Nebolo by skvelé mať v Bratislave osobnú lodnú linku?

14.3.2018

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Bratislava je snáď jediným mestom na Dunaji, ktoré nevyužíva naplno potenciál, ktorý nám rieka ponúka pre osobnú lodnú dopravu. Nemusí to tak ale byť.

Po Dunaji premávajú od jari až do neskorej jesene vyhliadkové lode, na ktorých si môžete užiť panoramatické plavby v Bratislave alebo sa doplaviť do Štúrova, Viedne, Budapešti a ďalších miest. Prečo by teda nemohla v rámci bratislavského kraja fungovať aj osobná lodná doprava?

Loďou do práce

Naše hlavné mesto rieši problémy so zlou dopravnou situáciou už dlhé roky. No, rieši... Skôr o nich rozpráva. Hovorí sa o projekte integrovanej dopravy, o záchytných parkoviskách na okraji mesta s cieľom vyhnúť sa dopravným zápcham v centre. Zatiaľ sa stále viac hovorí, ako koná. Jedným z riešení, ako odľahčiť Bratislavu od stále sa zvyšujúceho náporu áut, by mohlo byť zavedenie osobnej lodnej linky. Tá by mala spájať hlavné mesto so Šamorínom. Myslím, že veľa ľudí by s radosťou nechalo auto doma a doviezlo sa do práce loďou po DunajiJ Každý jeden človek, ktorý by cestoval takýmto spôsobom, by priniesol odbremenenie iných trás.

Zdroj: JS

Spoločný projekt mesta a kraja

S ideou začať viac využívať potenciál, ktorý nám rieka ponúka a zriadiť na Dunaji osobnú dopravnú linku som oslovil bratislavského župana, primátora a starostu Starého Mesta. Mojím zámerom je, aby sme vytvorili spoločný projekt, na ktorom by participovali všetci oslovení – mestská časť, mesto a župa. Obnova prevádzky bývalej kaviarne Propeler na nábreží s novým funkčným využitím a zriadenie novej lodnej linky, ktorá by slúžila na osobnú prepravu, ale aj ako výletná loď pre turistov a návštevníkov hlavného mesta by mohli byť významným prínosom pre Bratislavu aj celý bratislavský kraj.

Projekt nezostáva len na papieri, vznikne pracovná skupina

Ako prvý na môj návrh zareagoval bratislavský župan, pán Juraj Droba. Stretli sme sa a zhodli na tom, že prínos lodnej linky pre Bratislavu a bratislavský kraj je neodškriepiteľný. Výsledkom nášho stretnutia je rozhodnutie o vytvorení pracovnej skupiny, ktorá projekt začne neodkladne riešiť. Pracovná skupina bude zložená z predstaviteľov úradu a poslancov Bratislavského samosprávneho kraja a zo zástupcov starostov obcí a miest Podunajska. Mám radosť, že sa župan tejto myšlienky ujal a začali sme hneď konať. Je to pre mňa záruka, že myšlienka nezostáva len na papieri, ale ideme sa jej naozaj v praxi aktívne venovať. O vývoji v projekte vás budem, samozrejme, priebežne informovať.

 Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk
, 0905 803 527

 

Páčil sa vám článok?