Kocúrkovo v Bratislave – americká ambasáda okupuje pozemky už rok protiprávne!

24.8.2017
Mesto sa s americkou ambasádou na prenájme pozemkov nedohodlo. kto na to doplatí? - Ambasada plot
Páčil sa vám článok?

(pr) 15. augusta 2017 uplynulo presne dvanásť mesiacov, odkedy Veľvyslanectvo USA na Slovensku nemá platnú nájomnú zmluvu k pozemkom pred svojou budovou na Hviezdoslavovom námestí.

Znamená to, že ambasáda nemá k týmto pozemkom žiadny právny vzťah. A hoci tento stav trvá už rok, jeho vyriešenie stále nie je na programe dňa. Ani zo strany ambasády, ani zo strany mesta.

Na týchto pozemkoch stojí aj plot, voči ktorému mám nielen ja, ale veľa Bratislavčanov zásadnú výhradu – jednoducho nám prekáža existencia železného monštra v centre hlavného mesta, uprostred historického námestia, ktoré by malo byť našou pýchou. Asi pred polrokom prišiel Stavebný úrad Starého Mesta s informáciou, že sa mu nepodarilo nájsť právoplatné stavebné povolenie k výstavbe plota. Plot teda nie je len estetickým problémom, je navyše čiernou stavbou priamo v historickom jadre Bratislavy!

Stavebný úrad dal ambasáde už v januári lehotu na dodanie všetkých potrebných dokumentov preukazujúcich jej vzťah k pozemkom. Keď ambasáda v určenom termíne nebola schopná dokumenty predložiť, došlo k predĺženiu lehoty o 90 dní. Ale ambasáda opäť nereagovala. A podarilo sa jej získať ďalšie predĺženie lehoty. Dokedy ešte budeme ambasáde vychádzať v ústrety? Veď jeden, ten najzásadnejší fakt je daný – mestské zastupiteľstvo neschválilo veľvyslanectvu USA nájomnú zmluvu. A to dokonca už dvakrát v tomto roku! Prečo veľvyslanectvo nerešpektuje zákony Slovenskej republiky, zaberá nelegálne pozemky a stále dokola sa pokúša zvrátiť rozhodnutie a riadne, demokratické hlasovanie zastupiteľstva mesta?

Aby toho nebolo málo – dvanásť mesiacov, počas ktorých ambasáda užívala pozemky na Hviezdoslavovom námestí bez platnej zmluvy, neplatila za ne ani daň. Ide predsa o zabratie verejného priestranstva a každý občan, firma alebo prevádzka, ktorá zaberá verejné priestranstvo, musí podľa platného VZN o miestnej dani zaň platiť daň. Prečo by mala byť americká ambasáda výnimkou? Nevyrubená daň pre ambasádu od augusta minulého roka do augusta tohto roka predstavuje sumu 1 687 040 eur! Myslím, že mestu by sa tieto peniaze zišli a že je tu dosť problémov, na riešenie ktorých by mohli byť použité.

A aký je z toho celého záver? Pred pár dňami som pri príležitosti neslávneho prvého výročia neexistencie platnej nájomnej zmluvy poslal list veľvyslancovi USA a primátorovi Bratislavy. Apeloval som na nich, aby si konečne uvedomili svoju zodpovednosť voči tomuto mestu, nekonali v rozpore so zákonom a predovšetkým – bezodkladne vyriešili rok trvajúci bezprávny stav, ktorý by mal skončiť definitívnym odstránením nelegálneho oplotenia a opätovným sprístupneným celého priestoru námestia Bratislavčanom a návštevníkom nášho hlavného mesta.

Martin Borguľa

poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto

martin@borgula.sk, 0905 803 527

 

Páčil sa vám článok?