VIDEO: Absurdné! Nemocnica plní úlohu záchytky pre opilcov

26.10.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Už dlhodobo nám do redakcie prichádzajú podnety a fotografie, na ktorých je vidno, ako sa opilci čoraz častejšie vyskytujú na centrálnom príjme nemocníc. Zdesení pacienti sa pýtajú, či je to v poriadku.

Na situáciu sme sa informovali priamo v jednej z bratislavských nemocníc. „Je to dlhodobý problém. Fatálne nám chýba zariadenie, kde by títo neprispôsobiví občania mohli ostať. Keďže ho zatiaľ nemáme a pokiaľ viem, nie je ani v pláne ho zriadiť, túto úlohu plní zatiaľ nemocnica, ktorá sa stáva akousi záchytkou pre ľudí pod vplyvom,“ hovorí zamestnankyňa urgentného príjmu.

Uznáva však, že občania sú právom nahnevaní: „Ako by ste sa cítili, keby ste prišli do nemocnice so svojím príbuzným a počas toho, ako ho ošetrujú, vedľa vás sedí opilec, ktorý na vás oplzlo vykrikuje?“
Zamestnankyňa ďalej opisuje celý priebeh asi takto: „Častokrát tu prichádzajú ťažké stavy po autonehodách, alebo ženy, ktoré predčasne rodia a podobne. Prečo by títo pacienti mali  byť vystavovaní zbytočnému stresu z takýchto situácii?“

Zdroj: bal

A zároveň dodáva, že svoje si užije aj personál: „Títo ľudia sú častokrát drzí, nebezpeční a ohrozujú aj nás. Trieskajú alebo kopú do našich dverí, nadávajú nám, útočia na nás počas toho, ako ich ošetrujeme. Bohužiaľ, keďže nie sú v takomto stave schopní sa o seba sami postaraťa, záchytky nemáme, sanitky ich dovezú vždy sem. Z krčmy rovno do nemocnice.“

Dvere poškodené po vyčíňaní opitého človeka:

Zdroj: bal

„Je síce pravda, že niekedy aj týchto ľudí privezú s menším zranením či už po páde alebo podobne a potrebujú menšie ošetrenie, ale za normálnych podmienok by potom mohli ísť ihneď domov, avšak vzhľadom na to, že sú pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok, si ich tu musíme nechať, pretože nie sú v stave odísť.“
V nemocnici sme oslovili aj niekoľkých pacientov s otázkou, čo si o tom myslia a ako by sa cítili, keby vedľa nich počas ošetrenia ležal agresívny človek pod vplyvom alkoholu a či si myslia, že tieto prípady patria do nemocnice:
„Určite nepatria, je predsa rozdiel, či ste zranený alebo opitý. Opilci do nemocnice rozhodne nepatria!“ pohoršovala sa pani Elena, ktorá prišla do nemocnice so zlomenou rukou.

Zdroj: bal

,,Tieto prípady by určite mali byť oddelené od bežných úrazov. Urgentný príjem nemocnice sa má starať predovšetkým o ťažké zranenia a úrazy ľudí, nie poskytovať prístrešok na vytriezvenie. Je potrebné zriadiť záchytky!“ zakončuje svoje rozprávanie zamestnankyňa.

Zdroj: bal
Zdroj: bal

Droba: Verím, že záchytky sa nám podarí zriadiť

Ako je to s budovaním záchytiek, sme sa spýtali bratislavského župana Juraja Drobu, ktorý pred časom ich opätovné zriadenie deklaroval ako jeden zo svojich cieľov.

Prečo si myslíte, že je potrebné zriadiť záchytky?

Domnievame sa, že doba ukázala, že tento typ inštitúcie je potrebný. Len v susednom Česku je prevádzkovaných 18 záchytných staníc. Záchytky by dokázali zachytiť isté množstvo osôb , ktoré dnes končia na záchrankách a na urgentných príjmoch nemocníc. Môže sa stať, že tieto urgentné zložky zdravotného systému budú chýbať  človeku v ohrození života.

Myslíte si, že sa podarí v dohľadnej dobe nejaké takéto zariadenia zriadiť a odbremeniť tak nemocnice?

Bratislavský samosprávny kraj otvoril tému opätovného zriadenia záchytky na svojom území. Sme pripravení významne sa spolupodieľať. Zanalyzovali sme aktuálnu legislatívu, ktorá je však zastaralá a bez jej novelizácie, ktorá však nie je v rukách samosprávy, nie je možné efektívne otázku záchytiek vyriešiť. Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje, že legislatíva je nedostatočná, má zriadenú pracovnú skupinu a pracuje na legislatívnom  riešení, ktoré jednoznačne zadefinuje kompetencie a zabezpečí finančné krytie tejto služby. Priebežne sa na ministerstve zdravotníctva informujeme o posune vo veci. Veríme však v skoré vyriešenie problému."

Zdroj: Archív J.D.

​(bal)​

Páčil sa vám článok?