Nemrhajme peniazmi obyvateľov Bratislavského kraja!

13.12.2017

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Ešte stále nie je na rozhodnutie neskoro. Stále dúfam, že nový župan Juraj Droba prijme moju výzvu a zníži doterajší počet vicežupanov v Bratislavskej župe. Päť podpredsedov je vôbec najviac zo všetkých samosprávnych krajov! Pritom sme podľa počtu obyvateľov najmenšia župa na Slovensku. Zvládneme to aj s jedným, maximálne dvoma vicežupanmi.

Argument, že to nie je najvyššia a najdôležitejšia položka, ako sa nedávno dal Juraj Droba počuť, nie je pre mňa relevantný. Župa nemá peňazí nazvyš, trápi ju množstvo akútnych problémov. Preto je potrebné prehodnotiť aj personálne náklady. Je počet päť vicežupanov skutočne nutný a pre nás, občanov, užitočný? Čo v reálnom živote za to vlastne dostaneme? Poďme cestou racionalizácie nákladov a efektívneho hospodárenia s peniazmi župy. Dajme ich radšej seniorom a mládeži. Každé jedno ušetrené euro sa počíta.

Bežný občan ani netuší, že režijné náklady na vicežupanov a prevádzku ich sekretariátov sú enormné. Ide o sumu 79 321 eur ročne. To sú len režijné náklady, bez  platov. Tieto náklady pri troch osobách a päťročnom volebnom období vychádzajú takmer na 1,2 milóna eur! Neplytvajme zbytočne peniazmi na vyšší počet podpredsedov, ako je nutný pre efektívnu prevádzku župy.

Za župana Ľuba Romana mala Bratislavská župa dvoch vicežupanov, za Vladimíra Bajana troch. Počas prvého volebného obdobia Pavla Freša boli traja. V ostatných župách – oveľa väčších - majú dvoch až troch vicežupanov.

Navrhol som novému županovi, aby sme sa vrátili k najefektívnejšiemu variantu, ktorý sme tu už raz mali a fungoval, teda k počtu dvoch vicežupanov. Týmto opatrením by sa nám podarilo ušetriť uvedenú sumu 1,2 milióna eur. Treba sa správať maximálne hospodárne a racionálne. Ušetrené peniaze budeme potrebovať na dôležitejšie veci, konkrétne riešenie neúnosnej dopravnej situácie v kraji, vybudovanie nových zariadení sociálnych služieb pre seniorov či rekonštrukcie zničených škôl.

Podľa môjho názoru je tiež mimoriadne dôležité, aby noví bratislavskí vicežupani pracovali na župe na plný úväzok a nezastávali viaceré funkcie v miestnej samospráve, napríklad posty starostov mestských častí. Inými slovami – aby nesedeli na dvoch stoličkách. Ak má mať funkcia vicežupana zaslúženú úroveň a skutočne aj výkonnú funkciu, nech pracujú na plný úväzok a plnohodnotne len v prospech župy.

Na záver by som rád zablahoželal všetkým svojim novým kolegom - župným poslancom k ich zvoleniu. Verím, že spolu urobíme pre náš krásny kraj kus dobrej práce!

Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk
, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?