Postele z lavičiek na Šafárikovom námestí sú prejavom solidarity

8.11.2018
Postele z lavičiek na Šafárikovom námestí

Zdroj: Facebook/ Martin Poliačik

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie (OZ) Proti prúdu vo štvrtok vyjadrilo solidaritu ľuďom bez domova v Maďarsku, kde sa od polovice októbra život na ulici považuje za trestný čin. Prostredníctvom ranného happeningu priamo na predelenej lavičke OZ vyzvalo, aby spoločnosť ostala solidárna a politici hľadali skutočné riešenia bezdomovectva.

"Znepokojujú nás výroky komunálnych politikov o tom, že ľudia bez domova svojou prítomnosťou obťažujú občanov a najlepším riešením by ich bolo sústrediť na okraj mesta, prípadne prijať podobné opatrenia ako v Maďarsku," uviedla organizátorka štvrtkovej pouličnej akcie solidarity s ľuďmi bez domova Sandra Pazman Tordová. "Takéto výroky, ale aj napríklad predelená lavička, sú malým, ale viditeľným krokom k tomu, že zbavujeme ľudí bez domova ľudských práv, ako sa to momentálne deje v Maďarsku,“ dodal Daniel Pastirčák, kazateľ Cirkvi Bratskej v Bratislave, ktorý dnes akciu osobne podporil.

Apelujú preto na politikov, aby prijímali opatrenia, ktoré pomôžu ľuďom v ťažkých životných situáciách. "Krízová pomoc a viac lôžok v útulkoch sú potrebné, ale ešte dôležitejšie je, aby mestá konečne začali budovať sociálne byty, kde ľudia v núdzi môžu svoje bezdomovectvo ukončiť," ozrejmila Pazman Tordová. Viac cenovo dostupných bytov pre zraniteľných ľudí s nízkym príjmom, ako sú seniori, zdravotne postihnutí, osamelé matky s deťmi a ľudia bez domova alebo na hranici chudoby, podľa nej znamená pre spoločnosť menej ľudí, ktorí končia na ulici alebo na lavičkách v parkoch.

Výzvu solidarity s ľuďmi bez domova v Maďarsku podporilo 14 organizácií venujúcich sa ľuďom bez domova a v núdzi. Pri inštalácii lavičiek sa združenie inšpirovalo dielom umelkyne Sarah Ross s názvom Archisuit, ktorým spolu s umeleckou komunitou v Los Angeles odpovedala na reštriktívnu "nepriateľskú" architektúru v meste.

V súvislosti s touto témou sa koná dnes poobede zhromaždenie "Nie sme neviditeľní" , ktoré je súčasťou kampane „The European End Street Homelessness Bratislava“. Cieľom je poukázať a pripomenúť politikom, zástupcom miest, samospráv a cirkvi, že na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí priamo žijú na ulici, alebo sa z rôznych príčin ocitli v núdzi a v riziku bezdomovectva. V tento deň chcú ich zástupcovia apelovať na vládu, aby konečne zadefinovala človeka bez domova do legislatívy a zároveň, aby zakotvila nové sociálne služby a to nie len pre ľudí bez domova.. Podpora tejto aktivity prebehne aj v rôznych mestách Európy ako prejav solidarity a apelu. Zhromaždenie začne o 16:30 hod na Primaciálnom námestí.

(TASR)

Páčil sa vám článok?