VIDEO: Aj vy môžete zachrániť druhému človeku život - o tom ako, rapuje i Separ

22.10.2018
Viete, ako vyzerá práca záchranárov – operátorov? dnes vám ju predvedú - zachranari
Páčil sa vám článok?

Automatický externý defibrilátor (AED) umožňuje aj laikom zachrániť život tým, že zasiahne elektrickým výbojom srdce s poruchou rytmu. Prístroj sa využíva pri podávaní prvej pomoci človeku, ktorý je v bezvedomí a nedýcha. "Prístroj vie veľmi rýchlo zhodnotiť, či srdce fibriluje, teda nemá správny rytmus, alebo vôbec nepracuje," hovorí Alena Krčová z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR.

"Ak srdce fibriluje, AED vie vyslať elektrický výboj, ktorý ho dokáže nakopnúť, aby začalo správne biť," doplnila. Pokiaľ prístroj zistí, že srdce nebije, treba podľa nej pristúpiť k mechanickému stláčaniu hrudníka. "Výhodou AED je to, že dokáže komunikovať v slovenskom jazyku a vie ho obsluhovať aj úplný laik," vysvetlila Krčová.

Zdroj: YouTube

Keď človek telefonuje na tiesňovú linku 155, operátor ho požiada, aby zhodnotil zdravotný stav, najmä či postihnutý reaguje a dýcha. Ak nie, môže ho inštruovať, aby použil AED v jeho blízkosti. Operačné stredisko ZZS zhromažďuje údaje o rozmiestnení zariadení. "Momentálne máme informácie o približne 700 kusoch AED na celom Slovensku. Sú na verejných priestranstvách, napríklad na mestských úradoch, mestskej polícii či na štadiónoch. Niektoré vlastnia aj súkromné organizácie a firmy," priblížila Krčová. Zároveň prosí všetkých ľudí a firmy, ktoré si kúpia AED, nech informujú Operačné stredisko ZZS, aby zariadenie evidovali. Myslí si, že 700 kusov AED na celé Slovensko je stále málo.

"Neskoro je, keď už mince zaťažujú viečka, lepšie je ich investovať do AED-čka," tvrdí raper Separ v skladbe KPR (kardiopulmonárna resuscitácia), ktorá sa snaží medzi ľuďmi popularizovať život zachraňujúce úkony. Vznikla pri príležitosti Dňa záchrany života, ktorý bol 16. októbra. Tento deň je iniciatívou Európskej resuscitačnej rady a Slovensko sa doň zapája už piaty rok. Podľa Jozefa Köppla z Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v Národnom ústave detských chorôb na bratislavských Kramároch sa iniciatíva snaží zvýšiť povedomie ľudí o tom, čo je resuscitácia a aká je dôležitá.

(TASR, video: YouTube, ilustračné foto:  

Páčil sa vám článok?