V bratislavskom mestskom divadle spoločne vystúpia poľský súbor Šlask a SĽUK

5.9.2017
0

Zdroj: mestskedivadlo.sk

Páčil sa vám článok?

V rámci projektu Južné helokanie sa na jednom javisku v Bratislave predstaví poľský profesionálny folklórny súbor Šlask a Slovenský ľudový umelecký kolektív.

Ich hudobno-tanečné vystúpenie bude v pondelok 11. septembra v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. „V marci bol u nás workshop, na ktorom poľskí choreografi učili našich tanečníkov ich tri tance. Dva z nich predvedie SĽUK na záver tohto programu s poľským orchestrom, ktorý je dvakrát väčší ako náš. Budeme poľské tance tancovať v našich krojoch. Je to prvá medzinárodná spolupráca, kde sa SĽUK naučil cudzie choreografie. Pre nás je to veľmi zaujímavé spojenie, pretože charakter poľského pohybu bol pre nás neznámy. Ale sme profesionáli, tak dúfam, že to bude akoby tancovali Poliaci,“ na dnešnej tlačovej konferencii v Poľskom inštitúte uviedol umelecký vedúci SĽUK-u Stanislav Marišler.

Program v divadle začne výberom z vlastného repertoáru SĽUK so svojou hudbou. Po prestávke sa predstaví hosťujúci súbor programom zo svojich regiónov pod názvom To je pravé Poľsko. Záverečným vyvrcholením budú dva poľské národné tance v sľukárskom prevedení. Spolupráca oboch telies nie je náhodná. Dlhodobo so Šlaskom spolupracoval slovenský choreograf Juraj Kubánka, ktorý pôsobil aj v SĽUK-u. Poliaci zatancujú aj jeho choreografie.

Podľa koordinátora projektu Jaroslava Mlynskeho nim nadväzujú spoluprácu aj so súbormi v Maďarsku a Chorvátsku. Po predchádzajúcich workshopoch v týchto krajinách spoločné predstavenia budú mať v Budapešti (14.9.) a Záhrebe (17.9.). Tiež to bude spev, hudba a tanec so spoločnými koreňmi európskej civilizácie.

„Helokanie je vlastne spev pastierov, ich dorozumievanie sa, vzájomná komunikácia. Projekt sme pomenovali podľa piesne zakladateľa súboru Šlask Stanislawa Hadynu. Je to naša komunikácia s inými súbormi,“ zdôvodnil názov projektu Jaroslav Mlynski. 

Javiskový projekt dopĺňa výstava fotografií Folklórny súbor Šlask - poľské národné tance, ktorá je oddnes do 30. septembra v Neformálnej galérii Poľského inštitútu na Klobučníckej ulici.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie