Logistika je dôležitá: Ako zvýšiť jej efektívnosť?

24.7.2017

Zdroj: eff

Páčil sa vám článok?

(pr) Každý podnikateľ chce, aby sa jeho tovar dostal v správnej kvalite na správne miesto v správnom čase. O to, aby firma tento cieľ splnila, sa stará logistika.

Aj vo vzťahu k odberateľom je nesmierne dôležité, aby ste ju mali správne nastavenú a zvyšovali jej efektivitu. Ako na to?

Základom je precízne plánovanie

Jedným z najdôležitejších krokov je správne plánovanie – od obstarania tovaru cez skladovacie priestory až po dodanie výrobkov na určené miesto. Dôležitými parametrami, ktoré pri plánovaní musíte zohľadniť, sú čas, doprava a náklady. Preto je potrebný spoľahlivý manažér, ktorý myslí vždy o krok vpred a v svojich plánoch počíta aj s nečakanými okolnosťami ako chýbajúca preprava či problémy spojené s výrobkami. Zvládnuté plánovanie pomôže zefektívniť logistiku.

Používajte nové technológie

Žijeme vo svete moderných technológií a jeho súčasťou je aj logistika. Preto ak chcete byť úspešný, efektívnejší a mať výhodu pred konkurenciou, mali by ste využívať automatizáciu. Kombinácia softvérovej a hardvérovej automatizácie je zásadným krokom k optimalizácii logistických procesov. Aj keď si tento krok vyžaduje veľké počiatočné investície, z dlhodobého hľadiska je ich návratnosť skutočne vysoká. Sledujte najnovšie technológie, ktoré vám pomôžu získať náskok pred konkurenciou.

Lepší skladový manažment

Bez efektívneho skladového manažmentu sa logistika optimalizuje veľmi ťažko. Základom sú moderné regály, ktoré maximalizujú skladovú kapacitu, prispejú k lepšej organizácii tovaru a zároveň pomáhajú k plynulejšiemu výdaju aj príjmu tovaru. Samozrejme, že vo firme vyrábajúcej koberce musíte skladový manažment optimalizovať inak ako v spoločnosti, ktorá vyrába mliečne výrobky. Chýbať by nemal ani špeciálny softvér, vďaka ktorému budete mať o dianí sklade dokonalý prehľad. Práve ten je dôležitý, aby mohlo následne dôjsť k optimalizácii samotných procesov.

Nájdite si spoľahlivého partnera

Dôležitou súčasťou logistiky je doprava. Nemá vaša spoločnosť vlastné prepravné služby? Nájdite si spoľahlivého partnera, ktorý vám ich zabezpečí v najvyššej možnej kvalite. Nehľadajte niekoho na krátkodobú spolupráca, ale stabilného partnera, ktorý vám dokáže pomôcť s analýzou, podelí sa o svoje skúsenosti a poskytne vám špičkové služby. Má vaša spoločnosť vlastné prepravné služby, no samotná logistika má rezervy? Požiadajte o analýzu a pohľad zvonka. Jej výsledkom môžu byť poznatky, ktoré ste roky prehliadali a práve tie vás posunú vpred a pomôžu vám s optimalizáciou logistiky.

Ak sa budete držať týchto tipov, ste na správnej ceste zefektívniť svoju logistiku.

 

Páčil sa vám článok?