad vo Viedni. Ten uprednostní chodcov a cyklistov a naopak, zníži počet áut v meste. A na záver budem otvorený, rád by som zabránil nástupu do funkcie ľuďom, ktorým nejde o dobro Staromešťanov, ale iba o to svoje. Pevne verím, že si každý obyvateľ našej mestskej časti všimol aspoň niektoré zmeny, ktoré sa mi podarili a Staromešťania budú naďalej na prvom mieste.

(PROFILY pr)

Páčil sa vám článok?