Sudca špecializovaného trestného súdu rozhodol, že podnikateľ Marian K. zostáva naďalej vo väzbe

20.11.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol, že podnikateľ Marian K., obvinený v tzv. kauze televíznych zmeniek, zostáva vo väzbe. ŠTS o jeho žiadosti rozhodoval už vo štvrtok (15.11.), avšak až v utorok bolo doručené uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu bolo dnes Úradu špeciálnej prokuratúry doručené. Z uznesenia vyplýva, že sudca pre prípravné konanie zamietol žiadosť obvineného M. K. o prepustenie z väzby a neprijal žiadnu náhradu väzby, teda ani peňažnú záruku," dodala hovorkyňa.

Podľa jej slov obvinený je väzobne stíhaný, pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože voči nemu bolo doposiaľ vznesených päť obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy.

"Rozhodnutie bude Špecializovaným trestným súdom zverejnené, až keď súd dostane doručenky o tom, že všetky procesné strany uznesenie prevzali," zareagovala v utorok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Obvinený Marian K. je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana K. a Pavla R. podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov. O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Podnikateľ Marian K. sa pokúšal teda dostať z väzby už po druhý raz.

Sudca ŠTS pre prípravné konanie vo štvrtok rozhodoval približne dve a pol hodiny. Je pravdepodobné, že obhajcovia podnikateľa voči rozhodnutiu prvostupňového súdu podajú sťažnosť. O tej bude opäť, už po druhý raz rozhodovať Najvyšší súd SR.

Marian K. vo štvrtok na ŠTS neprišiel, resp. nedal sa eskortovať. "Je to právo obvineného zúčastniť sa alebo nezúčastniť sa. Argumentovali sme len právnou argumentáciou, je neúčelné, aby sa klient dostavoval na výsluch, kde v právnej argumentácii nemá čo k veci povedať. Oboznámili sme ho s ňou, prebrali sme si to, rekapitulovali sme vec," skonštatoval vtedy obhajca Mariana K. Michal Manzák. Podľa ďalšieho obhajcu podnikateľa Martina Pohoveja žiadosť o prepustenie z väzby podali najmä z dôvodu účelového postupu orgánov činných v trestnom konaní ako aj prieťahov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?