Legalizácia pripojenia na kanalizáciu je možná do konca augusta. Potom prídu sankcie

21.8.2017

Zdroj: civ

Páčil sa vám článok?

(pr) Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. (BVS) odhaduje, že vyše 13-tisíc jej zákazníkov má zmluvu len na dodávku pitnej vody a odpadovú vodu do verejnej kanalizácie vypúšťa nelegálne.

Preto sa spoločnosť rozhodla vyhlásiť v období od 20. júna do 31. augusta 2017 „generálny pardon“, o ktorom sa porozprávame s Mgr. Rastislavom Gajarským, finančno-obchodným riaditeľom BVS:

Prečo BVS pristúpila k udeleniu generálneho pardonu 2017? 

Pri kontrole zmluvných vzťahov a siete verejných kanalizácií sme dospeli k záveru, že mnohé domácnosti sú pripojené na verejnú kanalizáciu a vypúšťajú do nej odpadovú vodu, avšak nemajú túto skutočnosť zmluvne ošetrenú, sú teda pripojené ilegálne. Podľa našich výpočtov sa to týka približne 13 400 producentov z celkového počtu viac ako 120-tisíc odberných miest. Predpokladáme, že vo väčšine prípadov nejde o úmysel. Žijú v presvedčení, že za vodu platia, a to stačí. No zmluvne ide len o dodávku vody. Na jej vypúšťanie do kanálov a následné spracovanie v čistiarňach odpadových vôd (tzv. stočné) je potrebné sa prihlásiť. Pravdepodobne na to zabudli. Ich povinnosťou je teraz túto službu zlegalizovať.

Ako majú občania postupovať pri legalizácii pripojenia na verejnú kanalizáciu? 

Producent doručí osobne, alebo zašle poštou na adresu BVS (Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., Prešovská 48, 826 46 Bratislava 29) do 31. augusta 2017 správne vyplnené a podpísané tlačivo „Podklady pre uzatvorenie zmluvy o odvádzaní odpadových vôd verejnou kanalizáciou v rámci generálneho pardonu“, ktoré sa nachádza na našej webovej stránke www.bvsas.sk, v sekcii Formuláre na stiahnutie. Následne mu BVS doručí na podpis novú zmluvu. Občania sa môžu obrátiť aj priamo na pracovníkov kontaktných centier BVS.

Ak si ľudia nezlegalizujú svoje pripojenie na odvod odpadovej vody, budete ich sankcionovať? Aká bude výška sankcie?

Po 31. auguste začneme s kontrolami, a v prípade zistenia nelegálnych pripojení si BVS bude od ilegálnych producentov odpadovej vody uplatňovať náhradu škody a aj zmluvnú pokutu. Tá v prípade fyzickej osoby, čiže nepodnikateľa, činí 300 EUR. V prípade ostatných producentov sa vyšplhá do výšky až 3000 EUR.

Ako budú spomínané kontroly v praxi vyzerať? 

BVS má k dispozícii modernú kamerovú techniku, ktorou v kanalizácii identifikuje každé pripojenie. Nebude to jednorazová akcia, ale rozsiahla systémová kontrola na celom teritóriu pôsobnosti našej spoločnosti.

Čo by ste na záver odkázali verejnosti?

Verím, že ľudia „generálny pardon“ zo strany BVS privítajú a že si skontrolujú svoje zmluvné vzťahy s našou spoločnosťou, pretože ide o ponuku, ktorá im pomôže predísť nedorozumeniam a zbytočným výdavkom.

Zdroj: BVS, a.s.

 

Páčil sa vám článok?