Martin Chren: Kandidát s najväčšou šancou presadiť v Ružinove zmeny k lepšiemu

24.10.2018

Zdroj: archív M.Ch.

Páčil sa vám článok?

Volebné prieskumy hovoria jasne. Tri štvrtiny obyvateľov Ružinova chce zmenu. Hlavným vyzývateľom súčasného starostu sa stal Martin Chren, ktorý má podporu 31 percenta voličov. Dušan Pekár 25 percent.

Predvolebné prieskumy ukazujú, že ak má niekto šancu nahradiť úradujúceho starostu, ste to vy. Ako to vnímate?

Ako veľkú zodpovednosť. Oslavovať a tešiť sa však možno až po štyroch rokoch, ak je starosta úspešný a má za sebou výsledky. Navyše, rozhoduje sa až v deň volieb a všetko ukazuje, že súboj s aktuálnym starostom bude veľmi tesný. Zmenu v Ružinove dosiahneme len tak, ak neprepadne ani jeden hlas od ľudí, ktorí si ju želajú.

Ako vyzerá ružinovská politika dnes?

V Ružinove sú pri moci tí istí politici už 16 rokov. Striedajú sa, naoko súperia, ale pri dôležitých hlasovaniach sa takmer vždy nejako dohodnú. Kľúčoví ľudia sú stále z éry starostu Kuboviča, keď si z Ružinova urobili doslova výpredaj. A majú strach, aby sme ich systém nenarušili.

Ľudia už dnes sľubom politikov neveria. Prečo by mali veriť vám?

Žijem tu, Ružinov je môj domov a chcem tu žiť aj naďalej. Neplánujem sa ani odsťahovať, ani meniť svoje telefónne číslo, ktoré mám už 20 rokov a je verejné. Budem teda pracovať tak, aby som sa pred svojimi susedmi nemusel hanbiť ani skrývať.

V čom teda súčasný starosta zlyhal?

Vyhorel a nemá energiu ani nápady, aby zlepšil Ružinov. Pri podávaní rúk a otváraní koncertov je milý, ale manažérsky zlyhal. Ružinov stagnuje, služby občanom idú dolu vodou, úrad sa rozpadá, kvalitní ľudia odchádzajú. Nič sa neurobilo s parkovaním, chodníky sú rovnako rozbité, škôlky stále preplnenejšie, Hirošima žiadneho nového investora nemá. V Ružinove sa stavia najviac z celej Bratislavy. Nestíha sa odhrabávanie snehu, kosenie ani údržba zelene. Kvôli chybám sme stratili možnosť čerpať eurofondy. Skrachoval podnik verejno-prospešných služieb, rozkradnutý bol Ružinovský športový klub. A mestskej časti hrozí bankrot kvôli súdnym sporom za desiatky miliónov.

Aký Ružinov by ste chceli ako starosta budovať? V čom budete iný, lepší?

Energiou, pracovitosťou a odvahou začať konečne problémy riešiť. Musíme začať od základu. V prvom rade musíme dať do poriadku úrad, aby dobre robil svoju prácu. Dobrý starosta Ružinova musí zvládnuť tri veci: ochrániť, čo je v Ružinove vzácne, zveľaďovať to, čo treba, a komunikovať s ľuďmi. Keď hovorím o ochrane, ide hlavne o zahusťovanie a výstavbu bez adekvátnej infraštruktúry. Zveľaďovanie Ružinova – kam sa pozrieme, sú rozbité chodníky, nevyužité ihriská, preplnené škôlky a už aj školy, chýbajú nám kuchárky, opatrovatelia, zatekajú kultúrne domy... Ak bude chcieť nový starosta dobre robiť svoju prácu, tak sa prvý rok-dva poriadne ani nevyspí.

A čo tá komunikácia?

Ružinov bol za minulý rok vyhodnotený ako najhoršie komunikujúca mestská časť Bratislavy. Odkedy som zverejnil číslo svojho telefónu na billboarde, mal som takmer 500 hovorov. Snažím sa každý podnet riešiť, častokrát to ale bez kompetencií starostu nejde. Nedávno som zverejnil aplikáciu na mobilné telefóny – Lepší Ružinov – cez ktorú môžu ľudia nahlasovať úradu podnety – a je o ňu obrovský záujem. A povinnosťou starostu je vytvoriť podmienky, aby sa problémy riešili systémovo.

 (PROFILY pr)

 

Páčil sa vám článok?