Novinka v MHD: Bežnú platobnú kartu už využijete aj ako "električenku"

24.5.2018
0
Platobná karta ako nosič cestovného lístka MHD

Zdroj: DPB,a.s.

Páčil sa vám článok?

Platobné karty môžu cestujúci v bratislavskej MHD využívať od tohto mesiaca aj ako električenku. Túto novinku však môžu zatiaľ využiť len vo vozidlách MHD v hlavnom meste. Dopravný podnik Bratislava (DPB) totiž nečakal na svojich partnerov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) a rozhodol sa túto službu zaviesť prvý, aj keď ostatní dopravcovia vyzývali na spoluprácu a vzájomnú kompatibilitu.

V praxi to znamená, že si môžete lístok zakúpiť online cez e-shop DPB, a.s. a ušetriť tak čas. Zakúpené cestovné sa priradí k vašej existujúcej platobnej karte a stáva sa tak nielen platobným nástrojom, ale taktiež identifikátorom platného cestovného lístka. Nemusíte nosiť žiadnu ďalšiu plastovú kartu, postačí vám bežná platobná karta. Kontrola vo vozidlách MHD následne prebehne iba priložením karty k revízorskej čítačke. Cieľom tejto služby je zjednodušiť a skvalitniť kúpu predplateného cestovného lístka a spôsob vybavenia cestujúcich.

„Chceme motivovať ľudí, aby prestúpili z áut do autobusov, električiek či trolejbusov. Aby sa tak stalo, musíme MHD čoraz viac zatraktívňovať aj v oblasti smart riešení. Aj preto sme prvým mestom  na Slovensku, kde cestujúci môžu mať platobnú kartu ako nosič predplatného cestovného lístka,povedal bratislavský primátor  Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zdroj: TS Magistrát

​Táto služba je pre cestujúcu verejnosť spustená na všetkých platobných kartách Mastercard a VISA. Navyše, pri zakúpení predplatného cestovného lístka na BMK – Bratislavskú mestskú kartu, bude cestujúcim automaticky poskytnutá desaťpercentná zľava na kúpu tohto lístka.

"Nový nosič cestovného lístka prináša cestujúcim väčšiu voľnosť, pri preukázaní nebudú potrebovať iný doklad, vystačia si len so svojou platobnou kartou,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a.s. Milan Urban.

DPB však pri zavádzaní tejto novinky nečakal na ostatných dopravcov v rámci IDS BK. Tí ešte v decembri 2017 informovali, že na to ešte nie sú pripravení. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)  v tom čase uviedla, že je neprijateľné, ak by mal byť prípadný nový nosič predplatného cestovného lístka akceptovaný len vo vozidlách jedného z dopravcov integrovaného dopravného systému. Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID), koordinátor IDS BSK, povedal, že všetci dopravcovia musia byť na zavedenie tejto služby pripravení.

Šéf DPB argumentuje, že čakali veľmi dlho na ostatných dopravcov a aj na spoločnosť BID, ktorá podľa jeho slov tému platobnej karty ako nosiča cestovného lístka otvorila v polovici roka 2016. "V januári 2017 sme požiadali BID, aby bol tento produkt zavedený v rámci IDS BK. Keďže reakcia nebola taká, akú sme očakávali, tak sme sa do projektu pustili vlastnými silami," priblížil. Keď bol projekt v júli 2017 hotový, DPB partnerom ponúkol, aby sa doň zapojili. Nestalo sa tak. 

"Chápeme, že sú technické obmedzenia na strane ostatných dopravcov, ale my tento systém považujeme za otvorený a umožníme prístup ktorémukoľvek dopravcovi," povedal Urban. DPB je podľa neho pripravený znášať akékoľvek následky vo vzťahu k svojim záväzkom v IDS BK. "Z môjho pohľadu však nejde o porušenie zmlúv," podotkol generálny riaditeľ.

 Primátor Bratislavy povedal, že partnerov o tomto kroku informovali a dlho o tom rokovali. "My nebudeme čakať na ďalších, lebo toto zvyšuje komfort cestujúcich v Bratislave. Budeme však naďalej rokovať, aby sa tento produkt rozšíril na celú integrovanú dopravu," uviedol.

Záujemcovia si môžu zakúpiť predplatný cestovný lístok na platobnú kartu pohodlne z domu po registrácii cez web dpb.sk. Zároveň sú pracovníci na všetkých predajných miestach DPB, a.s. pripravení cestujúcim pri registrácii ochotne pomôcť.

Ďalšou novinkou, kde vidí hlavné mesto s Dopravným podnikom Bratislava budúcnosť v kúpe cestovných lístkov je možnosť kúpy jednorazového cestovného lístka bežnou platobnou kartou, a to priamo vo vozidlách MHD.

Nové vozidlá, teda 90 nových autobusov a 18 elektrobusov, sú už vybavené označovačmi, ktoré umožňujú použitie platobnej karty na nákup lístka vo vozidle.

(TS,ncuki)

Páčil sa vám článok?