Legendy Slovana ožijú v 23 knihách, prvá si pripomína Michala Vičana

28.9.2015
0
Legendy slovana ožijú v 23 knihách, prvá si pripomína michala vičana - vican
Páčil sa vám článok?

Fanúšikovia ŠK Slovan sa môžu tešiť na lahôdku. V najbližších rokoch vyjde futbalový príbeh 23 legiend, ktoré obliekali belasý dres. V nedeľu na Pasienkoch pokrstili prvú knihu o Michalovi Vičanovi.

„Myšlienka sa zrodila približne pred rokom. S ďalším bádateľom v oblasti histórie Slovana Stanislavom Májekom sme sa pokúsili objasniť otázku štyroch titulov majstra Slovenska z medzivojnového obdobia a pri týchto stretnutiach skrsla myšlienka ďalšieho výskumu dejín Slovana a popularizácie jeho bohatej histórie. Zrodil sa projekt Edícia Belasé legendy, ktorého cieľom je postupne priniesť životné príbehy už nežijúcich najvýznamnejších hráčov či trénerov Slovana Bratislava a vrátiť ich do povedomia fanúšikov,“ prezradil tvorca projektu Tomáš Černák.

Premiérová kniha bola logicky venovaná Michalovi Vičanovi. „Ako prvého sme si ho vybrali z jednoduchého dôvodu. V marci sme si pripomenuli nedožité 90. narodeniny Michala Vičana, nehovoriac, že to bola osobnosť, ktorá sa navždy zapísala nielen do histórie Slovana. Ako hráč získal štyri tituly a ako tréner doviedol mužstvo okrem titulu aj k víťazstvu v Pohári víťazov pohárov,“ vysvetlil Tomáš Černák.

Nasledujúca kniha bude o Karolovi Joklovi, ktorý by sa bol 29. augusta dožil 70. narodenín. Kniha vyjde ešte pred Vianocami. „Edícia Belasé legendy bude mať 23 dielov. Rád by som však zdôraznil, že nejde iba o uzavretý ,,slovanistický“ výskum, pretože tieto osobnosti sa navždy zapísali do dejín celého slovenského futbalu,“ zdôraznil Tomáš Černák, ktorý čerpal informácie z najrôznejších zdrojov. „Výskum v oblasti futbalových dejín je trochu iný než pri klasickej politickej histórii. Nemôžete sa spoliehať na archívne fondy, lebo až na malé výnimky jednoducho neexistujú a osobitne sa to týka jednotlivých osobností. Musím sa preto spoľahnúť na dobovú tlač, športovú literatúru, rozhovory so spoluhráčmi či s inými pamätníkmi, a najmä na príbuzných, ktorí zväčša disponujú aspoň nejakými písomnými dokumentmi,“ dodal Tomáš Černák.

Dušan Blaško


Zľava autor kníh Tomáš Černák, vnučka Michala Vičana Saška, manželka Eva a dcéra Zuzana.
Foto: Miro Gasidlo

Páčil sa vám článok?