FOTO: Pohľad na Železnú studničku z drona vás možno príjemne prekvapí!

22.10.2018

Zdroj: Nikolet Baňáková

Páčil sa vám článok?

Železná studnička alias studienka v bratislavskom lesoparku patrí k vyhľadávaným miestam vhodným na drobné výlety či relax pre všetky vekové skupiny. Pred niekoľkými dňami sa sem vybrala Bratislavčanka Nikolet Baňáková aj s dronom, vďaka ktorému vznikli unikátne zábery z 250-metrovej výšky!

"Mali sme dosť zlý signal zhora z gps satelitov, takže niekoľkokrát mi to pri nakrúcaní aj sekalo a už som ani poriadne nevidila, co vlastne nakrúcam. Vypustila som dron na Železnej studničke do výšky 250 metrov, čo je zatiaľ môj rekord, vraj môže ísť aj vyššie, ale to som ešte zatiaľ neskúšala. Aj toto sa mi už zdalo byť dosť veľa," povedala pre Bratislavské noviny Nikolet Baňáková, ktorá na sociálnej sieti zverejnila jedinečné zábery nášho hlavného mesta z vtáčej perspektívy. Najviac nás zaujali práve snímky sponad bratislavského lesoparku a konkrétne zábery na Železnú studničku.  

Zdroj: Nikolet Baňáková

Zdroj: Nikolet Baňáková

Zdroj: Nikolet Baňáková

Zdroj: Nikolet Baňáková

Vodu z miestneho potoku Vydrica ako prví začali v dávnej minulosti využívať mlynári. Zanechali tu aj niekoľko stavieb, z ktorých sa niektoré zachovali až do súčasnosti. Mimochodom vedeli ste, že Železnú studienku pomenovali podľa železitého prameňa, ktorý tu vyvieral? Keďže najskôr si naši predkovia mysleli, že ide o liečivú vodu, tak tu podnikaví mešťania z Prešporku založili Kúpele kráľa Ferdinanda. Po analýze vôd v rokoch 1826 sa zistilo a v roku 1857 potvrdilo,  že voda nie je minerálna a tak kúpele postupne zanikli. Aj napriek tomu sa Železná studnička stala obľúbeným výletným miestom, kam chodia ľudia na prechádzky, zabicyklovať si, posedieť si  v prírode pri  niektorom z rybníkov alebo absolvovať na lúke opekačku s rodinou či priateľmi.

(ars, foto: Nikolet Baňáková)

Páčil sa vám článok?