Rudolf Kusý: V Sociálnej výdajni sme pomohli tisícom ľudí

1.8.2018

Zdroj: archív R.K.

Páčil sa vám článok?

(pr) Rozdaných viac ako 1600 pecňov chleba, 16 tisíc jogurtov, či 360 kilogramov múky. To je len pár vybraných čísiel z fungovania sociálnej výdajne v bratislavskom Novom Meste v roku 2018.

Služby výdajne bezplatne využívajú najmä osamelí seniori s nízkou penziou, rodiny s deťmi v hmotnej núdzi a rodiny, ktoré sa ocitli v náhlej krízovej situácii. Ľudia vo výdajni dostanú ponúkané potraviny a spotrebný tovar zdarma. Starosta Rudolf Kusý, z ktorého iniciatívy výdajňa vznikla, vysvetľuje, že sociálna výdajňa slúži všetkým, ktorí to potrebujú. „Jej účelom je pomôcť ľuďom, ktorí sa nachádzajú v ťažkej sociálnej situácii, aspoň čiastočne preklenúť ich problémy.“

Denne výdajňu navštívi 30 až 40 klientov, pričom v evidencii je priebežne 200 až 250 klientov. Novomestské zastupiteľstvo tento rok upravilo Zásady poskytovania pomoci v Sociálnej výdajni. „Rozšírili sme okruh osôb, ktorým výdajňa poskytuje pomoc a jednotlivým skupinám sme zvýšili počet bodov, za ktoré si v priebehu mesiaca môžu vybrať tovar,“ vysvetľuje starosta Kusý.

Tovar zabezpečuje mestská časť prostredníctvom spolupráce s obchodnými reťazcami a výrobcami.  Okrem mliečnych výrobkov je najväčší záujem o základné druhy potravín ako múka, cukor, ryža, chlieb a cestoviny ale aj kávu a rôzne sladkosti.

„Po šiestich rokoch môžeme zodpovedne vyhlásiť, že projekt Sociálnej výdajne bol správne rozhodnutie. Ľudia, ktorí sú v núdzi, sa takto dostanú k tovaru, na ktorý za normálnych okolností nie vždy majú peniaze. Pomáhať slabším je povinnosťou samosprávy a Sociálna výdajňa určite prispela k skvalitneniu ich života,“ vraví Rudolf Kusý.

Páčil sa vám článok?