Ako vymeniť toner v tlačiarňach HP a Canon: jednoduché pokyny krok za krokom

11.6.2024

Zdroj: unsplash.com

Páčil sa vám článok?

Či už tlačíte denne alebo len príležitostne, skôr či neskôr budete musieť vedieť, ako vymeniť toner v tlačiarni. Hoci má oveľa dlhšiu životnosť ako cartridge v atramentových tlačiarňach, bohužiaľ nie je bezodný, aspoň zatiaľ. Našťastie je jeho výmena otázkou niekoľkých minút a zvládne ju každý. Ako to urobiť?

Skôr ako začnete s výmenou tonera v tlačiarni, mali by ste ho po vybalení z obalových materiálov dôkladne skontrolovať a zistiť, či nie je na prvý pohľad poškodený. Indikátorom poškodenia však môže byť aj to, že v balení je rozsypané veľké množstvo tonerového prášku, ktorý by mal byť štandardne vo vnútri tonera. Malý únik tohto prášku je bežný, ale hovoríme o štipke.

Ak sa vám teda zdá množstvo vysypaného prášku podozrivé, namiesto inštalácie kazety do tlačiarne ju vráťte predajcovi na kontrolu. Nestojí to za potenciálne problémy, ktoré by mohol spôsobiť vašej tlačiarni, ak sa unáhlite s jej výmenou. Ak potom netušíte, aký toner kúpiť, inšpirujte sa tipmi na výber správneho tonera.

A pokiaľ ide o vyššie uvedený štandardný drobný únik tonerového prášku, je ľahké vám odporučiť, aby ste s tonerom zaobchádzali čo najopatrnejšie, a teda aby ste nevyklopili žiadne ďalšie usadené zvyšky prášku. Zároveň je dobré celý proces rozbaľovania absolvovať napríklad nad stolom s rozloženými novinami alebo skrátka nad čímkoľvek, čo dokáže spoľahlivo zachytiť prípadný prášok. Následné čistenie potom bude otázkou niekoľkých sekúnd.

Zdroj: pixabay.com

Ako vymeniť toner v tlačiarni HP

Ak máte nový toner do tlačiarne HP a premýšľate, ako ho do nej vložiť, nebojte sa - je to hračka. Hoci je potrebné vopred spomenúť, že neexistuje univerzálny návod, pretože vnútorné časti každej tlačiarne sa mierne líšia, všeobecný postup je všade rovnaký. Ak trváte na 100 % správnom postupe pre vašu tlačiareň, nájdete ho v príručke k tlačiarni.

Prvým krokom je otvoriť dvierka tlačiarne a potom vysunúť zásuvku tonerovej kazety, ak je vaša tlačiareň vybavená týmto systémom. Tak či onak, akonáhle budete mať úplný prístup k tonerom, pomaly ich vytiahnite z tlačiarne. Dajte si pozor, zvyčajne sú tam ukotvené rôznymi západkami a základnými zámkami. Nepoužívajte preto hrubú silu, ale radšej dôkladne preskúmajte, čo drží toner v tlačiarni, a potom odomknite zámok.

Keď je stará tonerová kazeta von, de facto je polovica práce hotová. Novú tonerovú kazetu vezmite opatrne do ruky, najmä tak, aby ste sa nedotkli obrazového valca. Potom odstráňte všetky ochranné prvky, ktoré na toner naniesol výrobca. Zvyčajne ich spoznáte podľa toho, že majú výrazne odlišnú farbu ako zvyšok tonera, a podľa rôznych šípok a štítkov na nich. Zvyčajne ide o rôzne pásky, tesnenia a fólie.

Keď ste toner zbavili všetkých ochranných prvkov, nasmerujte ho do rúk pri vkladaní do tlačiarne. Potom ním niekoľkokrát veľmi jemne pretrepte zo strany na stranu, aby ste zabezpečili čo najrovnomernejšie rozloženie prášku. Potom už stačí len vložiť toner do tlačiarne, pričom kľúčové je umiestniť ho na správne miesto. Takže skôr, ako ho "zacvaknete" do zámkov, uistite sa, že farba tonera zodpovedá slotu, v ktorom sa má v tlačiarni skutočne nachádzať. Po dokončení stačí zasunúť zásuvku s tonerom, zavrieť dvierka a urobiť kontrolnú tlač.

Zdroj: Unsplash.com

Výmena tonera v tlačiarni Canon

A ako vymeniť toner v tlačiarni Canon? Postup je de facto rovnaký ako v prípade tlačiarne HP, takže najprv musíte tlačiareň otvoriť a získať tak voľný prístup k toneru. Potom môžete po uvoľnení zámkov tonery z tlačiarne vybrať a na ich miesto vložiť nové. Aj v tomto prípade je samozrejme absolútne nevyhnutné odstrániť z nových tonerov všetky ochranné prvky, mierne ich pretrepať, aby sa v nich čo najlepšie rozložil tonerový prášok, a potom ich vložiť presne tam, kam patria.

Určitým pozitívom je skutočnosť, že aspoň umiestnenie čiernej tonerovej kazety sa nedá pomýliť, pretože je zvyčajne inak tvarovaná ako tonery s farebnými práškami. V dôsledku toho je vo všetkých prípadoch potrebné toner vložiť do slotu na toner tak, aby bol následne zaistený všetkými bezpečnostnými zámkami na svojom mieste a ukotvený. Po dokončení stačí tlačiareň zavrieť a vykonať kontrolnú tlač.

Čo so starými tonermi?

Keďže vám po výmene starého tonera za nový zostane prázdna tonerová kazeta, budete pravdepodobne musieť vymyslieť, ako sa jej zbaviť. V tomto prípade existuje niekoľko možností. Môžete ju odovzdať v elektre, v zbernom dvore alebo v boxoch, ktoré sa na tento účel používajú (nachádzajú sa napríklad v niektorých supermarketoch). Toner je tiež možné predať recyklačnej spoločnosti, ktorá ho následne zrecykluje. Treťou možnosťou je dať ho recyklovať týmto spoločnostiam pridaním tonerového prášku, čo vám v budúcnosti ušetrí peniaze. Dbajte však na to, aby ste toner nevyhadzovali do zmiešaného odpadu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?