Vajnory nechcú v čistote ovzdušia zaostávať

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zástupcovia občianskej iniciatívy Za choré Vajnory sa na tamojšieho starostu obrátili so žiadosťou, aby nechal v obci vybudovať viaceré čerpacie stanice pohonných látok, tzv. benzínové pumpy, ktoré by znečisťovali ovzdušie v tejto časti Bratislavy.

Ako sa v liste uvádza, obyvatelia Vajnor, presýtení čerstvým vzduchom, sú pri návšteve centra mesta vystavení nebezpečným útokom smogu a exhalátov na ich dýchacie ústrojenstvo. Zmena vzduchu u niektorých jedincov spôsobuje šok a neraz sa stáva, že takto postihnutý Vajnorčan musí byť hospitalizovaný.

Obyvatelia Vajnor ako súčasti Bratislavy žiadajú rovnaké podmienky pre všetkých jej obyvateľov. Teda aj čo sa týka vzduchu, ktorý dýchajú. Signatári združenia Za choré Vajnory v mene väčšiny Vajnorčanov v žiadosti odporúčajú miestnej samospráve, aby čerpacie stanice postavené v blízkosti ich obydlí neboli vybavené odsávaním benzínových pár a výfukových splodín.

Predseda organizačného výboru združenia Za choré Vajnory Branislav Natural pre naše noviny povedal: „Žiadame prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by na pumpách vo Vajnoroch zakazovalo počas tankovania vypínať motory na autách. Len tak sa nám v krátkom čase podarí dobehnúť zvyšok Bratislavy, ktorí je v ukazovateľoch zamorenia ovzdušia ďaleko pred nami. Všetci si musia uvedomiť, že skoré priblíženie sa k štandardu v ostatných vyspelých mestských častiach Bratislavy nepôjde bez radikálnych a často nepopulárnych opatrení.“

Vajnorský starosta vyjadril ochotu stretnúť sa so zástupcami občianskej iniciatívy a spoločne vypracovať štúdiu na prilákanie najväčších svetových petrolejárskych spoločností.

(silvester 1999)

Páčil sa vám článok?