Festival Astorka 2018 je venovaný 100. výročiu vzniku Československej republiky

22.10.2018
Foto: na plese divadla astorka zahliadli aj nebohého mariána zednikoviča! - Maskary3
Páčil sa vám článok?

Divadelnú jeseň v Bratislave spestrí festival na doskách Divadla Astorka Korzo '90. V poradí 14. ročník festivalu s podtitulom Stále spolu otvorí v pondelok vernisáž výstavy Festival Astorka od počiatku do 2017. Na podujatí, ktoré organizátori venovali 100. výročiu vzniku Československej republiky, sa predstavia české činoherné súbory.

Do nášho hlavného mesta prídu členovia pražských súborov z Činoherného klubu, Švandovho divadlo na Smíchově, Dejvického divadla, Divadla v Dlouhé a Divadla Bolka Polívku z Brna. "Inscenácie, ktoré predstavíme na festivale, vznikli pod vedením režisérskych osobností, ako Ladislav Smoček, Daniel Hrbek, Bolek Polívka, Jiří Havelka, Jan Borna, SKUTR," informovala TASR Kristína Teluchová z Divadla Astorka Korzo '90.

Počas jedného týždňa sa na doskách bratislavského divadla predstavia české herecké hviezdy, ako Petr Nárožný, Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Ivan Trojan, Simona Babčáková, Jan Vondráček, Miroslav Táborský a ďalší českí i slovenskí umelci, v programe figuruje i domáci súbor.

V utorok (23.10.) divadelný sviatok otvorí predstavenie Činoherního klubu Tanec Bláznů. Hru napísal na začiatku minulého storočia Leo Birinski, odráža spektrum vtedajšej ľudskej psychiky, kŕčovitú túžbu po náprave všetkého zlého. To splodilo na jednej strane silnejšiu iracionalitu a na strane druhej ten najcynickejší pragmatizmus materiálnej chamtivosti. V réžii Ladislava Smočka účinkujú Petr Nárožný, Marika Procházková, Ondřej Vetchý, Pavel Kikinčuk, Dana Černá, Jaromír Dulava, Václav Šanda, Petr Burian a ďalší.

Festival prinesie i predstavenie Švandovho divadla na Smíchově Protest/Rest (Václav Havel a Marek Hejduk) - dve jednoaktové hry, ktoré od seba delí 33 rokov a spájajú postavy spisovateľov Vaňka a Staňka a absurdný humor. V réžii Daniela Hrbeka účinkujú Robert Jašków, Tomáš Pavelka, Tomáš Kořének a Jacob Erftemeijer.

Šašek a syn je titul, ktorý v Bratislave uvedie brnianske Divadlo Bolka Polívky. Spolu s ním sa predstavia jeho syn Vladimír Polívka, Michal Chovanec, Ondřej Klíč, Milan Král a ďalší. Dejvické divadlo sa na festivale uvedie hru Jiřího Havelku Vražda krále Gonzaga. Pod režisérskou taktovkou autora hrajú Simona Babčáková, Klára Melíšková, Martin Myšička, Ivan Trojan a ďalší.

Život a dielo Williama Shakespeara sa stali cieľom mnohých kritických debát a nezhôd. Prvá zásadná otázka je, či Shakespeare naozaj existoval, a ďalšou napríklad, koľko rokov mal vlastne Hamlet. Ľudia dnes nemajú čas sa týmito otázkami zaoberať, preto traja herci zahrajú všetkých 37 hier a 154 sonetov veľkého dramatika počas 120 minút. Bude to v predstavení Souborné dílo Williama Shakespeara v 120 minutách, s ktorou do Bratislavy zavíta Divadlo v Dlouhé.

Domáca Astorka na festivale uvedie inscenáciu Zakázané uvoľnenie z pera Petra Kolečka. V réžii Aleny Lelkovej sa predstavia Zuzana Porubjaková, Réka Derzsi a Zuzana Konečná. Súbor tiež odohrá titul Lásky jednej plavovlásky. Autorskú divadelnú inscenáciu vytvoril česko-slovenský režijný tandem SKUTR (Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka) podľa filmového scenára rovnomenného filmu Miloša Formana. Hlavnú postavu Anduly stvárňuje Dominika Morávková.

Súčasťou festivalu, ktorý potrvá do 30. októbra, sú aj Scénické rozhovory a nočný blues v Astorke v podaní kapely Sitra Achra. V sprievodnom programe figuruje tiež vernisáž výstavy Festival Astorka 2018. Prvý ročník Festivalu Astorka sa uskutočnil v roku 2005. Odvtedy hostil desiatky zahraničných súborov z Európy a USA. Súčasťou hlavného programu sú komorné tituly profesionálnych divadiel objavné zásadnou témou súčasnosti alebo inovatívnym prístupom ku klasike. Každé z podujatí sa odohrá jedenkrát, na scéne, v štúdiu alebo vo foyeri.

(TASR, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?