Prečo mesto nepripraví vzdelávaciu akciu pre mládež Spoznaj Bratislavu?

27.7.2017

Zdroj: mb

Páčil sa vám článok?

(pr) Len pred pred pár dňami skončila akcia SPOZNAJ STARÉ MESTO. Medzi Staromešťanmi mala veľmi pozitívny ohlas a získala si veľkú obľubu.

Ukázala, že ľudia chcú spoznávať svoje mesto a predovšetkým - chcú, aby históriu mesta poznali ich deti.  

Ako dobre asi poznajú Staré Mesto jeho obyvatelia? A čo ich deti? Poznajú čo i len základy histórie Bratislavy? Týmito otázkami som sa zaoberal pred tým, ako som sa rozhodol ako poslanec našej mestskej štvrte urobiť niečo pre vzdelanie a všeobecný rozhľad „malých“ Staromešťanov.

Kedysi moja generácia v rámci školského vzdelávania absolvovala aj prehliadky Bratislavy, dnes takáto aktivita - ako ukázal aj veľký záujem o naše prehliadky - výrazne chýba. Je obrovská škoda, že štátne inštitúcie, predovšetkým tie na komunálnej úrovni, ale aj poslanci magistrátu či jednotlivých mestských častí, nepodporujú vzdelávanie našej mládeže v takej dôležitej téme, ako je poznanie a história mesta, v ktorom žijú. Naše deti často už od narodenia cestujú po celom svete, spoznávajú cudzie krajiny, no vo vlastnom meste poznajú akurát tak obchodné centrá!

V prekotnom čase náhliac sa denne do práce a z práce si ani neuvedomujeme, že aj Bratislava má bohatú históriu a úžasné pamiatky, ktorými môže hrdo konkurovať iným metropolám v Európe. A my často okolo palácov, kostolov či vzácnych sôch prechádzame bez povšimnutia...

Naša mestská časť Staré Mesto je plná bohatej architektúry, pamätihodností a malebných zákutí, ktoré by sme ako Staromešťania mali poznať. A predovšetkým by ich mali poznať naše deti! A keďže som sám otcom, rozhodol som sa pre to niečo urobiť.

V mesiacoch máj a jún som zorganizoval poznávacie prehliadky pre Staromešťanov a ich deti. Už počiatočný záujem ma nesmierne potešil, ukázal totiž, že sme prišli s niečím, čo tu naozaj chýbalo. Stovky Staromešťanov sa do prehliadok zapojilo a vďaka vynikajúcemu sprievodcovi, pánovi Milanovi Peškovi, získali fundované aj zábavné informácie z našej histórie. 90-minútové okruhy zvládli aj deti bez problémov.

Dôkazom toho, že išlo o dobrý nápad, je množstvo pozitívnych ohlasov, ktoré som dostal. Zároveň mi písali nadšení obyvatelia aj iných mestských častí, že aj oni by uvítali podobnú iniciatívu od svojich poslancov či starostov. Otázka teda znie, prečo nezorganizovať podobné prehliadky v ostatných mestských častiach? Určite má každá z nich čo ponúknuť a je to príjemný a nenásilný spôsob, ako budovať v Bratislavčanoch, a predovšetkým v tých neskôr narodených, pozitívny vzťah k tomuto mestu.

Martin Borguľa

poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto

martin@borgula.sk, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?