Polícia počas zásahu zadržala 26 osôb v súvislosti s envirokriminalitou

17.10.2018
NAKA

Zdroj: Polícia

Páčil sa vám článok?

Vyšetrovanie neoprávneného nakladania s odpadmi pokračuje. Polícia počas pondelkového (15.10.) zásahu a viacerých prehliadok bytových i nebytových priestorov a pozemkov zadržala v tejto súvislosti 26 osôb, ktoré po vykonaní procesných úkonov prepustila. Obvinenie voči konkrétnej osobe polícia zatiaľ nevzniesla. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Policajná akcia sa mala uskutočniť za účasti zamestnancov Slovenskej inšpekcie životného prostredia a znalcov na odhad škôd na životnom prostredí. Zásah mal súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu na skládku aj pod obchvatom D4. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v pondelok v súvislosti so zásahom uviedol, že proti envirokriminalite musí štát zasahovať podstatne prísnejšie ako doteraz. Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) doplnil, že je potrebné vylúčiť všetky podozrenia, ktoré v súvislosti s výstavbou D4 vznikli. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v tejto súvislosti uviedol, že porušovanie envirozákonov je ohrozovanie zdravia krajiny. Envirokriminalita sa podľa neho nesmie vyplácať, pretože ohrozuje nielen životné prostredie, ale aj život ľudí na Slovensku.

Podnety, ktoré upozorňujú na používanie nebezpečného stavebného materiálu pri výstavbe D4 a R7, sa týkajú údajného vývozu kontaminovanej zeminy z bratislavských Nív na úsek stavby v okolí Podunajských Biskupíc a Ivanky pri Dunaji. Podozrenie je aj na používanie nebezpečného stavebného materiálu a stavebného odpadu pri výstavbe obchvatu v okolí Jarovského ramena. V oboch prípadoch už koná Slovenská inšpekcia životného prostredia aj polícia. Trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi v súvislosti so stavbami začala polícia v júli tohto roka.

(TASR, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?